Бачково – касичка по празниците! 2 лв. на час за кола

Община Асеновград и бизнесмен съдят обителта за имот
6 ное 2018 18:20,
14
Бачково – касичка по празниците! 2 лв. на час за кола
Снимка: архив, Булфото

Община Асеновград и местен бизнесмен съдят Бачковския манастир за собствеността на 2,116 декара имот. Земята се намира под манастира, в непосредствена близост до пътя от Асеновград в посока Смолян. В момента по-голямата част от имота се използва за паркинг, като цената е 2 лева на час за автомобил.

Грубата сметка сочи, че през уикендите и по време на големи християнски празници паркингът е претъпкан, а печалбата може да надмине и 5 000 лева за ден. Парите събира фирмата на местен бизнесмен, пише "Монитор".

През юли 2016-а делото, образувано от фирмата на местния бизнесмен и от Община Асеновград срещу обителта завършва с решение на Районния съд в Асеновград, че Бачковският манастир не е собственик на 2,116 дка. имот, в по-голямата си част направен на паркинг. При обжалването в Окръжния съд в Пловдив ситуацията се преобърнала на 180 градуса.

Въззивната инстанция обезсилила решението на първоинстанционния съд, разказва отец Самуил. Със свое определение на 25 септември 2018г. от ВКС не допускат касационно обжалване в обжалваната от община Асеновград част. И до ден днешен обителта няма право да стопанисва имота, който се ползва от местния бизнесмен.

Пред съда той твърдял, че има специално право на ползване, дадено му от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) на 3 май 2011 г. По време на същото дело позицията на Бачковския манастир била, че собствеността върху имота с площ 2,116 дка., е тяхна на основание давностно владение с начален срок 1083 г., когато е бил основан манастирът.

"Като граници спорният имот с площ 2,116 дка се появява през 2004 г., когато е изготвена първата за страната кадастрална карта. В редица дела пред Административен съд Пловдив, образувани по жалби на фирмата на местния бизнесмен и Община Асеновград срещу заповеди на началника на СГКК по повод издадени скици за същия имот, Бачковският манастир се е легитимирал, като собственик на имота, с нотариален акт от 1932г., където пише "местност Клувията". В местността "Клувията" категорично попада и този имот", уточни адвокатът на Бачковския манастир Георги Пейчинов.

Проверка в Областната администрация в Пловдив установява, че те нямат информация дали някому е давано специално право на ползване на пътища.

"Бизнесменът и пред наши служители е твърдял, че има договор с Областно пътно управление. Нямаме информация да му е давано специално право на ползване. Поне колегите не можаха да намерят документи", съобщава Николай Аджеларов, директор Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областна администрация Пловдив.

За имота има издадена скица от месец май 2018 г., в която като собственик се сочи Бачковска света обител и че няма данни за носители на други вещни права. Има, обаче издадена скица от месец август 2018 г., в която се сочи, че фирмата на местния бизнесмен е собственик на идеална част 170 кв.м. от правото на собственост, а за Бачковска света обител - че няма данни за идеалните части и липсва информация.

"Действително, че тези хора нямат страх от Бога", заключи игуменът архимандрит Самуил.

По думите му, ако обителта влезе във владение на имота/паркинг, ще намали цената на паркиране до 1 лев на ден за автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Ако имахме държава преди 5 години
Паркинга трябва да е абсолютно безплатен! Наглецът дето събира пари следва да върне всички пари,които е ограбил от хората с лихвите!
13
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
по големите празници там е задръстено от автомобили..Дори са се принудили да ги отклоняват долу,при кръчмата.......м/у другото,конякът-"бизнисмен",да иде да предяви иск и към терена под Ватикана!Желая му успех!
12
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
айде пак поредния сън!..Ше_беци,Бачковския Манастир е основан през 1078-*** година!!!!От тогава,почти 1000 години не само постройките,но и земята,върху която е построен,са собственост на Манастира!!!!!!Каква е тая БЪЛХА,наречена тук "местен бизнисмен",която би могла да има претенции към хилядолетна собственост?!?!?............Нема ли некакъв "Райд" срещу такива *** бе?!?!Що се отнася до таксата за паркиране:-Всеки,който е посещавал манастира знае,че особено по големите празници,
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека манастира си изкарва някой лев,няма лошо,но печалбата да е на всички работещи в манастира,а не само на един човек.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Превърнахте манастирите в битаци.В Бачковския съм ходил веднъж,но в Троянския ходя всяка година.Пред очите ми стана на панаир това прекрасно и свято място.
9
1
 
4
 
! Отговори
диди преди 5 години
Всеки път отивайки към Бачковски манастир години наред изкачвайки баира ме отвращава един господин без ръце.Пази Боже ама то шари из цялата улица и проси.Грозно и то пред очите на поповете! Като го видя и се връщам.Не че ми се свиди да му дам 2 лв.ама то постоянно, ако е седнал тихо по ще е приятно
8
2
 
3
 
! Отговори
диди преди 5 години
Всеки път отивайки към Бачковски манастир години наред изкачвайки баира ме отвращава един господин без ръце.Пази Боже ама то шари из цялата улица и проси.Грозно и то пред очите на поповете! Като го видя и се връщам.Не че ми се свиди да му дам 2 лв.ама то постоянно, ако е седнал тихо по ще е приятно
7
3
 
6
 
! Отговори
ЖОРО преди 5 години
Искам да попитам хората от тази кворум а и всички останали. ВИДЯЛИ ЛИ СТЕ КАКВИ КОЛИ КАРАТ БОГОСЛОЖИТЕЛИТЕ (в това число и тези от БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР) В никакъв случай не защитавам БИЗНЕСМЕНА. Но нека тези пари отидат за манастира, а не за ИГУМЕНИТЕ.
6
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 5 години
. за пари
5
2
 
5
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Всичко ли в тази държава дори и духовното трябва да се измерва в пари?
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от номер 2: Вместо за цял ремонт на целия манастир. Тези пари трябва да отидат за подпомагане , поддръжка, реставрация на САМАТА ОБИТЕЛ, за НЕ в джоба на игумена. Част от парите могат и да отидат и за издръжката на игумена и монасите, но не за охолство и лукс, а наистина за прилична и достойна издръжка, защото и игуменът и монасите са също хора като нас.
3
5
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Съгласен съм държавата нито трябва да докосва църковните имоти нито да финансира поповете по какъвто и бил начин! Да намерят начин църквите сами да се издържат, какво значи поп на държавна заплата, ВТФ?!
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че държавата НЕ трябва да докосва Църковните имоти. С този имот, макар и паркинг, се подпомага по честен начин на обителта. 5000 лв на ден НЕ са малко, но не са и много. А тези пари е редно да отидат в джоба НЕ на някой частен или държавен собственик, а да отидат за реставрация и подпомагане на самата обител. Нужно е и да няма прекаляване - редно е тези пари НАИСТИНА да отидат за обителта, а не в джоба на игумена, който например да си купува нова кола например, вместо за цял ремонт
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божиите дела, няма да се бъркате...