Банева иска електронна гривна, но да е свободна

Спецсъдът гледа мерките за неотклонение на двамата съпрузи
7 дек 2018 18:22, Анисия Иванова
59
Банева иска електронна гривна, но да е свободна
Снимка: Булфото

Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН". Това каза бизнесменът Николай Банев пред съдия Антон Урумов в спецсъда. Той, както и съпругата му Евгения Банева, говориха продължително в своя защита, съобщава "24 часа".

Състав на Специализирания наказателен съд гледа в момента мерките за неотклонение на семейство Баневи. Евгения Банева и Николай Банев са обвинени за пране на пари и още 6 престъпления от общ характер.

Семейството беше обявено за издирване с Европейска заповед за арест и задържано във Франция. Вчера стана ясно, че прокуратурата ще превлече като обвиняема и майката на бизнесмена Николай Банев Мария.

Банев обясни, че в нито един документ от тези, които видял, приложени по делото, нямало негов или на Евгения Банева подписи.

"Какви са тези страшни обвинения за пране на 600 млн. евро и че сме скрили тези пари в швейцарска банка? Ако бях в детската градина, щеше да ми е смешно, но на мен ми е жалко", каза още той.

Още по темата

По думите му да се говори в българските условия за 600 млн. евро било абсурдно. По повод казаното от прокурор Мария Дойчева, че са приватизирали 130 предприятия, Банев обясни, че са приватизирани 10, а има участие в още около 30.

Проблемите започнали и когато местните власти вдигнали много местните данъци и такси. Трябвало за неработещите предприятия да се плащат огромни данъци. Предприятията били на загуба, защото по времето на социализма продукцията била изнасяна в бившите социалистически държави. След 1989 г. обаче нито за една продукция от "Елма" нямало пазар.

"Аз съм в бизнеса от 30 години, от самото начало. Ако не мога да купя на съпругите ми бижута за 256 хил. лева, ще е смешно. Тези му думи бяха по повод на казаното от прокурор Мария Дойчева, че при претърсването им на дома в кв. "Бояна" са намерени бижута и часовници в сейфове.

"В този сейф бяха и бижутата на покойната ми втора съпруга Дочка Банева, която почина от рак", каза още Банев. Той обясни още, че по отношение на "Полимери" имало откровени лъжи в обвинението.

"Полимери" беше едно от най-успешните дружества. Акциите му се съхраняват в централния депозитар. Какъв Банев, какви 5 лева?! Защо по делото не е разпитан нито един от акционерите?", попита той. "Всички свидетелски показания са откровена лъжа", каза още бизнесменът.

"Освен тъжно да се усмихвам, не знам какво друго да направя", завърши той.

След него думата взе съпругата му Евгения Банева, която бе също толкова обстоятелствена. Тя поиска съдът, ако трябва да й сложи електронна гривна или да я карат да се подписва всеки ден, но да я пусне на свобода, за да може да се грижи за трите им непълнолетни деца.

"Вече 46 дни не знам какво се случва с моите деца", каза тя. После обясни, че един от най-големите ужасите, които е изпитала в живота си, е бил на летището в Ница и само Господ им помогнал да не са децата в този момент при социалните служби във Франция. Техен познат, който ги закарал на летището, поел в първите три дни грижата по дъщерята и близнаците на Баневи.

"Още не мога да побера в главата си това обвинение за пране на 600 млн. евро", заяви тя. Според Евгения няма как тя да е член на престъпната група, която е действала от 2005 г., защото родила първата си дъщеря на 4 октомври същата година.

"Само 1 година през 2009 бях изпълнителен директор в "Полимери", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завряния зет от Драгалевци, кога ще му повдигнат обвинения и ще се присъедини към Банев да си спомнят времената на приватизацията.
30
3
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
10 години ГЕРБ управлява и чааак сега разбраха, че Баневи перат пари и че са разкостили десетки предприятия !Защо ли ?Да не би, защото Банева плюе яко Бойко във всичките си интервюта ?Или пък да не би Баневи точно сега да са спрели да се внасят на управляващите ?Ясно е, че прокуратурата и лично Цацаров действат по политически поръчки и избирателно.Ако не е така Кирил Домусчиев отдавна трябваше да прави компания на Баневи в ареста.За едни обаче може, за други не може ...Факт !
29
1
 
12
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Тази не е Иванчева, тази ще я пуснат!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая ква е цингарела...
27
2
 
9
 
! Отговори
да да, ама... преди 5 години
Това не е Банев.Няма ли кой да сложи стара снимка от преди година до тези от днес, та да се посмеем?
26
1
 
11
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
И тяхното време ще дойде, но не днес. Днес те са силните на деня и диктуват на властта.
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е ред на Киро Гела! А след него Шиши!
24
0
 
25
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
бижута купуваш а данъците не можеш да си платиш?а на мадмазел и липсват гривничките и иска една такава държавна с диаманти по нея
23
0
 
13
 
! Отговори
анонимус преди 5 години
арабаджиеви са при цецо василев
22
0
 
37
 
! Отговори
Пешо Пешев преди 5 години
Нагли до последно! Ето такива са нашите приватизатори милионери, съсипници! Като не си имал пазар на стоката, защо го вземаш, а мамин сладък.. тези ги приказвай на жена ти! Целта от самото начало е била да се усвоят активите, ..другото кучета го яли! Но, а дано го видим тоя видов ден!
21
0
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Чакат да видят как ще се развият нещата с... колегите.
20
2
 
14
 
! Отговори
абв преди 5 години
Няма да се учудя сега ако някой спретне едно комитетче за защита на Баневи.От сега ги пишете десиденти с Иванчева и борци за демокрация а след две три годинки ще има хора които и ще гласуват за тях я за парламент я за президент.
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искала каката свобода..................ама като краде парички и се фука със скъпите френските парфюми.............хубаво й беше, нали??
18
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Арабаджиеви къде са?
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахме съд прокуратура Баневи щяха да се раздрънкат и да се тръгне по веригата, но нямаме.
16
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистически животни мръсни!!!
15
1
 
38
 
! Отговори
К6 преди 5 години
За следващите няколко месеца си имаме вече медиен-сериал цирк Баневи , който медиите ще ни сервират всеки божи ден. Няма да се учудя ако ги включат на живо в Биг Брадър за да ги наблюдаваме какво правят и в тоалетните. Когато цирка свърши ние ще си останем с празни чинии и пръст в уста а супер Баневи ще си почиват на някой екзотичен плаж
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Баневи ли са крадците, които унищожиха като зелените африкански скакалци територията България???
13
1
 
25
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Мутрите живяха разкошно и кратко.Баневи също разкошно,но дълго...в затвора.
12
1
 
25
 
! Отговори
Бах го у стругаря! преди 5 години
Бах га и нея у стругарката! Я мирно бе! Петте ви минути слава изтекоха у канализацията...