Разследват тримата лекари, заблудили съда за здравето на Ценко Чоков

Бившият кмет под домашен арест хванат в ресторант в "Драгалевци"
19 дек 2018 07:00, Елка Василева
99
Разследват тримата лекари, заблудили съда за здравето на Ценко Чоков
Ценко Чоков. Снимка: архив, Булфото

Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков.

Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка. Магистратите го пуснаха под домашен арест след тройна съдебномедицинска експертиза, припомня "24 часа".

Вместо да стои вкъщи обаче, Чоков бе хванат от полицаи да се забавлява в ресторант в кв. “Драгалевци”. Те го засекли на маса в понеделник, малко след като си поръчал храна и вино. Нямало и помен от старите му болежки, които го измъчваха, докато бе в килията. По-късно снимки от заведението, в което Чоков е вечерял с още двама, изтекоха и в медиите.

Още по темата

Веднага след това апелативната спецпрокуратура отправи искане до съда Чоков да бъде върнат зад решетките. Той трябвало да стои вкъщи на адрес в Студентски град. В деня, когато униформените хванали Чоков в ресторанта, той имал разрешение да посети зъболекар, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разрешението обаче не включвало посещение на кръчми.

Бившият кмет е осъден на първа инстанция на 4,6 г. затвор за отвличане, побой и палеж на 2 коли. По делото с него подсъдими са и още 7.

На 26 септември т.г. апелативните спецсъдии Георги Ушев, Красимира Костова и Магдалена Лазарова освобождават Ценко Чоков под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. Съдът се позовава на тройна експертиза, според която Чоков страда от много заболявания - диабет, язви, диабетна полиневропатия и дискова херния. Освен това наскоро претърпял операция, а му предстояли и други.

Друга назначена експертиза през ноември казва дори, че делото срещу Чоков трябва да спре, тъй като той не може да участва адекватно в него заради състоянието си.

Двете експертизи са изготвени от вещите лица д-р Надер Омар ал Халил, д-р Владимир Велинов и д-р Румен Милошов, научи “24 часа”. Първият е медикът, който е препоръчал на съда спиране на делото. И тримата се разследват от районната прокуратура в София “за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков пред съд”.

За да се избегне натиск срещу свидетели, магистратите са разпоредили Чоков да е задържан в апартамент в Студентски град, а не в Галиче. МВР следи дали домашните арестанти си стоят вкъщи. По закон не е уточнено колко пъти полицаи посещават задържания, но това става без предупреждение.

“Домашният арест се използва предимно за болни, които не могат да престояват в следствения арест”, коментира Арнаудова. Адвокатът на Чоков Иво Найденов не отговаряше на мобилния си телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
4
 
! Отговори
Тони преди 5 години
Съдебната система и здравеопазването са все още по руски модел. Това означава корупция, липса на здрав разум и мислене за всичко друго но не и за гражданите.
85
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Държавата плаща за едно смотано здравеопазване от джоба на малкото неизбягали в Германия. Скоро няма да има кой да плаща за това фалшиво здравеопазване.
84
1
 
8
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 5 години
Много са подкупни колегите. Безкрупулни и безочливи а за пари и г..з дават.
83
0
 
12
 
! Отговори
до Шербетов преди 5 години
Тоя не върти ни съд ни прокуратура на малкия си пръст!!!...ПАРИТЕ МУ ГИ ВЪРТЯТ!!!
82
3
 
28
 
! Отговори
Ушко Шербетов, преди 5 години
Що за държава, що за правосъдие имаме щом като един опростачен селянин върти на малкият си пръст лекари, съд и прокуратура, а след това си замезва в столичен ресторант вместо да е в ареста.
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало, авторката!Защо слагате името Драгалевци в кавички? :) :)Ами, това е име на географски обект, не е с кавички. Вчера коментирах по същия повод.Все едно да напишете, че е хванат в ресторант в "Пазарджик". :)Смехотворно! Но с претенции!
80
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахах, вместо да насметат кварталния милицай и шефа на РПУ-то, дето са длъжни да го проверяват ката ден - докторите подкарали ... Комедия.
79
0
 
40
 
! Отговори
мак преди 5 години
А през това време Иванчева търка нарове. За пранги и показност да не споменавам. Явно тоя е платил колкото трябва на когото трябва, че отношението към него е човешко, разбират му болежките и се съобразяват с тях.
78
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нали имаше едни гривни за контрол- показаха ги на телевизора скоро...
77
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чоков не е Иванчева, че да стои в затвора
76
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ценко ,ние сме с теб.Бъди жив и здрав.И продължавай да кметуваш.Не се предавай и не им се давай на маймуняците.
75
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма кой да осъди лекари у нас. Може да са излъгали но няма да се намери вещо лице, което да го установи и да се подпише - те се бранят помежду си. Но преди да обвинят лекарите, нека да кажат каква е отговорността на полицията. Те защо не проверяват къде ходи пуснатия под домашен арест, нали това им е работата? Иначе реват за коледни премии. Добре, че се е намерил някой случаен човек, за да снима иначе така и никой нямаше да обърне внимание
74
0
 
40
 
! Отговори
пецата преди 5 години
такива хора в днешно време са ценни за власта, никой не може да ги спре защото те са копие на управляващите, вижте го този а тези над него са още по зли, нагли и хитри, той по сравнение с тях е дете, горе във власта са трафиканти на хора/деца/органи, убийци , наркомани, оедофили , крадци. За докторската мафия няма нужда даже да се говори , вижте как без свян пишат и подпечатват документи а другите доктори си ги знаят но не ги издават,е как да вярвам на леларите когато имат такава репутация
73
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ценко е строг но справедлив.Защитава бедните и обикновенни селяни.Той е герой.И ако САМО той е най големия престъпник в БГ. ние щяхме да сме най богатата държава в ЕС.
72
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този се подиграва с вас :D Стегнете се малко...за палеж, побой отвличания и рекет 4 години :D Това ако беше нормална държава този нямаше да види бял свят..но е България и престъпниците си пият и ядат по Драгалевци :Д Да се смееш ли, да плачеш ли
71
5
 
25
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 5 години
Ценко е наш другар,няма да го пипате !!!
70
2
 
58
 
! Отговори
Катила преди 5 години
Кмет на с. Галиче, домашен арест в Студентски град-София, и съквартирантки са му няколко студентки сигурно. Егати държавата! Ама нека, то по тази логика след време и аз може да се уредя с домашен арест в Тайланд, с няколко масажистки. Супер е!
69
1
 
47
 
! Отговори
айде сега преди 5 години
Най ми става забавно като прочета някъде,че прокуратурата разследва някъде някаква измама на лица със служебни постове.Това автоматично означава,че след 5-7 дена излиза говорителя на прокуратурата и заявява,че след извършени проверки НЕ се установило никакви нередности. Това вече 30 години след всеки скандал го чуваме и гледаме.Бъктън вече
68
1
 
33
 
! Отговори
Какво ревете преди 5 години
като ощипани стари моми? Нали някои са взели едни пари по веригата, иначе няма как да стане! Цял свят знае, че съдебната система в България е държава в държавата! Шенген ли? През крив макарон! Само санкции и глоби за нас, ама лошото е, че ще ги плащаме всички солидарно!
67
3
 
5
 
! Отговори
rm преди 5 години
prokurora - ами не, не ти липсва от соца това, това от соца идва, там е било през цялото време.