Поръчителят на разораването на дюните – под гаранция

И другите двама арестувани по случая са освободени
14 яну 2019 21:10,
28
Поръчителят на разораването на дюните – под гаранция
Снимка: bgonair.bg

Поръчител на разкопаването на пясъчните дюни на къмпинга "Смокиня" е 46-годишният Иван Нончев. Същият е бил арестуван и пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Нончев не се признава за виновен.

Още по темата

Заедно с него под парична гаранция в размер на 2 000 лева е освободен и 24-годишният Манол Пазвантов, който разорал дюните с багер.

Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност. Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лева. Нончев отрича да е познавал багериста и да го е наемал за тази дейност.

С Нончев и Пазвантов е бил задържан и мъж на 18 години, който също е освободен от ареста. Това съобщи на извънредна пресконференция днес в Бургас апелативният прокурор Любомир Петров, цитиран от БТА.

Все още се проверява дали концесионерът или наемателят на плажа е знаел за това, което се случило. Няма установени очевидци. Пясъчните защитени образувания са били разкопани в следобедните часове на 11 януари.

По-рано днес инспектори от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са извършили повторна проверка на увредените дюни на къмпинга "Смокиня" за да определят точните координати от засегнатия имот. Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Сигнал за разкопаните дюни е подаден на 12 януари. Нарушеният терен представлява дюнни местообитания, попадащи в Защитената територия "Природна забележителност пясъчни дюни местност "Каваци".

Увреденият имот е изключително държавна собственост. Дюните са част от морския плаж "Смокини-север". Ивицата е отдадена на концесия или под наем от Министерство на туризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
32
 
! Отговори
СЕРИОЗНО? преди 5 години
До ЗозоМай си малък и от комунистическото робство не си и помирисал 1 ден от живота си.Имах дядо в Белене и 2 други близки роднини изчезнали без следа..Ха сега, вади си заключението, пък после дрънкай глупости.
21
1
 
33
 
! Отговори
ахахха преди 5 години
До Анонимен: " Не съм чул още за осъден гербераст."-----------------ШАБЛОН ФРАЗА НА ЧЕРВЕНИТЕ ГНОМИ. МАЛЕ, КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ!
20
0
 
37
 
! Отговори
До анонимен 20 преди 5 години
Е браво, бе!Всичко съм чувал, но че една дюна може да бъде неугледна не бях!?!Но сега като се замисля те и каваците малко несиметрични идват. Та да викнем след багериста Пазвантов, дървосекача Одунчуков да ги по оформи малко.Просто жалко или жалко и просто?
19
0
 
39
 
! Отговори
Решение преди 5 години
Що не го задържите поръчителя докато се самовъзстановят дюните. Да изчака на топло пък природата си знае работата.
18
1
 
43
 
! Отговори
промяна в НК! преди 5 години
Конфискация на имота на виновния .Щом не може да пази природата -няма право на обект там.
17
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не се познавали... един друг. Децата на лейтенант Шмид.
16
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се филмирате с тези дюни?Винаги са ми били супер грозни и неугледни.На нищо не приличат!Някакъв куп пясък с петна трева или храсти по него.Ми не е нищо особено.
15
1
 
58
 
! Отговори
К6 преди 5 години
Унищожихме нещо което природата го е градила 100 години, е тя това тя няма да ни прости,
14
0
 
52
 
! Отговори
Тим преди 5 години
По закон крайбрежната ивица е държавна земя. Става дума за концесионер и наемател. Да се покаже договора за концесия и наем. Не е дадена земята и къмпинг "Смокиня" на случаен човек. Общината и РИОСВ да поемат отговорност
13
1
 
49
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Накрая щом е негов терена,ще пусне под наем 10 каравани за по 3 000лв. на сезон и ще си плати и глобата и делото,а и гледка море ще си има.
12
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами прав е човекът. Пречи му дюнята - маха я. Индивидуалното е над общественото! Така е при капитализма - свиквайте...
11
0
 
59
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
"Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация."Това е резултатът от напъните на 240-те хрантутника
10
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са ясни и точни законите, адвокатите няма да имат работа и ще са ненужни а депутатите и "бизнесмените" всичките ще са в затвора!
9
0
 
63
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Така е! Аз мога да ви кажа как ще приключи всичко а и всеки може ако се замисли!Багериста - пробация! Поръчителя невинен поради липса на доказателства!
8
1
 
58
 
! Отговори
То беше ясно преди 5 години
Този наглец сега най-вероятно ще си плати и всичко ще се потули! Я как го е подучил адвоката, не съм аз, не познавам багеристите,нищо не съм поръчвал.....!Багеристите ще бъдат "посъветвани" да се откажат, че той им е поръчал! Резултата е ясен, извършителя неизвестен, случая приключен, продължаваме напред!
7
0
 
60
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
На бас,че накрая багериста ще изяде дървото!Но тук проблема е кой позволи да се купи плажа и дюните от частници?Това трябва да е държавна собственост както е по света.
6
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много наивници казват, че имало закони, но не се спазвали! Не, няма закони и в това е проблема! Всеки член от Наказателния закон има вратичка и простор за тълкование!Какъв в тоя член " до 3 години или пробация"?Ако аз кова закона ще го направя така: " Унищожаваш защитени природни паркове и зони, наказание - 10 години затвор и 100 000 лева глоба!!! Никакви пробации, никави "до" !Това е истината! Убиваш умишлено - наказание - до живот!
5
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, това са нашите закони, айде със здраве на престъпниците, волни свободни за нови подвизи!
4
0
 
58
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Само Пена чистачката ли остана у каушо ?
3
0
 
55
 
! Отговори
минувач преди 5 години
Да му сложат на този сега един плакат към морето - с картинка от Столипиново - да се радва като си отвори очите сутрин!