Кметицата на Златица го закъса, обвиниха я за измами над 1 млн. лв.

Грози я затвор до 20 години и конфискация на имущество
11 мар 2019 13:20, Анисия Иванова
24
Кметицата на Златица го закъса, обвиниха я за измами над 1 млн. лв.
Снимка: архив Reuters

Софийската градска прокуратура обвини кмета на Златица - Магдалена Иванова, за документно престъпление и длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата.

Според обвинението през януари 2014 г. тя изготвила декларация с неверни обстоятелства за ремонт на училището в града. Различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв., били финансирани и изпълнени по договор между общината и частно дружество.

Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител и така да бъде платено двойно за ремонта, твърди прокуратурата.

Второто обвинение се отнася за действията й в периода юли - демекври 2014 г.

Държавното обвинение привлякло Иванова за длъжностно присвояване за 1 милион лева. Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи, а Иванова се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени ремонти. Според прокуратурата във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.

За самото съставяне на официални документи с невярно съдържание не може да се търси наказателна отговорност от кмета, тъй като не е участвала в изготвянето им, но е била запозната с неверността на отразените в тях обстоятелства, допълват от институцията. Спрямо кмета на Златица е взета мярка за неотклонение "подписка".

Ако бъде призната за виновна по двете обвинения, Иванова може да получи наказание "лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на осъдения, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари