Съдът в Хасково екстрадира обвинен за тероризъм кюрд

Според Турция той е извършил терористичен акт през 2006 година
Обновена: 19 мар 2019 13:38 | 19 мар 2019 13:30,
4
Съдът в Хасково екстрадира обвинен за тероризъм кюрд
Снимка: архив "Булфото"

Окръжният съд в Хасково постанови екстрадация в Турция на киргистански гражданин от кюрдски произход, обвинен за терористични действия в южната ни съседка, съобщава БТА.

Още по темата
Рустем Юзбаши е на 36 години. Той е издирван от прокуратурата в град Диджле, провинция Диарбекир с червена бюлетина чрез Интерпол за случай от 2006 година. Тогава, според обвинението, той поставил взривно устройство в населено място в Турция до границата с Ирак. Според турската страна е снабдявал и с боеприпаси терористична групировка.

Юзбаши е открит в България по време на престоя му в Центъра за мигранти в Бусманци по съвпадение на дактилоскопични отпечатъци и снимка в средата на януари тази година. Преди това той влязъл нелегално у нас като бежанец, след което започнала процедура по признаване на хуманитарен статут.

Пред съда Юзбаши заяви, че не е терорист, че не е участвал в атентати и че е преследван заради кюрдския си произход. Той каза още в дадената му последна дума, че не желае да бъде екстрадиран. Днешното решение на магистратите може да бъде обжалвано или протестирано пред Пловдивския апелативен съд.

На делото присъства и дипломат от Генералното консулство на република Турция в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
смях преди 5 години
ПО европейски закони този човек има право на политическо убежище,Турция в момента се критикува от цял свят заради Диктатура на управление и от ЕС също има такива.Борисов и Ердоган са приятели и въпроса преключва,гражданина отива в ЗАНДАНА.Гърция дава убежище на 8 пилота които избегаха от Турция.Българското управление като ЦИРКАДЖИЙСКИ МЕЧКИ се въртят навсякъде,слугинска политика на всички,хора без мнение с всичко съгласни.
2
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Защо се допуска да бъде оказван натиск върху компетентния български съд от страна на непълноценни индивиди?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елита в Хасково неможе да си оправи краката. На лево или на десно. С РФ или с ЕС С Изтока или със ЗАПАДА.Тридесет години гледа и мълчи туй наивно поколение....Но гледа да обезпечи изгодно лично положение.