Партия "Зелените" ще трябва да си смени името

Решението е на Върховния касационен съд
Обновена: 29 мар 2019 13:54 | 29 мар 2019 13:52,
14
Партия "Зелените" ще трябва да си смени името
Снимка: zelenite.bg

Върховният касационен съд реши, че политическа партия "Зелените", която е част от обединението "Демократична България", трябва да си смени името. Висшите магистрати отказват да разгледат жалба на формацията срещу решението на Софийския апелативен съд и то влиза в сила.

Делото е било стартирано по иск на "Партия на зелените". "Зелените" регистрирана на 4 ноември 2008 г., но 7 г. по-рано в регистъра на политическите партии е вписана "Партия на зелените", става ясно от проверка.

"При лингвистична, семантична и граматическа съпоставка на вписаните наименования на двете партии, настоящата инстанция намира, че е налице пълно съвпадение на наименованията", казват апелативните магистрати. И подчертават, че не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа.

"При фонетичната и граматическа съпоставка на пълните наименования на двата правни субекта - Политическа партия „Партия на Зелените “ и Политическа партия “Зелените“ е невъзможно да бъде установена разлика в двете наименования", категорични са магистратите.

Така те се съгласяват с "Партия на зелените", че законът гарантира правото на изключителен носител на името по-рано регистрирана партия и отстраняват грешката, която е допуснал Софийският градски съд, регистрирайки "Зелените" през 2008 г.

"Искаме да уверим всички наши поддръжници, членове и симпатизанти, че въпреки създалата се ситуация, те ще има за кого да гласуват. Избраните от нас кандидати за евродепутати ще бъдат част от общата листа на „Демократичната България“. Това са Албена Симеонова (биоземеделец), Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация). Зелените ще се включим активно в кампанията за Евроизборите, като няма да се поколебаем да вложим време и енергия, за да бъдат избрани почтени евродепутати, които ще отстояват демократичното развитие на България и Европа", заявиха от "Зелените".

На 21 април те ще изберат новото име на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
КОЛОЕЗДА4 преди 5 години
До Да се назоват ПО---ДОБРЕ И НАИ--ПРАВИЛНО Е---ЗЕЛЕНИТЕ ДОЛАРИ
13
2
 
1
 
! Отговори
Да се назоват преди 5 години
БЕТОНЕНИТЕ така ще имат много повече последователи в БГ, тук си обичаме бетонирането, *** и мръсния въздух - те са национално богатство.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо в наши дни преражданията и извратеното *** поколение на неолибералния фашизъм има все нови форми екофашисти икономически фашисти дали ще доживеем и педалофашисти кой знае.Все кандидат диктатори още ненаядени за разлика от предците км и гладни за пари.Народите вече ми приличат на банка в дивия запад мафиотите чакат на опашка пред нея да я крадат но се изчакват че да има време след предното крадене пак да се напълни.Крадливофашисти са ей това са практически.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 че не са зелени е вярно но пък да ги заличат.Те имат бъдеще част са от новата фашистка вълна партии от едри капиталисти изнудвачи олигарси тръмписти и сие крадлива политическа напас.т която яко лъже но намира и будали да гласуват за нея а после им бяга с парите или прави диктатури и след това бяга с парите и после имаме случайте Янукович Баневи и сие.Да се кръстят еко списък.Тнчно им отговаря думата.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да не се прекръстят на Марсианци в смисъл на малки зелени човечета че ще ги съди произвофителя на витамини марсианци за съвпадение в имената.Да влязат в коалиция с други две ясни натопор.чени партии Дай България на Банев и Презае.би България на Бареков.Ще се кръстят коалиция Мегатурбо шитня и на евроизборите като се обявят хората ще се чудят това партия ли е или на някой му се ходи до тоалет.ната.Егати тъпия клоунлък.
9
1
 
6
 
! Отговори
Божана преди 5 години
То и без това сегашното име не им подхожда, защото тези са всичко друго ама не и зелени. Най-добре щеше да бъде, ако съда ги беше заличил като партия.
8
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Аз, академикът по дървена философия, поздравявам експерта по пряка демокрация.
7
1
 
5
 
! Отговори
Зелените преди 5 години
са виновни, че от много протести срещу бетонирането на Черноморието ни докараха до там сега да ни забраняват хавлийки и чадъри на плажа със закон. А бетонираното си остана.
6
1
 
8
 
! Отговори
niki преди 5 години
Тия Зелените са еко-знудваческата мафия на България!
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За по долу писалите, гласувайте си за старите партии, който в момента са в парламента, понеже с тях е много добре във всяка сфера - една от най добре развиващите се държави в Европа сме...
4
2
 
8
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Директно на *** да се прекръстят
3
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 5 години
За съжаление обжалването ще се забави заради траура на компетентната институция по повод *** на Цариградския Патриарх архиепископ Месроб Мутафян до 20 април включително. Зелените ще могат да обжалват на 21 Април след тържествената литургия за Възкресение Христово.
2
3
 
14
 
! Отговори
да преди 5 години
и кой ще гласува за тия бо'клуци ????
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да станат както хората ги наричат Зелените С о р о сче та. Тогава ще има съвпадение