Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново

Молбите на 55 лица са удоволетворени
25 апр 2019 17:22, Йордан Бързаков
179
Съдът в Страсбург: България да осигури дом на ромите от Войводиново
Снимка: Български хелзинкски комитет

Вчера, 24 април, Европейският съд по правата на човека определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които деца, които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 г.

Още по темата
Те са част от общо 55 лица от Войводиново, жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България.

България е длъжна да предприеме алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека. *

Властите са задължени  да разгледат и молбите за общински жилища, които жалбоподателите са подали до кмета на община Марица и на които все още не са получили отговор.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде обсъдена с българското правителство.

Ако препоръките не бъдат изпълнение, ЕСПЧ ще намери, че България е в нарушение на член 34 от Конвенцията за правата на човека. Според него Съдът може да приема жалби от всяко лице, неправителствена организация или група лица, които твърдят, че са жертва на нарушение от страна на някоя от високодоговарящите страни на правата, провъзгласени в конвенцията или протоколите към нея.  Страните са длъжни да не създават по никакъв начин пречки за ефективното упражняване на това право.

Припомняме, че в началото на януари тази година двама роми нападнаха командоса Валентин Димов, а във Войводиново избухнаха протести. Наложи се намесата на вицепремиера Красимир Каракачанов и беше взето решение за събаряне на незаконните постройки в махалата.

*член 3 от Конвенцията за правата на човека гласи, че никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко, или унизително отношение.


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз искам жилище без пари,вместо да плащам наем. Съдът в Страсбург дискриминира всички бг,и поощрява ..тизма.Затова изчезваме защото ни мародерстватполитици,държавни чиновници с бонуси и високи заплати,които не произвеждат нищо,малцинства, НПО-та, евродженърския съюз,и Натов взе кинти за ненужни самолети и т.н.
42
1
 
22
 
! Отговори
V преди 1 месец
Франция е държавата световен шампион по бездомници .И далеч не е само джунглата край Кале .Точно французите да ни казват това на нас е много повече от наглост .Защо във Франция има три милиона бездомни и не осъдят тая ??? Хората които им построят имоти ,никога няма да могат да изплатят на банките собствен имот .И ко става .Един да го избачка ,а друг да ползва .Затова ли влязохме в ЕС ???
41
25
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 месец
Нека да ви отговоря защо българите изчакаха ромите да си завършат постройките !
За да направят оборот на българските фирми които продават строителни материали !
Ставате смешни като се опитвате да се оправдавате ,че ромите си построили къщите с крадени материали ! Ще откраднат 100 тухли , ама къща със сто тухли не се строи ,другите тухли трябва да си ги купи , арматура и чували с цемент също не могат да се откраднат така лесно ! Целта на българите беше ромите да направят оборот на българите !
40
18
 
8
 
! Отговори
Алтернативно преди 1 месец
може БГ да напусне Конвенцията за правата на човека, Дъблинското споразумение, Женевската конвенция и прочее и да се върне у 18 век, където е спряла развитието си. Всички конвенции така или иначе ги е писал лично Шорош в изпълнение на плана РАН-ът, нали така, пичове.

Ако остане в тях обаче, да бъде така добра да ги спазва.
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците да ги настанят в апатраментите,къщите,вилите и къщите си за гости, масто ще има за всички роми, даже може да останат празни имоти.
38
1
 
29
 
! Отговори
Мулти-култи политика преди 1 месец
Държавата да спре незабавно издръжката на българският хелзинкски комитет!
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Снимка: Български хелзинкски комитет"

Ето кой е пуснал сигнала до Страсбург.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте им по един кашон и чашка с вода. Това покривали ЕС стандартите или трябва да им дадем по-големи кашони.
35
4
 
1
 
! Отговори
динко преди 1 месец
Евалачка
34
1
 
34
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
От кога във правата на човека пише, че държавата трябва да ме настани във жилище? А аз балъка плащам наем всеки месец. И аз си пускам жалбата във страсбург - искам къща в лозенец.
33
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако държавата не искаше да и плащам данъци и сама си изкарваше пари нямаше да имам нищо против, ако ще палати да им строи на ромите, но докато взима процент от изкараното с труда ми съм против.
32
3
 
39
 
! Отговори
Уууу преди 1 месец
Е от тия от страсбург, командите от сорос и ЕС ми идва да кандидатствам за руски паспорт! Ромите ни се качиха на главите, а тези продължават да ги защитават!
31
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия лицемери в Страсбург са ми много противни, лесно е да се правиш на загрижен и великодушен на чужд гръб с чужди пари.
30
8
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 месец
Държавата е виновна ,тоест България е виновна ! Незаконен строеж не може да изникне като гъба , а се строи с месеци ,понякога и година ! Как така никой в тези общини не забеляза ,че се строят незаконни постройки ?! Каква беше целта на българите и защо изчакаха ромите да си завършат постройките ?! България трябва да бъде глобена и с вного сериозна сума , също така да бъде задължена да плати обезщетение на ромите в доста сериозни размери !
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай честито.
28
4
 
24
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Вие можете ли да си представите, как правителството трябва да обещетява роми които са се заселили незаконно още през миналият век. И това е допуснато от много правителства преди Борисов I.
Мене някой ще ме обещети ли, че постоянно им слушам силната музика от близката махала и им гледам мръсотия.
27
4
 
29
 
! Отговори
Перко преди 1 месец
Сигурно и биячите ще получат жилище, щото вместо за опит за убийство ги съдиха за хулиганство и сега са волни птици

Излиза, че трябва да пребиеш някого и общината ще ти осигури законна къща с условия за живот
26
3
 
17
 
! Отговори
Малко е. преди 1 месец
Освен че трябва да им дадем чисто нови жилища, трябва и да им отпуснем по 1000 лева пенсия.
25
1
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
*** имат само права,а ВСИЧКИ останали-задължения....Поне така излиза според Страсбург.Впрочем и тая работа със Страсбург ще отмине,ама по-нататък,няма да ги хрантутим и тия вечно.
24
3
 
32
 
! Отговори
Валентин преди 1 месец
България до съда в Страсбург: съдът в Страсбург да осигури дом на ромите от Войводиново. Ще ви пратим и сметката за транспортните им разходи.