Само за 2018 г.: 609 бегълци от правосъдието

Най-много са те в София и Пловдив
14 юни 2019 21:00,
16
Само за 2018 г.: 609 бегълци от правосъдието
Снимка: БулФото

Общо 609 души са избегнали правосъдието и се укриват от властите през 2018 година. Това става ясно от годишния доклад на прокуратурата, която по закон отговаря за привеждането в изпълнение на присъдите.

От държавното обвинение коментират, че бегълците се издирват.

Според данните на прокуратурата, най-много укриващи се от правосъдието има в София - 248. След столицата се нареждат Пловдив със 136 и Велико Търново със 108. Във Варна и Бургас също е висок броя издирваните.

Още по темата
Чисто статистически обаче, тези 609 души представляват малък процент от общия брой осъдени за изминалата година - едва 3,5%.

"Сред основните причини за неизпълнението на тези съдебни актове отново е укриването на осъдените лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната дейност и установяване на тяхното местонахождение", твърдят от Прокуратурата.

Според експерти, част от проблемите се крият и в тежката процедура по прилагането на наказанието и последващото откриване на осъдените. По закон наказанието трябва да бъде изпълнено от служителите на главна дирекция "Охрана", която е под шапката на Министерството на правосъдието. В службата обаче няма достатъчно капацитет и правомощия да се справят с тази задача. Ако някой от осъдените реши да се укрие, се подава сигнал до МВР, които чак тогава започват издирването му.

След като през последните години зачестиха случаите на избягали от затворите осъдени престъпници, главният прокурор Сотир Цацаров предложи данните и снимките на всички издирвани да се качват в общодостъпен сайт. Идеята беше одобрена и в момента на сайта на МВР има секция - "Укриват се", където всеки може да види лицата и имената на осъдените.

Иначе докладът показва, че общият брой на лица, които са осъдени на лишаване от свобода е 6642, като 3 от тях са с доживотен затвор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
6642 са твърде малко в сравнение в САЩ - 7510 на 1 млн. население. Ние при 7млн. трябва да имаме около 46500 затворника. От друга страна все се оплакват, че затворите у нас били претъпкани. Затворниците трябва да работят за да се самоиздържат, да плащат обезщетение на жертвите, да спят като заклани нощем и да не тежат на бюджета. Могат да строят нови затворнически сгради, тухларни, кирка, лопата, изриване на обори.
11
0
 
0
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
От съда направо в затвора, както гледаме по филмите. А то обжалване, болести, имал да гледа човек на смъртно легло и после - избягал в чужбина.
10
0
 
5
 
! Отговори
Друг преди 4 години
Ако за издирван се дават по 5000 лв да бъде отведен в полицията,роднините му ще го закарат!!А сега...издирвачи за по 2000 заплата..не дирят и не намират никой. Бабите пред всеки блок знаят всичко за всеки. Чистачките са най смели, а полицията си намери аудитория..гърми и ранява деца от детската градина...а те децата бяха последните които им вярват
9
0
 
3
 
! Отговори
МддМ преди 4 години
....бегълците..покара ли им три дневна брада..пиши ги бегали!!...
8
0
 
11
 
! Отговори
Пародия на държава преди 4 години
Абе не разбрахте ли че МВР, съд и прикриватура са *** от СУДЖУК и потънали в ЛОЙ. Чистачката варди затвора а ченгесарите са се излегнали в храстите и чакат пачката върху слънчогледа. Никой за нищо не му дреме па вие искате и да издирват. Споко ще слагаме китайски гривни за далавера барем некой открием.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко? 609? А аз все си мисля, че всички, работещи в областта на правосъдието, че и някои, които го създават, избягват правосъдието...
6
2
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Защо нямаме Ловци на глави ? ЗАщо всички българи плащаме на юридически некадърници , а не възложим за много по-малко пари на 50 лицензирани ловци на глави да ловят такива "избягали" престъпници ? Докога ще скубете нардеца като издържате безполезна армия от некадърни правни чиновници ? Кога ще реформирате тази нескопосна съдебна система ?
5
0
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Шокиращо е, че дори УБИЙЦИ са пускани под "домашен арест", докато присъдата им влезе в сила, а после всички са много изненадани, че те са избягали !!! Има само едно решение: ако престъпникът избяга, мpъсният садия да влезе в затвора и да му излежи присъдата !!!
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом харесвате Русия ,значи всичко е точно.Аз живея във Ирландия и няма такива неща,хем премиера е ггей омъжен,ама вие там сте тежкари,продължавайте да мразите различните и да се давите във сбственната си простотия
3
0
 
14
 
! Отговори
Киро делиорманеца преди 4 години
То пък едно правосъдиее ,със кеф да се еб***ваш с него.Страх ги тресе да влязат в БФС ,страх ги стресе от ДПС,мишкииии корумпирани
2
2
 
26
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Има един изкусен беглец от правосъдието, който никога не е потърсен, не е съден и не е лежал, и не е бягал!!!Това е Бати Бойко , началникът на герберската шуро-баджанашка селско-просташка корумпирана държавна администрация, която в комбина с престъпниците окраде еврофондовете и си направиха къщички за гости!Добър вечер селяни прости, направихте ли сте къщички за гости!Рибата се вмирисвала откъм главата, но българското общество мирише вече на мършa , помия.ри и нечистоплътни ***!Вини!ЦРУ!
1
0
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА Е, ЗАЩОТО СЪДА НЕ ИЗПЛАЩА ИНФОРМАЦИЯ ДО ПОЛИЦИЯТА!!ЩОМ ДЕЛОТО ПРИКЛЮЧИ И Е БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ ИЛИ ИЗТЕЧЕ И ОБЖАЛВАНЕТО СЪДА ПРАЩА СИГНАЛ, ЧЕ Е ОСЪДЕН ДА ГО АРЕСТУВАТ!!НЯМА ТАКОВА НЕЩО!! ТЕ ИЗОБЩО НЕ ХОДЯТ ДА ГИ АРЕСТУВАТ А ЧАКАТ САМИ ДА ОТИДАТ В ЗАТВОРА :D