Прокуратурата погва БАБХ за неизгодни сделки

Проверява всичко свързано с мобилните инсинератори
23
Прокуратурата погва БАБХ за неизгодни сделки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Специализираната прокуратура започва проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Още по темата

Решението за това е на главния прокурор Сотир Цацаров след журналистическо разследване за това как и с кого Агенцията по храните сключва договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци, които са неизползваеми в момента насред епидемията от африканска чума по свинете.

В хода на проверката на прокуратурата от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г.

Както и договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент, документи за всички плащания, извършени от възложителя по договорите и анексите (БАБХ), на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци,  документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане данни за капацитета на инсталациите, мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители, както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място.

Ще бъде изискана и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната, както и за причините за неползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка, всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта африканска чума по свинете (АЧС), с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия, информация за ползването на мобилните инсинератори в настоящата усложнена епизоотична обстановка, за ползването им при предни такива епидемии (птичи грип, чума по дребните преживни животни) и за извършените плащания от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Зная много добре, защото работя в системата. А ти не минавай в сляпа защита. Тези заровени трупове са бомба със закъснител. Когато се загробват болни животни има и други изисквания, които сега не се спазват, но няма да ти чета лекции.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20. Какъв ОВОС те тресе, бе н-ег-рамотник? Първо прочети какво значи това, кой го издава, за какъв срок и за какви обекти, пък после пиши по форумите. Ама то, чукча писатель, не читатель.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като кажат от таз агенция,че са им назначили само таз основна дейност за извършване по закон като контрол безопасност на храните по магазини,хлебарни,вериги,пазари,сладкарници и др.как бързи закуски,ресторанти,столови,закусвални що крайни точки на разпространение при покупко-продажба и обществено хранене как вид услуга и това по назначение им стига за случаи на негодност да предават за унищожение с акт-протокол описание на продукцията и сигнал по инстанциите и следващите по веригата по капацитет
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ще проверят ли дали МОСВ си е свършило работата? Тези "свински гробища" имат ли ОВОС? Да проверяват СЕГА, а не след като се появи следващото бедствие!!! Къде са "зелените" да питат, да протестират?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Аз правя подобни асоциации когато слушам вожда как всичките ни показатели са ок и ахаха вече сме стигнали Германия и когато чуя за темповете с които на властимащите им растат доходите и имотити еле на Ц.Ц. и пред погледа ми изплува Юсейн Болт !
16
0
 
8
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Следва: подадом оставка в името на общият мир и ГЕРБ, но съм невинен. Натопили са ме от конкуренцията хахаа
15
0
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
В тая агенция кой кум кой брат кой свят ..... Едва ли някой реално разбира от нещо, както е в цялата ни администрация ........
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като прочета и чуя че прокуратурата пагва и се сещам за костенурката....
13
0
 
14
 
! Отговори
tim преди 4 години
Тези о БАБХ не са в час май там никой не разбира от нищо лошото е че и тези от околната среда и водите са гола вода и не разбират нищо от екология тези загробвания на такова количество си е еко проблем който ще излезе когато започнат дъждовете и подпочвените води се повишат и започнат да се отичат в реките и какво се прави после никой не мисли
12
0
 
20
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
На всички е ясно, че у нас когато цацаратурата прави проверка е за да се заметат следите, ако има такива или да се обвинят поредните малки бушончета.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредната пушилка , както и и с къщите за гости апартаменти и тераси , малко шум и накрая всичко е точно
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На база платените количества и цената, договорена на тон с инсинераторите, излиза, че за една година те са изгорили около 20 хиляди тона трупове и други животински отпадъци или близо три пъти повече от обезвредените от екарисажите в Шумен и Варна за 2017 г. Количество, което никога досега не е обезвреждано в България и което според експерти не е възможно да бъде обработено от инсталации с подобен капацитет.
9
0
 
18
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
А оградата между Румъния и България ,там колко пари да усвоени.Тая ограда трябваше да пази дивите *** да не влязат в България от Румъния.
8
0
 
15
 
! Отговори
истината е преди 4 години
До СержантТака е но за сметка на това получават огромни заплати и привилегии от парите на народа,който не ги иска и критикува че не работят.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нямат си друга работа
6
0
 
23
 
! Отговори
защо? преди 4 години
Защо не се разследват хилядите чиновници на партийна хранилка който допуснаха чумата да нахлуе у нас?
5
0
 
27
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
В тази държава полиция и прокуратура работят само по сигнал или по поръчка.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, след 2-3 месеца ша кажат, че сичко е наред!
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през БАБХ за обезвреждане на животински трупове от март 2018 до сега. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например.От Агенцията отказват да дадат информация какво е преработеното и платено количество животински *** от момента на сключването на договора и как се контролира то.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генка Шикерова публикува разследването си за Българската агенция по безопасност на храните, което Нова телевизия не искаше да излъчи. По-късно Шикерова бе уволнена заедно с друга разследваща журналистка - Миролюба Бенатова. С помощта на Антикорупционен фонд Шикерова разкрива как държавата плаща милиони на едни и същи фирми за инсталации за унищожаване на животни, а умъртвените заради чумата прасета масово се заравят в земята и това увеличава още повече риска за хора и животни.