Прокуратурата с нова порция доказателства срещу "ТАД Груп"

Записи от камерите, свидетелски показания, справки
23 авг 2019 15:43,
62
Прокуратурата с нова порция доказателства срещу "ТАД Груп"
Снимка: Прокуратура Пресцентър

За трети път от началото на мегаделото срещу ИТ компанията "ТАД Груп" специализираната прокуратура пуска в общественото пространство част от доказателствения материал.

От Държавното обвинение обясняват, че предвид множеството въпроси на представители на медиите, се налага да бъде предоставена допълнителна информация.

Три са файловете, които обвинението публикува в петък  - единият е експертна справка от МВР, която трябва да покаже, че доказано Кристиян Бойков - обвиненият като физически извършител на хакерската атака срещу сървър на НАП, е написал и изпратил второто писмо до медиите, в което се представя като руснак, женен за българка. То последва първия имейл, разпратен до всички медии, а в него бяха прикачени изтеклите масиви с данни на Приходната агенция.

Вторият файл е скрийншот от запис на камера, на който се виждат друг обвиняем по делото - търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и служител на компанията. Под снимката, в писмен текст, е предаден разговорът между двамата, който отново трябва да докаже, че фирмата умишлено е източила данните на НАП и ги е разпространила в общественото пространство.

В третия файл разпространен от прокуратурата са свидетелстви показания. Първият свидетел например -  с инициали А.И. разказва, че е собственик на фирма, която се занимава с "известяване на бизнес клиенти на фирми". Той твърди, че според представените му доказателства от прокуратурата, може да се твърди със сигурност, че намерени в компютрите на "ТАД Груп" бази данни са на практика откраднати от неговата компания.  Следват свидетелските показания на още три лица, представени само с техните инициали.

В съобщението си прокуратурата повтаря обвинениеята в тероризъм на Иван Тодоров - собственик на "ТАД Груп", на Кристиян Бойков и Георги Янков и изрично изтъква, че и тези доказателства се оповестяват със съгласието на наблюдаващия прокурор.

"Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи", пишат в позицията си от Държавното обвинение.

Ето и самите разпространени от прокуратурата нови доказателства по случая "ТАД Груп":

Експертна справка

Камери - ТАД

Разпити
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже нямат доказателства за НАП искат да вменят на обществото колко е лоша фирмата, с това че си "търси" клиенти, къде законно, къде не. Факта е че вместо да дадат пари на разбиращи хора, парите се дават на началствата, а услугите на НАП са разграден двор. WebAPI... mysql_escape_string... Spring MVC... решава проблемите... кой ми с*а в гащите е положението П.С. Кристиян сам си е казал паролата на компютъра
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26това не е хак бе човек, по същата логика могат да съдят всеки друг човек, който се е опитал да търси информация в НАП или без да иска е заредил sql script в url-то :)copy/paste често го прави хахаха
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това заради глобата на НАП дето всички ние ще платим ли го показа прокуратурата?Нищо нямат,не са разкриптирали нищичко!Да ти показва някой,че си уязвим,и то безплатно не е престъпление.Никой от тези фирми не им е станал клиент.За какво е делото?Пуснете ги невинни са!Това не са доказателства.
35
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристиянчо ще ходи в Централен Софийски.Недко Цигулката и 53 други харесват това.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРеформи в прокуратурата не се извършиха и е пълна с ченгета .Тя си живее още в комунистическото време и работи под ръководството на руската прокуратера и КГБ.ТАД груп е американска фирма . Ето това е мотив да ги натопи.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето как се гледат делата в Страсбург! НАП - неосигурена адекватна защита на сървърите с база-данни, следва пробив. НАП били ли са предупредени - Да, още един гол в тяхна вреда!Ако на запад ти откраднат колата защото си оставил ключовете в ключалката - ВИНАТА Е ТВОЯ! Ако в България е обратното (според коментарите на управниците) то означава че за пореден път не сме спазили общото законодателство от ЕС, което сме подписали!
32
3
 
16
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Да ви кажа как ще стане, ще ги съдят и няма да ги осъдят, точно поради липса на доказателства, след това тад груп ще осъди държавата за няколко милиона (заради притесненията все пак) и целият цирк ще е за наша сметка пак.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари не са искани.Показват,че е уязвима фирмата и толкова.Това не е незаконно а е реклама какво могат.Едно време беше по-грубо,мутрите биеха и трошеха всичко,но преди тях минаваше един хърбав с костюм и цайки да предлага застраховки.Плащаш и лепенката те ''охранява''.Да покажеш на някой обаче,че е уязвим не е престъпление,може той да си има негови ''вълшебници'':))
30
7
 
4
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Че са хаквали и изнудвали е ясно. НАП обаче си е Кристиянчо и опита му да бъде велик. Единствената далавера на фирмата от цялата работа е да спечелят наплашени клиенти. Шефовете се опитаха да изкарат далавера от хака, ама им гръмна в лицето ... Тероризъм е направо смешно, сваляне на правителство също...
29
4
 
12
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Поредната издънка на нашата прокуратура. Истината е че нямат НИЩО! Фирмата майка(франчайза) ще осъди България. Ще освободят Обвинените и пак с парите на данъкоплатците (нашите пари) ще трябва да плащаме глоби! СрамЪ е гоУем и е само НАШ!
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Не само заради Гешев а по-скорошната тоталната некадърност откъм кибер защити! До колкото си спомням младия служител на ТАД предупреждаваше институциите да вземат мерки относно защитата на сърварите но те не го направиха! Колкото и да се опитват да ги съдят, делото ще бъде загубено в момента в който то стигне до Страсбург, също така България е глобена заради сериозни пропуски точно в тази сфера! Некадърността и коментарите на управляващите са жалки и необосновани - тотална БКП некадърност!
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво доказателства ама за фирми. Относно НАП някакви разговори и нищо конкретно. Ясно е че искат да очернят фирмата, че "изнудва" клиенти, но за НАП изсмукано от пръстите. Нас ни интересува НАП, а не частни фирми!
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв е мотивът на Прокуратурата да натопи точно ТАД Груп? И какво ако записите от камерите са истински? 5 млн. души да пием по една студена вода, а хакерите да ни се смеят, така ли? Защото записът от охранителна камера не бил доказателство?
25
1
 
9
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Не съм много убеден, че това е законно ....
24
3
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Аз лично нямам никакво доверие на прокуратурата заради присъствието на Гешев в нея.
23
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една единствена държава, която има интерес да провали България и това е Просия.
22
1
 
14
 
! Отговори
бит байт преди 4 години
Прокуратурата и Гешефтурата се мъчат под вола теле да.намерят, но уви в съда ще ги преборим и ще лъснат и "свидетелите" - 6 от 9 агенти на ДС с фирми за услуги с хммм данни и изсмукани от пръстите....Само гледайте сеир!Като ще вадят те, то и ние имаме право да се защитим от просташкото самопроизволие в БълГЕЙрия!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В кои случаи записите от охранителните камери са доказателства и в кои не са? И законно ли е да се записва звук чрез охранителни камери? И ако се записва не стават ли СРС-та, чието използване се разрешава от съдия?
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче инфото от тази камера е толкова общо и абстрактно ... поне в няколко различни контекста може да се ползва.Но пък дава доста подсказки, какво и как да търсят ченгетата. Тия камери сигурно и паролите им са снимали, язък ти за хиден контейнерите :)Иначе,1. прокуратурата е с ниво на доверие минус2, логично е всеки да я хули2. тия са много зле, как може да имат камери над главите си ... хахаха :)3. sql injection не е хак, не ми е ясно за какво ги съдят
19
0
 
7
 
! Отговори
Хихи преди 4 години
Колегата е прав. БГ сериала НАПатила ще изсуха всички сапунки. Очакваме следващия епизод.