Ромите от Войводиново се оплакали на БХК, а НПО-то ни съди в Страсбург

Били подлагани на унижение и дискриминирани, пак напрежение в селото
304
Ромите от Войводиново се оплакали на БХК, а НПО-то ни съди в Страсбург
Снимка: Булфото, архив

Напрежението в село  Войводиново ескалира, след като стана ясно, че жителите на ромската махала съдят страната ни в Страсбург заради принудителното им изселване.

То се случи след нападението над командоса Валентин Димов, който беше пребит навръх Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови – също живеещи в махалата. Причината за агресията бе забележка за неправилно пресичане.

Още по темата

Част от изселените роми, чиито домове се оказаха незаконни, вече водят дела срещу България.

55 души са се обърнали за правна помощ към Българския хелзинкски комитет,  обясни пред Нова тв председателят на организацията Красимир Кънев.

"Това са няколко семейства, това са само тези, които се оплакаха на нашата организация и за тях сме завели дела в Страсбург по повод тяхното прогонване", обясни той.

Кънев добави, че ромите имат претенции не заради разрушаването на къщите им, а заради прогонването им от селото.

"Беше им отказано да се върнат, което те поискаха няколко пъти. Освен това, са били подлагани на унижение и дискриминирани", каза още той.

Според него семействата били прогонени от домовете си, още преди да е било установено, че те са незаконни.

При това положение нямало значение дали постройките им са законни или незаконни, още повече че делата в българския продължават, смята той.

Делата, водени от ромите, предизвикаха недоволство у жителите на Войводиново.

А от местната администрация са категорични, че всичките им действия са били съобразени със закона и няма основание съдът в Старасбург да налага санкции на страната ни.

"Не е вярно, че някой е спирал достъпа им до домовете. И не е имало унизително отношение от страна нито на администрацията, нито на полицията", заяви Димитър Тосев, кмет на Войводиново.

Той увери, че винаги е съдействал те да отидат до жилищата си да си вземат вещите.

Освен това никой не е унижавал ромите.

"Може да е имало обидни думи от едната или от другата страна, но не и от полицията и администрацията", настоя Тосев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
55
 
! Отговори
комуни преди 4 години
Слаба държава. Слаби държавници. Народа бедства . Няма справедливост.Престъпления . Кражби убийства убиства с цел грабеж.Крадене от общонародни средства.Трябва Крумви закони. Веднага. Не е работа на народа да се занимава с това. Да се бори с мафията и престъпност. Да съди политици.Но ако се наложи ще го направим.Налага се
151
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДинкоАз съм най-обикновен българин! Писна ми от неграмотни диванета като теб!!!
150
12
 
34
 
! Отговори
Динко преди 4 години
До Анонимен 174...ама ти е добре да бозаеш, сучеш и крадеш от Запада, а? После те ди били виновно че ти давали. Цурвълбалкански!
149
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 166Ние не сме искали НАТО и ЕС!За такива сериозни неща се прави референдум задължително!!!Нас никой не ни е питал!Ако сега направят референдум резултатите ще бъдат ужасяващи за т ъ панарите които ни управляват!
148
48
 
36
 
! Отговори
! преди 4 години
Браво на БХК, ромите имат права и трябва всеки да ги спазва. Но най хубавото е че сега сме в ЕС а не в СИВ където комунистите безчинстваха на ромите не само в България но и в Сърбия, Унгария и особено в Румъния. Спрете с тези комунистически оплаквания от ромите те не са ви виновни. Научете се че в нормална държава в ЕС всяко малцинство е с приоритет. Тава е начина на интеграция, другото е нацизъм и комунизъм. Ако някой не харесва либералната политика на ЕС хайде пътя към Раша.
147
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия *** от БХК когато и да ги екстерминират все ще е късно :(
146
0
 
54
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 166 АнонименТц! Нещо не е съвсем така! Роми които получават социални помощи в З.Европа децата им задължително ходят на у-ще / ЕС гледа кво ще излезе от тез деца- в бъдеще/, а родителите 1-2ч. на ден са обществено полезни с труд! Иначе помощи Няма! В БГ такова нещо няма, а уж законите 1:1
145
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 166ЕС и НАТО не са ни проблема! Проблемът ни е единствено във собствената българска простотия и плиткоумие, заради което страдаме! Външна намеса няма!!!
144
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ви кажа, че докато сме в ЕС и НАТО ще е все така, ще ми наслагат минуси, а може и да ме изтрият. Това, обаче не променя истината. ЕС и НАТО не са организации, които са създадени да се борят за нашите права. Те си имат закони. Добри или лоши, но са закони. И както казах, тия закони не са направени на нас да е добре. Искахме ЕС и НАТО- имаме ги. Трябва да им търпим законите, обаче.Ако не искаме ЕС ще трябва да търпим сканкции като РУСИЯ. Сами си направихме избора! Сега ще търпим!
143
6
 
33
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До АнонименКъв комонизъм бре? Българите да започнат да живеят в охраняеми зони ли, щот беден човек жив дявол / щом и покрив над главата няма да имат/!
142
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бизнесмен 162Обявявам 100 000лева за главата на Красимир Кънев! Давам ги на тоя,който ми я донесе на бюрото. 0885532514Краско за това ще печели, защото има гламави българи! Минималният български акъл води до нови ромски победи!
141
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 162"ПО ВРЕМЕТО НА САКРКОЗИ ИЗГОНИ ТАКИВА ОТ ПАРИЖ ПО ПРЕТЕКТС : ПРЕЧАТ НА ТУРИСТИТЕ. ТЕ НИ ВЪРНАХА НА НАС И НА РУМЪНИЯ ВЪПРЕКИ, ЧЕ ЗАКОНИТЕ НА ЕВРОПА!!!!"Чети законите! Връщат ни ги защото са български граждани. Ако си извършил престъпление или нарушаваш законите на държава от ЕС, в която не си гражданин, имат право да те изгонят от страната, закона е ясен. Ако изгонените роми бяха с немско гражданство, не с българско, нямаше да има проблем. Едното с другото няма връзка!
140
3
 
50
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Обявявам 100 000лева за главата на Красимир Кънев! Давам ги на тоя,който ми я донесе на бюрото. 0885532514
139
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 160До колко помнят ВСЧИКИ ТУКА и е ПИСАНО. ПО ВРЕМЕТО НА САКРКОЗИ ИЗГОНИ ТАКИВА ОТ ПАРИЖ ПО ПРЕТЕКТС : ПРЕЧАТ НА ТУРИСТИТЕ. ТЕ НИ ВЪРНАХА НА НАС И НА РУМЪНИЯ ВЪПРЕКИ, ЧЕ ЗАКОНИТЕ НА ЕВРОПА!!!!СТАРИЯ КОМЪНИЗЪМ ДЕВИЗЪТ Е - ВСИЧКИ СА РАВНИ, НО НАКОЙ СА ПО РАВНИ!!!
138
0
 
46
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Така и неразбрах как така съдилищата ще подсигурят покрив над главите на нуждаещите се роми! Евентуално ромите, чрез БХК ще спечелят някаква сума, а тя няма да достигне до нуждаещите се от покрив роми! Ще бъде прибрана от всички други но не и от нуждаещите се!
137
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разберете бе хора, имате право да негодувате, но трябва да се борави с акъл а не с емоции! Със слонска сила и български мурафети няма да стане!За целта е необходимо да имаме много опитни и правилно тълкуващи ЕС законите администратори!!!Всяка грешка както и грешно решение в разрес с ЕС законите, води до още по голями глоби за България!!!!
136
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
?!
135
3
 
58
 
! Отговори
yes преди 4 години
Борисов да излезе да обясни с колко финансира БХК и кое налага да е допуснато в БГ , ние имаме закони за всички граждани, имаме адвокати за всички граждани така че да излезе да обясни мотивите защо е дал разрешение за точно това нпо.
134
3
 
43
 
! Отговори
bafff преди 4 години
властта държи нпо-то защото срещу това се договаря явно да им осигурят по места гласове, ние няма да ви закачаме и ще ви пуснем в БГ вие на нас - гласове, пито,платено,а ние да го д'ух'аме, така намирисва работата.
133
2
 
46
 
! Отговори
mdaa преди 4 години
целта на нпо-та е да им докара повече пари на човек, прокарали са си през Европарламента удобни закончета благодарение на мижитурските правителства в ЕС, и сега само ни цицат, защото управата ни е такава а ние сме си виновни че е такава,избираме си ги 10г и така че с тия закони и управници няма как да е друго.Дефакто негласувалите слагат тези управници, като оставиш 300000да вкарат 3 партии(ОП) значи негласувалите са ги вкарали, защото ако бяха излезли 1 млн малко трудно тия 300000 да вкарат кого да е или да фалшифицират.