Затворник поиска 40 000 лв., живял на тясно с още 15 души

24 ное 2019 12:29,
29
Затворник поиска 40 000 лв., живял на тясно с още 15 души
Снимка: архив Reuters

Затворник опита да осъди Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” за 40 хил. лв., защото бил на тясно, докато ремонтират килията му. Съдът в Кюстендил обаче отхвърли молбата му, пише "24часа".

А. С. се оплаква, че бил в лоши условия в затвора в Бобов дол от 1 януари до 17 май 2019 г. Тогава го настанили в килия с още 15 човека и бил лишен от полагащите му се 4 кв. м площ. Не могъл да се наспива от виковете на останалите лишени от свобода, бил с една тоалетна за всички в килията, а душовете в банята не стигали. В иска си твърди още, че в спалното помещение било пълно с дървеници, които го хапели.

В хода на делото обаче станало ясно, че през периода, в който А. С. се оплаква от теснотията, в затвора в Бобов дол били извършени ремонт, цялостна подмяна на ВиК и елинсталация в сградата, санитарните възли, спалните помещения, баните и кухненския блок, както и външно саниране. Сградата, която се ремонтирала, е с капацитет около 300 лишени от свобода, които за този период били временно настанени в други сгради.

Затворникът не бил лишен нито от баня, нито от хигиенни пръскания срущу дървеници в килиите, се разбрало в съда.

Магистратите са категорични, че макар и да е нарушена минималната жилищна площ в определен период, това не е жестоко, нечовешко или унизително отношение по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека.

“Парадоксално е да се квалифицират действия на администрацията по подобряването на условията в затвора като умишлено поставяне на лишения от свобода в неблагоприятни условия”, мотивира се съдът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Пайнера то истинска светлина почти няма, само фалшива заслепяваща светлина, тиккквата затъмнил небето, оттъмнете небето разливайки солена вода, и на Слънцето пречат! И истинският басов звук или приятната хладинка могат да завиват ,да се натрупват и да задвижват джаджички енергийно!
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 15 човека бил. Лигльо. 150 чифта смърдящи кубинки и чорапи май не е подушвал. 4 квадрата искал. Ми да не беше влизал тогава в затвора. В Бобов дол нямаше ли въглища? Дайте му една лопата и да ходи да копае.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважение се печели, когато държиш на принципите и си изпълняваш обещанията, а не когато клинчиш и зе измъкваш от отговорност.
20
4
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Ще стигне до Страсбург и ще спечели.Щом държавата е приле за стандарт 4 м2 на човек, трябва да ги осигурява. Аз смятам, че човекът има право.
19
8
 
9
 
! Отговори
фатмак преди 4 години
Тоя ходил ли е войник 120 души в едно помещение и половин тоалетна на 100 метра за 2 години.
18
2
 
11
 
! Отговори
ЗзЗ преди 4 години
абе вие плюете, но май не си давате сметка че се намирате в същото положение, но на ниво държава. Наблъскани в малки жилища. Налага ви се да търпите шума и мизерията на разни индивиди наоколо. А като решите да си търсите правата, съда ви показва един пръст и ви казва че няма основание за оплаквания.
17
2
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Пайнера магнитът е за нападение, намагнитени певиците ви са уязвими!
16
1
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Пайнера , вие от силикон имате ли нужда? Добра жена с незавиден бюст няма, но пречат на размера и формата буквално отвсякъде, включително и от сутиените и въздушните си джаджички. Антимагнетете се и слушалките да минат на синя светлина, която се натрупва на мястото,защото може да завива, синята светлина е положителен ток!1
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те и в България като цяло правят ремонт...от 89та и не е ясно кога ще приключи, но и тук никой няма право да се оплаква...
14
0
 
1
 
! Отговори
4% преди 4 години
До 10 - и като се има предвид, че се внасят при образуване на делото и 4% от 40 000 и парите няма да се възстановят при отхвърления иск, печелиш баса на секундата. Де така тия продажници да защитаваха и правата на жертвите на престъпленията. Щото он много мирно седел, па го вкАрали у панделата.
13
0
 
12
 
! Отговори
мъдю преди 4 години
място за лишаване от свобода, а не инквизиция, бе алу. *** затвори се в тоалетната за два дни и после пиши.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До два човека трябва да има в една килия. Така е по закон. Човека трябва да получи 40 000 за нарушени права.
11
4
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
В затвора как живеят без сексове?
10
1
 
14
 
! Отговори
Ха сега преди 4 години
Значи и преди ремонта положението е било зле, след ремонта май ще е същото. Трябва да се усвояват едни пари.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бас, че жалбата му са я писали от хелзенския..
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че е правен ремонт, не значи, че са спазени правата му. Прикритият проблем тук е друг - занданите са от онова време с ниската битова престъпност и места там няма за всички престъпници. И то колко хора дори не обявават кражби и изнасилвания, тези, които са обявени, са с разкриваемост 10% максимално, тогава представете си в реален размер какъв е недостигът. Статистиката за битова престъпност се бута надолу с дела с нисък материален интерес, закрити по давност, непроследявни домашни арести
7
6
 
11
 
! Отговори
Закон преди 4 години
Време е за такива наглеци да бъде създаден затвор ПО ОБРАЗЕЦ . Например на затворите в Саудитска арабия , Мексико, Нигерия , Тайланд , Китай , Северна Корея ....
6
4
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Сега управата на затвора да му предостави сметчицата за неговата издръжка... горе-долу по 1000 лв на месец... защото ние, данъкоплатците не искаме да хрантутим престъпници, които се излежават по затворите с храна на корем три пъти на ден !!!
5
1
 
1
 
! Отговори
Митев преди 4 години
До Анонимен Тогава нямаше да се оплаква.
4
7
 
12
 
! Отговори
Ай сиктир преди 4 години
Много иска .Това е затвор и е престъпник какви права кеи 5лв.Да е мислил преди това.