Масови проверки за спекула с лекарства и основни хранителни стоки

Гешев оглави Националния щаб в Прокуратурата заради COVID-19
Обновена: 16 мар 2020 12:43 | 16 мар 2020 12:36, Камелия Цветанова
160

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата сформира Национален щаб заради извънредната ситуация, който да следи как се изпълняват мерките по време на извънредното положение. Ръководител е главният прокурор Иван Гешев.

Щабът в прокуратурата ще бъде в постоянна връзка с оперативния щаб за борба с коронарируса.

Още по темата

Той проведе работна среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Гешев определи ситуацията като извънредна, но според него институциите и  хората могат да се справят с нея.

Според него съществуват няколко риска.

Първият свързан с престъпления като отклоняване на лица, поставени под карантина, както и престъпления, свързани с мародерства, телефонни измами и т.н.

Вторият е свързан със спекулата. Заради този риск от днес започват масирани проверки на територията на цялата страна.

"Става въпрос за стоки от първа необходимост, като дезинфектанти и храна", обясни главният прокурор.

Той призова хората да подават сигнали на тел. 112, ако попаднат на случаи на спекула.

"Вие сами сте свидетели каква спекула се вихри по отношение на маските и дезинфектантите. Всичко изисква вниманието на прокуратурата - само тя може да вземе отношение", коментира проф. Венцислав Мутафчийски.

Според Гешев в последните дни се говори много за икономика, но тя ще се възстанови.

Не така обаче стояли нещата с човешкия живот, като именно неговата защита е най-важната цел на предприетите мерки.

"Ние сме народ, преминал през много изпитания, ще преминем и през тази криза, с мобилизация и полагане на всички усилия от всички органи, включително от прокуратурата", добави главният прокурор.

"Като гражданин мнението ми е, че е време държавните органи да вземат дори още по-радикални мерки, каквито взимат в други страни", допълни главният прокурор.

"Основното е спазването на правилата, а не страха и принудата, нито личното политическо харесване или нехаресване", подчерта Иван Гешев.

Ивайло Иванов призова хората да бъдат отговорни.

Според него най-големият враг, който може да имаме в момента, това е паниката и недоверието.

"Да се спазва нужното разстояние от 2 метра. Стремим се да помогнем, където има нужда. Подавайте ни сигнали", призова той.

Иванов съобщи, че полицията се е намесила в няколко случаи на струпване на хора в храмове.
"Вярата е във всеки от нас. Няма заповед, с която се затварят храмове. Не е задължително да отидеш в храм, за да се помолиш. Казали сме, където има струпване на хора, да ги предупреждават, да се спазва необходимото разстояние от метър и половина, два", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докарали са противогази и предпазни наметала. А може и да пренасят ядрените боеприпаси от Турция в Полша.
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев,къде е прокуратурата? Цените на ПЕТРОЛА към бяха,къде са СЕГА! Цените на горивата в България защо не следват СРИВА НА ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА? Ама иначе се борим със спекулата!
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе къде се скриха и Мустафата и Шофьора на Жипката ?Нещо не се чуват напоследък .
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко от нас разбраха, че миналия ден във военната база в Безмер са кацнали 8 тежкотоварни военни самолети на НАТО? При условие, че САЩ затвориха границите си за европейци. Значи е забранено ние да посещаваме страната им, но не е проблем американски военни да пристигат в България? На това казвам братска любов. Обичат ни американците и това е. Сиреч коронавируса няма да сломи любовта им към нас.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво, няма такова нещо г-н Гешев. Преди 2 месеца маската беше 20 ст. сега е 2 лева но това не е спекулация това е кризисна инфлация. Аз лично не съм чул някой в последните години да са го осъдили за спекула, мисля че и сега ще е само замазване на очите!
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се кой нареди, българите от Ухан да бъдат върнати и до ден днешен е оставил границите отворени?
118
1
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Мутрата на бойко пак с ювелирни акции :) А горанов дет раздаде наще 200 милиона на партиите незаконно кога ве Гешев ????? А бившия гербав кмет на Перник дето скри чак до изборите че няма вода кога ве господин адвокат на герб ???
117
1
 
7
 
! Отговори
Познато преди 4 години
Гробарите отново са абсолютно неадекватни на обстановката ...
116
1
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Какво правим с лаборатория Рамус,която иска 120 лева за тест за корона вирус?или те си плащат?смешно антиспекулантче трупащо рейтинг по медиите.
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На дебелия банкянски лъжец, коронавирусът му дойде дюшеш.Сега Перачницата на милиони, откраднати от българите с централа в Барселона ще мине на заден план.Услужливите *** по цял ден ни занимават с коронвураса, а лампазенето генералче Годжи бери дава никому ненужни пресконференции по два пъти дневно.Измести от новините дори и сталиниста Гешев.
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75 Не само крадат ами всека година излишъка от бюджета неколко милиарда в бонуси си го раздават.
113
0
 
6
 
! Отговори
Вятър и облаци преди 4 години
Не са обявили фирми, или имена на собственици, хванати със спекула.
112
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
гешев,без каскет,не ставаш ,за нищо.
111
0
 
3
 
! Отговори
Хр.магазин преди 4 години
При колбаси,варива и млечни продукти всичко е наред,обаче зеленчуците от днес по борсите цените са нагоре!Особено лимоните са 50-60% по скъпи!
110
2
 
6
 
! Отговори
порко подрисоф преди 4 години
плешив бабаит от бандата на барбароните с кривите тикви, виж кой е разпродал респираторите от държавния резерв за 100 лева бройката преди две седмици и виж пак кой ще купува респиратори китайски ментета по 50 000 лева бройката (над 7 пъти пазарната цена на такъв респиратор) и ги питай датата на доставката през ноември нема ли да е малко късно. крадци и мародери сте цялата ви пасмина.
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев да провери това:Брoeни дни прeди у нac дa бъдe рeгиcтрирaн първият зaрaзeн c СОVID-19 и прeди дa бъдe oбявeнa извънрeднa cитуaция, зaрaди рaзрacтвaщaтa ce cмъртoнocнa пaндeмия, oт държaвния рeзeрв, прeз cтoкoвaтa бoрca, ca прoдaдeни жизнeнo вaжнитe aпaрaти, нужни в мoмeнтa зa cпacявaнeтo нa чoвeшки живoти. Нaй-cкaндaлнoтo e, чe държaвaтa ги e прoдaлa нa бeзцeницa, a в мoмeнтa ce oбcъждa oт къдe и кaк дa ce купят.
108
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи прокуратурата освен с термометри ще трябва да я "въоръжим" и с рулетки!При стагниращо производство,при нарушена логистика,при масово презапасяването,при спекулативни увеличение на най нужните стоки,незабавно трябва да бъдат въведени пределни цени и лимит на основните хранителни стоки,лекарства и консумативи!
107
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
по време на воините също имаше спекула ами югоембаргото 1992 българинътако не удари къоравото какъв търговец ще е да се провери държавния резерв каквоима в него
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе,за да има проверки за спекула,не е ли нужно да се въведат Веднага пределни цени на основните хранителни продукти,лекарства и консумативи?Всичко това може да бъде обвързано с наказателни механизми,живеем все пак Извънредно положение!
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуратурата с щаб за наблюдаване на нещо, което го няма - мерките заради коронавируса. Царе са в нищоправенето.