Прокуратурата подхвана бързите тестове за COVID-19

Целта е да няма фалшиви и злоупотреби
16
Прокуратурата подхвана бързите  тестове за COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на здравеопазването - как Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) осъществява контрол при използването на т.нар. „бързи тестове“ за диагностициране за възможно заразяване с коронавирус. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Действията на прокуратурата са във връзка с ангажиментите й по спазване на законността и защита на обществения интерес и са свързани с недопускането на възможни злоупотреби, включително продажбата на фалшиви тестове за COVID-19.

Според законодателството право да предлагат тези изделия имат регистрирани юридически лица. ИАЛ следва да извърши проверка - регистрирани ли са съответните медицински лаборатории и/или здравни заведения, които предлагат т.нар. „бързи тестове“, както и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи инструкции за употреба и етикет, дали спазват вътрешния контрол и дали отговарят на съответния стандарт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами сега да сложат един монополист например Домусчиев и да направят тестовете по 500 лева за да знаят само те колко и какви за заразени, излекувани и др...Стадото ще търпи.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Всъщност, до момента никой не им беше забранил.Печелеха от човешката некомпетентност.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой разреши на Рамус да прави тестове за 35 лв. с необучен мед. персонал в манипулационна 2 на 3м.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПижоБорисов поръча 1 милион от тези тестове, за да проведе последваща проверка за имунното състояние на нацията и да прецени дали да прекрати карантината. Когато само малка част от контактните лице могат да се разболеят, то постепенно епидемията затихва поради липса на среда за развитие на вируса. В никакъв случай с тези тестове не може да се дава индивидуално заключение дали човек е болен или не.
8
0
 
2
 
! Отговори
Лабораториите мамят! преди 4 години
Има измама в цялата схема. "Бързите" тестове са предназначени за откриване на имунопротеини Ig/M и Ig/G. И преди тях лабораториите си правеха такова изследване но беше малко по-бавно. Тези тестове изобщо нямат отношение към SARS-CoV2, а показват, че си боледувал от нещо и си създал някакъв имунитет. С прости думи - лъжат хората, когато им казват болен/здрав си. ИАЛ трябва да види кой с какво работи и ясно да заяви за крупномащабната измама. Донякъде (80%) може да се разчита на RT-PCR.
7
2
 
1
 
! Отговори
БАЙ Х*О*Й* преди 4 години
Къщи за тъщи, къщи за манекенки, ...!!!
6
3
 
3
 
! Отговори
БАЙ Х*О*Й* преди 4 години
"Ало , Гешеф..!" , ,"Ало , Банов ... !" , "Ало , Ваньо ...! "...
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безсмислена проверка.
4
5
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Гешев се обезпокоил, че фирми НЕБЛИЗКИ до управляващата олигархия се усетиха и започнаха да печелят. Зер, това е единствено от прерогативите на ГЕРБ и свързаните с тях фирми! Обаче, за зла участ на Гешев, се оказа, че не е незаконно. И сега не е ясно ко пита МЗ... щото неговият началник Борисов поръча 1 млн. от тези тестове.
3
3
 
13
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Дори в Националната референтна лаборатория работят с несертифицирани тестове.Сертифицирани тестове НЯМА !Процесът по сертифициране отнема години, а вирусът е открит през ноември, 2019.
2
2
 
18
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
По същия начин Прокуратурата да подхване и т.нар. "бавни" тестове с PCR! Нито един от PCR тестовете, с които сега работят няма сертификат за клинична работа. Навсякъде доставчиците карат лабораториите да подписват декларации, че тестът няма да се използва за клинични тестове на хора, защото е само за изследователски цели. На самите тестове пише "RESEARC ONLY".
1
4
 
9
 
! Отговори
Гешев-закон и ред. преди 4 години
Шанс за бащицата отново да влезе в светлината на прожекторите!