Доверието в съдебната система се сривало

Причината - системата за случайно разпределение на дела
62
Доверието в съдебната система се сривало
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Факт е, че тази система е убита. Това е срив върху доверието на съдебната власт.  Един от основните принципи на правосъдието е доверието на хората“. Това коментира пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

Още по темата

По-рано през седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

Гешев подчерта, че това е важен казус и засяга десетки хиляди граждани, затова хората ще бъдат уведомени за резултатите, както и Европейската комисия, защото става дума за срок от пет години.

„Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015  г. като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари“, коментира той.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.

„Тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени. Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“, смята той.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
Don преди 1 месец
А изобщо някой имал ли е доверие на тези к о р у м п и.
53
2
 
2
 
! Отговори
В ИМЕТО НА НАРОДА преди 1 месец
В ИМЕТО НА НАРОДА !!! 3

АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ГЛ. ПРОКУРОР МОЖЕ И ЩЕ ПРОМЕНИ НЕЩО ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ !!!
КРЪГЪТ Е ЗАТВОРЕН .
БИВШИЯТ ГЛ . ПРОКУРОР СОТИР . ЦАЦАРОВ Е НОВИЯ ШЕФ НА КОМИСИЯ ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО С ДВЕ ДУМИ ВСИЧКО Е КОРУПЦИЯ И ИЗМАМА ВСИЧКИ ДАВАТ КЛЕТВИ ПРЕД НАРОДА НО НИКОЙ НЕ ГИ СПАЗВА. ИМА ЛИ НАКАЗАНИ НЕ !
ЗАЩО НЯМА НАКАЗАНИ ?
ЗАЩОТО НЯМА ОПЦИЯ ПРОВЕРКА. ИЛИ КОЙ ПРАВИ ПРОВЕРКАТА ??? КОЙ ???
ПАК НЯКОЙ ОТ ТЯХ НА КОИТО МУ Е ОБЯСНЕНО КАК ДА ПРИКЛЮЧИ ПРОВЕРКАТА.
52
1
 
1
 
! Отговори
В ИМЕТО НА НАРОДА преди 1 месец
В ИМЕТО НА НАРОДА !!!
И АКО ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ПИШЕШ СРЕЩУ ТЕЗИ В ИНСТИТУЦИИТЕ - ТИ ЩЕ БЪДЕШ СЪДЕН !!!
ТОВА САНА С МЕН !!! КАТО СЪВЕСТЕН ГРАЖДАНИН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖИХ ДА ПИША ДО ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ И КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА 2 000 000ЛВ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ МИСЛЯТ ЗА 10% ИЛИ 20% ОТ ТЕЗИ 2 000 000ЛВ И НЯМА ВИНОВЕН ПРЕСТЪПНИК !!!
СЛЕД КОЕТО СЕ СДОБИХ С УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА ДА БЪДА СПРЯН НО АЗ НЕ СПРЯХ ДА ПИША ДОРИ ДО БРЮКСЕЛ !!!
ИСТИНА Е НЯМА ЗАКОНИ ЗА МИЛИОНИ !!!
51
0
 
1
 
! Отговори
В ИМЕТО НА НАРОДА преди 1 месец
В ИМЕТО НА НАРОДА !!!
НЕ РАБОТИ ЗАЩОТО СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ИМА СОБСТВЕНО ВИЖДАНЕ НА НЕЩАТА И АКО СТАВА ВЪПРОС ЗА МНОГО ПАРИ И СИ ПЛАТИШ НЯМА ДА БЪДЕШ СЪДЕН.
ДАВАМ ВИ ПРИМЕР С МЕН ПО ЧЛ.205 АЛ.1 ОТ НПК ВСЕКИ Е ДЛЪЖЕН ДА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР . ДАВАШ ОБЯСНЕНИЕ ОБРАЗУВАТ ДЕЛО СРЕЩУ ИЗМАМНИЦИТЕ И СЛЕД ТОВА СЕ ПРЕКРАТЯВА ПОРАДИ ЛИПСА НА ДОКАЗАТЕЛСТВА СПОРЕД ПРОКУРАТУРАТА . ПОСЛЕ ПОЛУЧАВАШ ВХОДЯЩО ПОВИКВАНЕ И ЗАПЛАХИ ЧЕ АКО ПРОДЪЛЖИШ ДА ПИШЕШ СРЕЩУ ТЕЗИ ХОРА .
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се сетя как го " избраха" предсрочно още преди да е изтекъл мандата на предния ГЕРБ. И ми падна доверието изобщо към системата!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев е един от основните рушители на доверието в системата.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Магистрати НЕ Седете Върху Закона .... Той Не е Кресло ..... !!!! Дръжте Негово Величество Закона на равно на Очите си за да Не виждате нищо друго освен Него - Негово Величество Закона ....затова е казано : **** В ИМЕТО НА НАРОДА **** а Не в Името на Съда !!! .... Ще бъдете след това Уважавани и Имащи Подкрепа ...! Повярвайте ! Успех !
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то има ли накъде повече. Всички знаем защо е сме на последно място в евросъюза. Тука няма нито контрол, нито справедливост.
46
4
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 1 месец
Всичко е режисирано и програмирано от БКП,БСП,ДС.Всички са навързани като свински черва.Другарите си създадоха такива закони,чрез които " законно" да ограбят държавата и народа.Имаше едни антикорупционни комисии,които се нагушиха и покриха всичко.Имаше едни прокурори и съдии,които претупаха редица дела за крупни далавери.Времето тече,тече,тече до давностните срокове!
45
2
 
19
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
Един въпрос към журналиста с купена диплома - Кога е имало доверие в тази система изобщо ? И защо си мислиш, че причината е случайното разпределение на дела, а не , че просто всичко е вмирисано и гниещо отдавна в тази система ?!! Питам и отговор не очаквам!
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доверието в съдебната система се сривало. Не може да се срине нещо, което е руина.Делата се бавят с години, Страсбург ни осъжда всекидневно, прокуратурата е корумпирана, обслужва чужди интереси, а не служи на справедливостта, безотговорна е, ценоразписа на болшинството съдебни и околосъдебни услуги се коментира на много места и т.н. За какво доверие може да става дума?
43
2
 
7
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Ами тя прокуратурата е част от съдебната система. Искаха да я изкарат оттам, но цялото ДС ревна на умряло, Боко отиде да рита мач и отиде коня у ряката. Сега тоя се жалва че доверието се сривало. То никога не е било особено високо да почнем оттам. А откакто Гешев го коронясаха, закопа дъното.
42
2
 
10
 
! Отговори
Не преди 1 месец
Причината е че *** като Гешев стана главен прокурор и почна да се занимава с всичко което не му е работа, вместо с това което му е работа. Затова се срива доверието в съдебната система, защото се допускат палячовци до върховете й.
41
3
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 месец
Еми да премахнат съдилищата и само Гешев да правораздава. Той и без това се изживява като руския цар.
40
3
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 1 месец
Съдебната система от оно време на БКП е обслужвала червената мафия.А иначе за кокошкарите се зачита запетайката на закона.Магистратурата е пълна с бивши комунисти или наследници на такива! Докато не дойде наблюдаващ съдия и прокурор от САЩ и ЕС,съдебната ни система ще е същата порнография.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да се срива нещо, трябва преди това да го е имало. Не знам кога е имало доверие в съда. То и на този с Каскета едва ли са хората, които имат доверие. Тъй че да си се ритат там помежду си, в момента хората имат други грижи
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 36
Не са мизерни заплатите на съдиите, ама според тебе !
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев, съдиите до сега не са осъдили нито един по-висш политик за корупция, но ти им паднеш, ще те осъдят и за грешно паркиране !
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 35 анонимен
Съдийските заплати не са мизерни отдавна ,невежий герберасте.И имат имунитет срещу милиционерската агресия.Иначе милиционерите отдавна да са пратили всички в лагери.
Радой Ралин :"имаме си хоби ,да сме роби"
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало, не, не е Прокуратурата, тук е Плод и зеленчук!