ВАС обяви за нищожна заповед на Кирил Ананиев за карантината

Тя е издадена на 26 март във връзка с карантинните мерки
18 май 2020 14:09, Александър Попов
43
ВАС обяви за нищожна заповед на Кирил Ананиев за карантината
Снимка: БГНЕС
Със свое определение от днес Върховният административен съд обяви за нищожна заповед № РД-01-157/26.03.2020 г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в частта й, с която е допуснато предварително изпълнение на няколко други заповеди, които касаят карантинните мерки в страната, съобщават от съда.
 
Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. По своето естество тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона.
 
Административно дело № 3706 от 2020 г. беше образувано по жалба на физическо лице, което беше поставено под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време нямаше право да се върне на работното си място в Обединено кралство Великобритания. 
Българският гражданин атакува части от заповеди на министъра на здравеопазването на Република България с номера РД-01-130/17.03.2020 г.; РД-01-131/17.03.2020 г.; РД-01-140/19.03.2020 г. и РД-01-143/20.03.2020 г., които касаят тези карантинни мерки.
 
Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
13
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам, обаче Генерал Годжи наистина трябва да бъде осъден, ако има достойни адвокати да се съберат и да започнат дело!
18
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можеха да турят една дама за министър със един голям бюст щеше да свърши същата работа ама нямаше да е противна за гледане и да направи толкоз простотии. Някога здравето се лекуваше заради самото здраве, а сега здравето е превърнато във стока, Ананиев е търговец на здраве и престъпник.
17
15
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
и кво толкова изкупи и изхвърли, брашно за два месеца се не разваля, олио, боб, леща, макарони...вдички имат годност поне година , пакетирано или кобсервирано. Месо колко си купил, заредил си фризера като за коледа и ще си го изядеш....айййде пак мрънкала, кажи къде хвърляш да дойда да го взема
16
11
 
34
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Какъв вирус бе омбре, няма никакъв вирус, всичко е манипулация, цяла Европа се усети
15
1
 
27
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
И закона за здравето дето го "сготвиха" толкова бързо натам върви!Не че харесвам РР! Пусна да мине закона в извънредно издание на ДВ, за да не кажат, че ги саботира като им го върне! И веднага го прати на Конституционен съд, та съдиите да ги оправят!
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Хага се завеждат дела за престъпления срещу човечеството, голяма група от хора, нации и т.н.!
13
44
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като ви емне сега началото на юни втора серия на еируса ще ви гледам сеира в съда или в спешното. Мноого адвокато в таз държава сман от разбирачи философи.
12
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самото извънредно положение както беше обявено което доведе до масова психоза и изкупуване на хранителни продукти, които затвориха парите на населението и които сега трябва да се изхвърлят е престъпление
11
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев не се е провалил, нито като човек, нито като министър за него провалът не съществува (както и за цялата Шайка) за тях няма грешки. Те просто получават винаги различно от очакваните резултати. Както е казал Самюел БекетОпита. Провали се. Няма значение. Опитай отново. Провали се отново. Провали се по-добре.
10
4
 
28
 
! Отговори
Доволен русенец преди 3 години
А, не така, не така :) Нещата не са приключили. Нали ми праснахте глоба? Е, аз пък направих разходи по консултация с адвоката ми. Пък те не са евтини /идея си нямам колко са, разписах му празен хонорарен лист/. Ади сега да плащате! :) Доволен съм! Ама много :)))
9
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затварянето на хората си беше геноцид и незнам къде се завеждаха дела за престъпления срещу човечеството!?
8
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то цялата им карантина от два месеца е незаконна и нищожна, цялата нация трябва да заведе дела за пропуснати ползи и загуба на работа и пари! А за КПП тата да не говорим, там мирише, че се не трае!
7
2
 
55
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Цялото извънредно положение беше незаконно, защото в страната имаше 30 болни при обявяването му.Само, че не се намери нито един честен адвокат да го даде на съд.У нас няма независими власти и професии.Всички са слуги на Системата.
6
2
 
47
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Така де, то си беше ясно ама за чий ни бяха глупотевините с 5000-те хиляди лева глоби, че затвори, че чудо ?! За чий милиционерите бяха озверели да правят актове за неносене на маски? Сега става по интересно - че май има издадени осъдителни решения и споразумения въз основа на нищожна заповед! За чий ни беше, а ?!
5
1
 
40
 
! Отговори
ГЕРБЕРСКАТА ПРОСТОТА преди 3 години
няма граници. Предварително изпълнение на невлезли в сила законови актове....
4
4
 
42
 
! Отговори
Браво бе преди 3 години
И сега кво? Тия дето ги глобяваха за карантината, няма да плащат глобите, а и ще получат обезщетение?
3
2
 
33
 
! Отговори
овчар преди 3 години
Този ако не знае на какво е министър ,аз ще го заместя , и ще върша същата работа , но с пет хил.лв. по малка заплата !
2
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва трябва да си ментално увреден човек за да си в чужбина и да се върнеш в клоаката.Не злобея просто реалност.
1
1
 
48
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
За кой ли път се е объркал!?