Хасковлийка построила за лични нужди къща за гости с европари

Взела над 370 000 лв. от фондовете, прокуратурата я дава на съд
4 юни 2020 10:52, Анисия Иванова
18
Хасковлийка построила за лични нужди къща за гости с европари
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 58-годишна жена за злоупотреба със средства от европейски фондове, във връзка със строеж на къща за гости в Батак, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

58-годишната М.Я. от Хасково е обвинена за това, че в периода от 16 юли 2009 г. до 3 декември 2012 г., в качеството си на управляващ търговско дружество, е представила неверни сведения пред Държавен фонд "Земеделие" в Пазарджик и Пловдив, вследствие на което е получила 371 520,84 лева - средства, принадлежащи на българската държава, с които се съфинансират проекти, финансирани със средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз - "Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони".

Обвиняемата е декларирала, че има осигурени средства за извършване на инвестицията по проекта /546 962,58 лева/, както и че е завършила инвестицията за целите на мярката, т.е. за използване като къща за гости в Батак.

В действителност, направените от обвиняемата разходи са били за изграждане на къща за нейни лични нужди. Подавани са и декларации за облагане с туристически данък за туристически обект "къща за гости" за 0 реализирани нощувки.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са експертизи, иззети са множество писмени доказателства.
По искане на Окръжна прокуратура - Пловдив, на 6 март 2020 г.е наложена възбрана върху недвижимия имот - къща в Батак с разгърната застроена площ от 620,35 кв.м.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 10 000 лева. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена М.Я., е лишаване от свобода от две до осем години, посочват от прокуратурата.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А добро утро.
17
0
 
5
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
А ТЕЗИ КЪЩИ НА ХОРА ОТ ДПС КОГА- КОИ, КОИ , КОИ !!!!!!!!!!!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
111 преди 1 месец
И в община Тервел по проект се строят къщи за гости, сигурно баба ми от кестрич ще дойде в тая къща.приект,кражба,герб.всичко се прави за да се краде.къде са проверяващи те.ма..я.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако е само тя с кар да я гостиш, ама нее само тя. Стотици са. Много народ кандидатстваха ама бяха отритнати щото не са гърбави немаше кой да ги подпре.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кой гербер е леля?
13
1
 
16
 
! Отговори
Жйкк преди 1 месец
Хаха, накрая ще я изкарат по-чиста от папата, срещу съответната инвестиция в нечий съдийску джоб.
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 3-4г открадва 300000лв, сега 8г по късно можело да и дадат 2-8г затвор. Всичко знаем че ще и дадат 1г условно а тя си е заработила 300000лв.
Честито, просто системата у нас не работи ама въобще. 8г какво чакаха тези????????
11
4
 
15
 
! Отговори
Нищо ново... преди 1 месец
Какво очаквате от раслите по лозята и царевичака ? Разликата е, че тези, който се дотътриха до "жълтите павета" крадат под чадъра, а тези които останаа по селата нямат мяра.
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха,ха,ха!Шегувате се.Само една хасковлийка?А другите 700 къщи да не би да са построени за мен и за вас?И колко от техните собственици са дадени на съд?Само се вдигат пушилки и се хване тук-там поо някоя рибка,която не е връзкарка или връзките са и умрели и в прекия и в преносния смисъл.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закривайте ***......
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя тази мярка "пари за къщи за гости" по начало така е замислена да се откраднат едни пари от наши хора.Не е луд този който яде баницата,луд е този който му я дава.
7
2
 
18
 
! Отговори
ЗНАЕМ преди 1 месец
И на другите с подобни къщи нищо не им направиха поради не съществуващо в началото изискване . . . . При следващите се усетиха и въведоха изискването къщата на истина да се ползва като за гости . Сега зависи в коя от двете категории е попаднала хасковлийката . Ако е в първата - нищо няма да и направят .
6
2
 
26
 
! Отговори
Стисня преди 1 месец
Поне да беше декларирала 365 нощувки на себе си и семейните "еврогости", а пък тя - нула, скръндза такава.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе гени, гени... може ли толкова много крадци бе по тия земи.
Е каква е тази "култура" по нашите земи, само да се прецаква другия.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми кво? Да построи с лични пари къща за еврогости ли!
3
2
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Хаха!Че то да не е само хасковлийката!?Те всички таканаречени "къщи за гости" са направени за лични нужди!Вместо милионите раздадени на наши хора за тез къщи да бяха дадени за развиване на производствени дейности те бяха загробени в бетон и тухли и на практика никога няма да имат възвръщаемост!Но така е в Tukвостаня!
2
2
 
28
 
! Отговори
Пурко преди 1 месец
Повечето "къщи за гости" са за най-близки гости:деца, приятели, шефове. Това са си фамилни къщи за живеене!
1
2
 
21
 
! Отговори
Хасково преди 1 месец
от Дрийм-тийма на Делянчо Джуката ли е