Арестуваните шефове в ГДБОП играли ролята на доброто и лошото ченге

Предвиденото наказание е до 10 години лишаване от свобода
Обновена: 28 юни 2020 14:51 | 28 юни 2020 11:42, Елка Василева
112
Арестуваните шефове в ГДБОП играли ролята на доброто и лошото ченге

Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач към ГДНП. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група.

"Участниците в групата са четири лица, като три от тях са служители на МВР. Двама от участниците в групата заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик. Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол. Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция "Национална полиция". Четвъртият участник не е служител на министерството", каза тя.

Говорителят на главния прокурор уточни, че неговата роля е била на посредник при получаването на паричните суми, съобщава Bulgaria ON AIR.

Сийка Милева запозна медиите и с дейността на организираната престъпна група.

Още по темата

"Дейността на групата е била в няколко направления. Първото е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик с оглед да бъде покровителствена тяхната престъпна дейност. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти", заяви още Сийка Милева.

По думите й третото направление е предоставянето на предварителна изпреварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържане.

Тя уточни, че групата е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано.

"Засегнат е международният авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби", каза Сийка Милева.

В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства чрез предоставяне на изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържането.

Арестуваните шефове от ГДБОП са играли ролите на доброто и лошото ченге пред бандитите, стана ясно на брифинга на Специализираната прокуратура и МВР.

Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията. Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон.

Цветан Панков и Кирил Ванков са действали от 2017 година. С тях е задържан и трети полицай, който е разузнавач в националната полиция, който е бил посредник и е помагал на двамата антимафиоти.

Сигналът е от криминално проявен, който е заявил в отдел "Вътрешна сигурност", че е изнудван за пари от няколко години. Той е предал парите на Панков в четвъртък. Началникът на отдел "Наркотици" му определил място в кв. Захарна фабрика". Наредил му да бъде без джиесем.

Шефът на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков посочи, че разследването е било трудно, защото двамата са контактували с негови служители през цялото време и добре са познавали методите на работата.

"И двамата имат малки деца. Бяха с ясното съзнание, че покровителстват канал за трафик на дрога през България към Европа. Държаха се изключително арогантно", каза Банков.

За 3-ма от 4-мата в престъпната група от полицаи, по-точно за служителите на МВР, прокуратурата ще иска постоянен арест в съда.

Предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права, обяви наблюдаващият прокурор Георги Николов. Спецсъдът ще разгледа поисканата мярка задържане под стража.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
СНИМКИТЕ ПОКАЗВАТ :::::1.БОЙЧО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ С ВАСИЛ ЧЕРЕП БОЖКОВ2.ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ НАГРАЖДАВА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ3.ГЛ.ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ НАГРАЖДАВА ГЛАВНИЯ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА ДРОГАТА В БЪЛГАРИЯ ГДБОП ШЕФ 4.В ЗАТВОРА ОТИВА ПОРЕДНИЯ ПАРТНЬОР ПО КАРТИ НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ГЕРБЕРУХИ ...ПОЗОР СТЕ !!!!!
63
1
 
16
 
! Отговори
полковник Петров преди 3 години
Някои тръбяха че в БГ нямало корупция и криминална престъпност
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги ми е правило впечатление,че като хванат някой ушев в престъпление и се почва "дългогодишен служител,прекрасен,човек,добър съпруг и баща,носител на десетки награди с болни родители,ипотека,диабетик и със силна депресия" Някак си се подразбира че е ангел безценен и непорочен само другите са лоши и виновни.Не че злобея ама някак си не ви ли е малко поне срам да защитавате като матросов на амбразурата най-обикновени престъпници?
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказателствата ,ако са достоверни - са си доказателства ! Трябва да се разследва всеки детайл за достоверност и ако са годни,то всички замесени на съд ! Цялото ръководство на службата не само да подава (искана) оставка ,но също на съд за бездеиствие (което значи съучастие) и по тежката форма- прикриване на престъпления на колеги !
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МВР,ГДБОП,ДАНС,НСО и т.н. криминални организации за които плащаме милиарди левове, а резултата е 0!!!
59
1
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Това не е достатъчно, цялото правителство трябва да подаде оставка заедно с кризисния щаб. Скриха се, защото ги уличиха в измама.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може прокурор, да говори като писател фантаст? Никакви факти, освен момента, когато Стъкларя е набутал парите на Панков! Как може свидетели да са Ради Ланчето, Весо Паяка и Стъкларя? Нали казваш, че си майка? Как може да вярвате на наркодилъри, които дават показания срещу полицаи? Защо наркодилъри са на свобода със споразумения, а полицаите, които са ги работили са в ареста? Ами Ланчето давал ли е пари на Вътрешна сигурност? Правосъдието е кривосъдие, лъжата - истина, а лошите са добри!
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60Играта на добото и лошото ченге е обичаен метод във всички отдели на полицията и разузнаването, за спечелване на доверие с цел разкриване на пресъпление, вербуване или както в случая - подкупи, рекет отстраняване на конкуренцията.
56
0
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"Предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права," -Това някаква шега ли е?
55
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Радев нали искаше борба с корупцията !До сега трябваше да ръси само хвалби за Гешев, а той прави точно обратното - налапа пурата на Черепа и обвинява Гешев, че "унищожавал бизнеса".Поредното доказателство, че защитава интересите на Кремъл.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година по линия на обществените ппръчки потъват десетки даже стотици милиони ама за това само президента говори!
53
1
 
3
 
! Отговори
Маргиналите преди 3 години
В които и квартал да тръгнете по улиците ще видите на много места по първите етажи залепени по някоко стеропоро и оставени.Това са ОПГ които МВР не може да спре от години.Журналистите малчът
52
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Навремето всеки искаше да е Катаджия -минаха години -вече забравих 25-30 ли бяха -та и сега всеки иска да е Катаджия-Нищо не се промени за всичките тези ГОДИНИ!!!
51
1
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗАЩО БЯХА НАЗНАЧЕНИ , КАКВИ ГИ ВЪРШЕХА И РЪКОВОДЕХА МАФИЯТА НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА !!! ДЕСЕТКИ ПРИБЛИЖЕНИ НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ И ЧЕТИРИ КАРТОИГРАЧИ СА ПО ЗАТВОРИТЕ !!!Ф А К Т И !!!!!
50
0
 
26
 
! Отговори
Маргиналите преди 3 години
Не може жена на катаджия да има ресторанти за милион и половина и никои да не пита как и откъде ги има.
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега кои техни колеги ще поемат ролите на задържаните ?Защото пазарът вакуум не търпи.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква русофилска мафия бе? Мафията политически убеждения няма! Усвоява откъдето и падне. Гербавите престъпници не са ли мафия?
47
0
 
8
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Да , ама не! Използуваха да се отърват от някои, които им пречеха.
46
3
 
7
 
! Отговори
Трябва ни Путин преди 3 години
Да реформира гнездото на оси в държавната администрация и да се назначат трайно безработни нямащи връзки хора които ще са признателни за гласуваното км доверие
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои ако не Полиция и Прокуратура знаят кои краде!?Гарван гарвана око не вади