Арестуваните шефове в ГДБОП играли ролята на доброто и лошото ченге

Предвиденото наказание е до 10 години лишаване от свобода
Обновена: 28 юни 2020 14:51 | 28 юни 2020 11:42, Елка Василева
112
Арестуваните шефове в ГДБОП играли ролята на доброто и лошото ченге

Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач към ГДНП. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група.

"Участниците в групата са четири лица, като три от тях са служители на МВР. Двама от участниците в групата заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик. Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол. Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция "Национална полиция". Четвъртият участник не е служител на министерството", каза тя.

Говорителят на главния прокурор уточни, че неговата роля е била на посредник при получаването на паричните суми, съобщава Bulgaria ON AIR.

Сийка Милева запозна медиите и с дейността на организираната престъпна група.

Още по темата

"Дейността на групата е била в няколко направления. Първото е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик с оглед да бъде покровителствена тяхната престъпна дейност. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти", заяви още Сийка Милева.

По думите й третото направление е предоставянето на предварителна изпреварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържане.

Тя уточни, че групата е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано.

"Засегнат е международният авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби", каза Сийка Милева.

В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства чрез предоставяне на изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържането.

Арестуваните шефове от ГДБОП са играли ролите на доброто и лошото ченге пред бандитите, стана ясно на брифинга на Специализираната прокуратура и МВР.

Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията. Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон.

Цветан Панков и Кирил Ванков са действали от 2017 година. С тях е задържан и трети полицай, който е разузнавач в националната полиция, който е бил посредник и е помагал на двамата антимафиоти.

Сигналът е от криминално проявен, който е заявил в отдел "Вътрешна сигурност", че е изнудван за пари от няколко години. Той е предал парите на Панков в четвъртък. Началникът на отдел "Наркотици" му определил място в кв. Захарна фабрика". Наредил му да бъде без джиесем.

Шефът на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков посочи, че разследването е било трудно, защото двамата са контактували с негови служители през цялото време и добре са познавали методите на работата.

"И двамата имат малки деца. Бяха с ясното съзнание, че покровителстват канал за трафик на дрога през България към Европа. Държаха се изключително арогантно", каза Банков.

За 3-ма от 4-мата в престъпната група от полицаи, по-точно за служителите на МВР, прокуратурата ще иска постоянен арест в съда.

Предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права, обяви наблюдаващият прокурор Георги Николов. Спецсъдът ще разгледа поисканата мярка задържане под стража.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на ГЕРБ !Най-сетне се престраши да подгони червената русофилска Мафия.За това се иска голям кураж, защото е много рисковано да се изправиш срещу русофилската Мафия, на която Кремъл открито поставя чадър и чиято основна цел да изсмуква кръвчицата на българския народ, да източва европейски средства и да дестабилизира държавата.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един приятел като завърши школата и почна в полицията ми каза колко много престъпления стават след което вече не ми беше приятел.Забогатя а аз съм си същия беден и честен
42
0
 
10
 
! Отговори
Маргиналите преди 3 години
Те в новините най често ги дават за пример Те най много работят от всички хора тукСлед тях е Прокуратурата с най много работаНакрая идват организирана група и те обираА те ти казват защо им даваш нямало престъпление.Да ви таковам и държаеата
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези неща се случват от години се краде това е ясно,завесата е била пусната от ГЕРБ те също крадат снимките ги видя цяла България,Пистолет и пачки в чекмедже.Всички са за затвора но няма такъв за тях.Европа разбра колко са УМНИ Българите,те не крадат не са коромпирани,последни в всичко начело с Борисов и златните обещания.
40
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Има нови записи на ЦВЪК --Борисов за Радев и Борисов със Златев--скандалите не спират !! Медиите мълчат като *** във вир!!
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И вижте за какви суми са го правили - 5000 лева.
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От както Радев стана президент корупцията нарасна.И до сега не е казал, кой финансира предизборната му кампания.Сега открито налапа пурата на Черепа за преизбирането си.
37
2
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Кой уби зам шефа на НАП?? Кой уби и много други (Бири Таньовци) и си заличи следите?? Питам аз и отговор не искам !!
36
2
 
2
 
! Отговори
ROSEN преди 3 години
До българинНо единствено Те се събудиха!
35
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Фактът че Митьо Очите от над 20 г се води Наркобарон -значи че има полицейска съдебна и всякаква закрила- Но от време на време го арестуват за да покажат на Европа че се борят с наркодилърите)) И в реда на мислите си -да попитам -КЪДЕ Е БРЕНДО?? ИСТИНСКИЯТ НАРКОБАРОН!!! КОЙ ОТВЛЕЧЕ ДЪЩЕРЯ МУ ЗА ДА НЕ ПРОПЕЕ В ИТАЛИЯ ЗА БГ ПРАВИТЕЛСТВОТО!! КОЯ СЛУЖБА ОТВЛЯКОХА ДЪЩЕРЯ МУ?? НСО ГДБОП ИЛИ ДРУГИ? БРЕНДО Е НА СВОБОДА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ!!
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука трябва да махнат всички до един и да назначат нови с единственото условие да не са били работили за МВР никога освен те и да нямат роднини които да са работели там.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първосигналният Зайчарник иска за всички оставки, но не казва с кой ще ги замени - с Черепа ли ?
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Гешев !Съпротивата на Радев и Зайчарника му само издават от къде идва финансирането на преизбирането му.
31
3
 
19
 
! Отговори
българин преди 3 години
Нечувана до сега курупция във властта! ГЕРБ трябва да си ходи вече! Спали са яко!
30
1
 
13
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
И аз имах комшия които стана полицай не само колата и апартамент си купи като ме види се ораеи, че не ме познава !Така ги учат в школара да мачкат
29
3
 
17
 
! Отговори
БУДА ТУЛУП преди 3 години
Бойко не се излагай повече, нароа не те иска ! ВЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪНННННН !
28
1
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Пародията на една държава---Единият е с медали от Испания в борба с Международният наркотрафик-А всъщност той е "ПЕЕЛ" на Мафията срещу парички-Как Европа да има доверие на Държава в която Премиерът се търкаля в леглото пиян с кюлчета злато милиони евра и жрици на любовта,, а Шефовете на Полицията работят заедно с Мафията-СЪДИИТЕ също!- За какви тайни разузнавачи говорим и за какъв руски шионаж -?? Та нашите Генерали срещу няколко пачки ще си кажат всички военни тайни!!
27
1
 
10
 
! Отговори
Маргиналите преди 3 години
Всеки има наблюдение върху съседите си и вижда, че полицай и военни са с по висок стандарт на живот от останалите съседи!
26
0
 
17
 
! Отговори
... преди 3 години
Имам един приятел. Караше една стара, изгнила кошница. Отиде в школата, да става полицай. Пътуваше с тая изгнила кола. Викаше че много си я обича, затова не я продава и ще си я кара винаги. Един ден го майтапиха и му казаха че я кара, щото няма пари за друга, ама като стане полицай, ще си купи по-нова. Оня пак се кълнеше че няма да смени колата. Изкара школата, влезе в полицията и след 3 месеца го гледам с кола 2009 година. От старата нямаше и следа. И стана нагъл. Еми...Няма корупция, нали???
25
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател до 21 преди 3 години
10 г е максимума. Като ги осъдят на 5 г, признаят се за виновни и се зачете престоя в ареста за присъда я лежат , я не. Отделно ще имат пари за адвокати и ще са много болни, с чисто съдебно минало и оказващи съдействие на прокуратурата . После ще си харчат парите от заработеното на някое екзотично местенце.