Откриха големи количества загробени пестициди в страната

Проверките са за неправилно съхраняване на препарати
9
Откриха големи количества загробени пестициди в страната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При проверки за неправилно съхраняване на препарати за растителна защита (ПРЗ), разпоредени от Върховната административна прокуратура на МОСВ, са открити 100 тона пестициди, голяма част от тях загробени, съобщиха от прокуратурата.

Според доклад на МОСВ проблемът с негодните за употреба ПРЗ е възникнал с ликвидирането на бившите ТКЗС и АПК, и с възстановяването на собствеността върху земята.

Резултатите на проверките, изпратени от МОСВ сочат, че най-много обекти със загробени препарати за растителна защита има на територията на следните РИОСВ: Плевен - 16 склада, Стара Загора - 4, в Монтана и Враца са регистрирали по два, а на територията на Благоевград, Пазарджик и София са по един. Част от складовете са почистени, други са в лошо състояние и без охрана.

Министърът на околната среда и водите е съобщил на ВАП, че е необходимо да се осигури финансиране за обезвреждането на 89,145 тона твърди и 9 905 литра течни или общо около 100 тона ПРЗ.

От МОСВ е била извършена оценка на риска, въз основа на която да се осигури приоритетно финансиране от
Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за дейностите по изгребване, преопаковане, съхранение, транспортиране до и обезвреждане от лицензирана инсталация в друга държава-членка на ЕС, се казва още в доклада на МОСВ.

Проверките за загробени пестициди продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
13
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Гледахте ли репортажа преди месец на Васил Иванов, който в рамките на половин ден се снабди със силно отровни пестициди, нелегални в ЕС и ги откри в реката при която измряха всички животни? Отиде в агенцията и те казаха, че нищо лошо не са били открили. Корупцията е на изключително високо ниво, вие си ядете канцерогенни домати и искате бойко да ви управлява? май имате много ниско мнение за себе си!
6
2
 
12
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Кой е виновен? Ето това поне е документирано ясно, точно и категорично! Защото имаше премиер-министър, който ликвидира ТКЗС-та, имаше ликвидатори на ТКСЗ-та, всички получаваха огромни заплати и огромни рушвети за фалшификации на документи за собственост при възстановяването на земите - знае се кой е отговарял. И понеже това е тероризъм, геноцид, няма давностни срокове. Няма да проблем да се намерят виновните.
5
2
 
5
 
! Отговори
гешев преди 3 години
За това ли са протестите в страната откраднали са им тестицидите.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя министър ще става милионер.50 години сладък сън и сега изведнъж дайте,че да захлебя и аз.Тия препарати отдавна са изфирясали и не са годни за нищо.Просто трябва да се засипят в дълбоки ями далеч от населени места.И пак ТКЗ-тата и АПК- та са виновни а министрите от 40 години,до ден днешен,са света вода ненапита.Даите му и на него да харчи ,че после да има причина да се запознае с бай Ставри.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя министър ще става милионер.50 години сладък сън и сега изведнъж дайте,че да забележа и аз.Тия препарати отдавна са изфирясали и не са годни за нищо.Просто трябва да се засипят в дълбоки ями далеч от населени места.И пак ТКЗ-тата и АПК- та са виновни а министрите от 40 години,до ден днешен,са света вода ненапита.Даите му и на него да харчи ,че после да има причина да се запознае с бай Ставри.
2
3
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Препаратите за растителна защита са всъщност препарати за защита на прекалено високи добиви и обедняване на почвата. Те унищожават предимно полезните насекоми, отравят растенията и житните култури, с които се храним. Трябва да се намери друго название за тези отрови.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пращайте ги на ливанците...