Отчетът на Гешев: След удара по ало мафията спад с 90% на измамите по телефона

Битовата престъпност намаляла с 22%, кражбите на коли с 13 на сто
Обновена: 14 окт 2020 14:15 | 14 окт 2020 13:58, Камелия Цветанова
154
Отчетът на Гешев: След удара по ало мафията спад с 90% на измамите по телефона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първите пет месец на годината има спад на телефонните измами с цели с 90,7% спрямо миналата година.

„Това  беше хроничен проблем и всичко го възприемаха като нерешим, но той вече не съществува и вече нашите баби и дядовци могат да живият без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети от организирани престъпни групи“, похвали се главният прокурор Иван Гешев пред правната комисия в НС.

Още по темата

Според него безспорно са много успешни съвместните акции между прокуратурата и МВР за противодействие срещу битовата престъпност.

„Резултатите са впечатляващи въпреки пандемията“, похвали се той.

„С 22% са намалели кражбите, грабежите с 19%, кражбите на коли с 13,4%. Само  в София се крадяха десетки коли, а в момента има дни, в които няма такъв случай или са няколко на месец. Сериозен е успехът, който е в резултат на работата и той е за най-уязвимите в обществото и това са възрастните“, посочи Гешев.  

Той отчете още, че са иззеети доста сериозни количества наркотици, предлагани около училищата.

„Проверени са над 5000 училищни райони. Около учебни заведения са иззети в цялата страна над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки“, каза Гешев.

Главният прокурор подчерта, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата е шофиране след употреба на наркотици.

От 16 000 катастрофи 10 000 са с участието на дрогирани шофьори.

„Никой не е застрахован от това, да му се случи онова, което се случи на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков“, призна Гешев.

Според него проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт.

„90 броя са били делата през 2015 г. за лица, задържани след шофиране след употреба на наркотици.  През 2019 година те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока", заяви Гешев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Службата за защита на свидетели с бюджет 6 млн. пази ли друг освен него? Мутренска работа.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пише ли Ваклин груп на фасадата на блока, в който живее в Банишора? Живееше до скоро де, сега вече е при Баце в резиденцията
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОРНито БСП,нито СДС или пък ДПС са нанесли такива поражения,каквито насесоха ГЕРБ на България през 11 годишното си управление. И както каза някой долу,преди се бориха мафия с мафия,мутри срещу мутри,а откакто ГЕРБ дойдоха на власт,геноцида е върху цялото население - гербери срещу България! Важното е, на един кръг чемеджетата да им са пълни,имат къщи за тъщи,апартаменти,суджуци и да държат властта,предавайки населението и страната ни!А пенсионерите и хората,кучета ги яли!
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този се мисли за шеф на следствието, ГДБОП, ДАНС, вътрешен министър и политик едновременно.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиновник,Абе, глупчо, теб те управлява мутра от 90-те. Кое да се върне, като то не си е отивало?
43
0
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
И аз трепя кокошките,ама глутницата кучета не ги закачам!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А до колко осъдителни присъди се е стигнало? Защото това е работата на прокуратурата - в съда. не да разхожда каскета.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква битове престъпност е намалил този ****?
40
0
 
4
 
! Отговори
до гешев преди 3 години
Ама твоята работа не е да гониш автоапашите, политиците.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен наглец. И той почна като Баце да ни мисли за аборигени.
38
3
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОРТи виждал ли си как се придвижва създателя на "Мутри сбогом!" Няколко коли (доста скъпи) и няколко човека охрана. Точно той тръгнал да казва "сбогом" на мутрите :D
37
3
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР преди 3 години
А НАРОДА простичко иска.... ОСТАВКА(веднага) на бай *** и ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин с незабавни честни избори!!!А ТИКВАТА и КАСКЕТЯ (Герп+СДС) успяха и обединиха НАРОДА срещу себе си и песни им пеят вече....Нов хит в нета: Мутри сбогом! Няма вече шкафчета, кюлчета...https://youtu.be/p3OnlVfCVhgилиhttps://youtu.be/A9cWSJcod3o
36
1
 
4
 
! Отговори
До Бау преди 3 години
"Малкото пресиленото изказване" е основния приом на сегашните управляващи и гравитиращите около тях, които постоянно или си приписват заслуги, които не са тяхни или преувеличават и/или обещават неща, които не са точно така и никога не се случват. Та не е само този път - постоянно е.
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧиноникБългария в мутренските времена от 90те беше по-добре от България в мутренските времена сега бе картоф, там поне мафията гонеше само мафия, сега мафията извършва геноцид над всички
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Колко осъдени?И аз това питам,колко осъдени от "ало мафията" има и на колко години ефективно са осъдени?А палатите им,построени от причинената хорска мъка и страдания? Конфискувани ли са и дадени на държавата или други хора?Че дори не само българи,но и чужденци - гърци и турци има измамени от ромските банди.
33
1
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Съжалявам ама този път се изказа малко пресилено. Телефонните измами спаднаха драстично заради короната.
32
0
 
4
 
! Отговори
М да а преди 3 години
Като обикаля по селата , да вземе да разрови от къде са парите за всички "палати" дето се издигнаха последните години. Но истината е че всичко трябва да почне от сигнали на кметове и данъчни
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига ,бе!Когато ви се разклатои властта,тогава изведнъж се сетихте,че имало "Ало,мафия" ,а преди това години наред си дерибействаха под вашето управление и вероятно чадър,щото ромските кадри са ваши в последните години,особено софийските!
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само така Гешев.Бой по червените кра ту ни.Те от друго не разбират.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА ВЕДНАГА БЕ - НЕ СЕ ОБЯСНЯВАЙ!