Ало измамник прибра 8000 лв. "плячка", заловиха го в крачка

Полицията в Бургас е успяла да предотврати измамата
23 юни 2020 22:09, Павел Гълъбов
7
Ало измамник прибра 8000 лв. "плячка", заловиха го в крачка
Снимка: БГНЕС

23-годишен мъж от Велико Търново бе задържан от служителите на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР – Бургас броени часове след вземане на сумата от общо 8 000 лв. от две жертви на телефонни измами, осъществени по класическата схема «оказване на съдействие на полицейски служители при залавянето на телефонни измамници».Това съобщиха от полицията в Бургас.

Още по темата

При първата измама – около 13.00 часа на 21 юни т.г. 83 годишен бургазлия от к-с "Лазур" получил телефонно обаждане от мъжки глас, представил се за полицай. Непознатият въвел възрастния мъж в заблуждение, че се провежда специализирана полицейска операция за задържане на телефонни измамници, като неговата роля е ключова – чрез оказването на съдействие на служителите на реда измамниците щели по-лесно да бъдат задържани и осъдени по бърза процедура. Пенсионерът събрал сумата от общо 3 000 лв. от жилището си, като увил парите в алуминиево фолио и при подаден му по телефона сигнал, изхвърлил пакета от петия етаж пред блока. Малко по-късно 51 годишния му син установил, че баща му станал жертва на телефонни измамници и сигнализирал в Пето Районно управление – Бургас.

Втората измама, осъществена на 22.06 .т.г. около 11.00 ч. спрямо 35 годишен бургазлия, следвала схемата на първата измама. Младият мъж решил да съдейства на мнимия полицай потърсил го по телефона, като за целта оставил найлонов плик със сумата от 5 000 лв. в кошче за боклук, разположено до лавка в Борисовата градина. Малко по-късно бургазлията констатирал, че е станал жертва на телефонна измама и алармирал служителите на Първо Районно управление – Бургас.

В резултат на бързите оперативно-издирвателни мероприятия, предприети от служителите на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР – Бургас е задържан 23 годишен великотърновец, който в ролята на "муле" взел сумите от двете измами. Установено е, че същият дошъл в Бургас няколко дни по-рано, като отседнал на хотел, разположен в централната градска част. След ареста му, осъществен непосредственно след втората измама и последвало претърсване в обитаваната от младия мъж хотелска стая, са намерени и иззети паричните суми от двете измами, както и дрехите, с които е бил облечен, докато е вземал парите от измамените. Великотърновецът направил пълни самопризнания, като предстои да му бъде повдигнато обвинение от Бургаска района прокуратура по чл. 209 от НК (измама).

Жена се излъга и даде 1600 лв. на "ало" измамници

ОДМВР – Бургас за пореден път призовава гражданите да повишат нивото си на бдителност по отношение получаването на съмнителни телефонни обаждания, да проведат превантивни разговори със свои близки, като тук освен възрастните хора да се включат и подрастващите и не на последно място да запомнят, че измамниците използват различни сценарии, но винаги искат пари!

Сред най-честите схеми за осъществяване на телефонни измами освен „оказването на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници” са :

-Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари.
- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина
- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар. или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари.
- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности.
- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”.
- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети.
- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.

По време на телефонната измама непознатия се стреми да държи своята „жертва” непрекъснато на телефона, като не й дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
179 преди 6 месеца
Ако не греша часовника на ръката на този човек струва малко под 1000 лева.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те тоя хубаво са го задържали, но едва ли е бил сам. Ами тия, дето са се обадили по телефона? Тях нищо, оставят ги да продължават с измамите.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ало, Ваньо

Там ко стана?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До нищо не е

Ако беше на петия етаж, да опиташ, ама то вероятно на партера и отпред има охрана. Може да ги хвърли през оградата, ама тогава ще компрометира прецедента.
2
0
 
7
 
! Отговори
калинка-малинка преди 6 месеца
Ало измамник прибра "плячка" , заловиха го в крачка - ако няма рима , удари ма !
1
5
 
8
 
! Отговори
нищо не е преди 6 месеца
Лня ден цял шкаф пълен с евро видях ...откъде ли са ги прибрали....никой не смее да попита,а за тоя крадльо каква аларма се вдига...