Намалиха присъдата на младеж, убил две жени с колата си

Алекс Димов ще лежи малко над 3 години, вместо 5
5 ное 2020 21:02,
20
Намалиха присъдата на младеж, убил две жени с колата си
Снимка: БГНЕС

Намалиха присъдата на 21-годишния Алекс Димов, който прегази с колата си две жени на тротоар в Карнобат преди две години.

Бургаският апелативен съд постанови, че вместо 5 години в затвора, младежът трябва лежи 3 години и 4 месеца, а книжката му ще бъде отнета за 4 години и 4 месеца, вместо за 8 години.

Алекс Димов бе обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Трагичният инцидент стана на 3 ноември 2018 година на карнобатската улица "Петър Берон". Тогава 18-годишният Алекс изгуби контрол върху мерцедеса си, колата се качи на тротоара и премаза 70-годишната Ганка Николова и съседката й Каля на 84 г. Ганка загина на място, а Каля издъхна няколко часа по-късно в болницата. Двете жени отивали на гробища за Задушница, за да почетат починалите си близки.

Още по темата
При разследването бе установено, че младежът, който имал само месец стаж зад волана, е шофирал с около 90 км/ч., въпреки ограничението от 50 км/ч.

Делото пред първоинстанционния съд премина по реда на съкратената процедура, поради което присъдата бе намалена с една трета, както е по закон. Съдът определи окончателен размер на наказанието - 5 години лишаване от свобода.

Въззивния съд прие заключенията на експертите, че посочената висока скорост на движение е поставила подсъдимия в невъзможност да премине безпрепятствено през пътния участък, в който пътната настилка на мястото, от където започвал наклонът на изкачване, била на две нива, а на платното за движение имало образувана вдлъбнатина. Безспорно е установено, че другата основна техническа причина за настъпване на инцидента е загубата на управление на автомобила от страна на водача му поради рязкото завиване на волана наляво.

По експертен път е доказано, че ако подсъдимият беше управлявал автомобила с максималната за населено място позволена скорост от 50 км/ч и дори при по-висока от нея скорост - от 71,5 км/ч, то би имал техническа възможност да овладее управлявания от него автомобил и да спре преди мястото на удара, респективно да предотврати трагичния инцидент.

Поведението на Алекс Димов е било виновно, категорични са двете инстанции. Той е разполагал с обективната възможност да предотврати ПТП и смъртта на пострадалите пешеходки. Решавайки въпроса за наказанието на подсъдимия, апелативните съдии са съобразили, че престъпленията по транспорта поначало са такива с висока степен на обществена опасност и укоримост, като често тези деяния са извършени от самоуверени водачи, както е в случая.

Преценявайки механизма на престъплението и причините за него, броя, вида и тежестта на допуснатите от водача нарушения на правилата за движение и тяхната значимост, съдът установил, че конкретното деяние не се различава съществено от типичните случаи на непредпазливи транспортни престъпления от настоящия вид, поради което и приела, че степента му на обществена опасност е в рамките на характерната за този вид противообществени деяния.

На следващо място съдът е приел, че подсъдимият е личност с ниска степен на обществена опасност, предвид липсата на предходни престъпления и противообществени прояви, липсата на допуснати нарушения на правилата за движение и на наложени административни наказания, както и наличието на добри характеристични данни.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 3 години
*** сме Българите заслужава ме си съдбата
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво става в тази България. Изверг с 18 присъди за склоняване на непълнолетни за проситуция : 6 години, този с 2 убийства : 3 години?? Тия за електрическия стол !!! Господи къде остана справедливостта на този свят?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другият път дано отнесе някой близък на съдията. То оня отгоре гледа.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такова правосъдие!
12
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
При тия никакви присъди се чудя дали па да не взема да стана национален герой на България като....
11
0
 
8
 
! Отговори
Селианин преди 3 години
КОЙ е бащата на шофьора? И колко пари има. И нали шофьора не е псувал полицай,прокурор или съдия,или да е откраднал нещо за под 50 лв,че да му дават голяма присъда
10
0
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Като искаш да утрепеш някой, не ти е нужен пистолет. Качваш се в колата, газиш го и го лежиш 3 години. Чиста работа...
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убийството каквото и да е минимум 15 години - вси4ко друго е лъжа!
8
0
 
7
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Аз все още не вдявам кой и защо чака съдебната ни система да накаже подобни индивиди подобаващо. Няма да се случи. Единственият вариант е синовете или внуците на тия жени да го набарат този *** и ...... Това е положението. Не разбирам как близките могат да живеят, знаейки, че този ще излезе след 3 години? Бих обърнала света, за да го размажа като ***.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Синът на софийски прокурор получи само условна присъда за премазването с автомобила си на двама пешеходеца вървели по тротоара. И замина да си довърши образованието в Париж.
6
6
 
1
 
! Отговори
Др. преди 3 години
Дали има връзка между писиар тестовете на дР,радеФ с судебна наша система?
5
7
 
0
 
! Отговори
Др. преди 3 години
Аве днесбеге, що спряхте да пишете за писиар тестовете на дР,радеФ? А? Ми то къфто ни е президента такава ни е и съдебната система ва. И молим ви ся не трийте коментара ми
4
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
Абе какво толкова е направил човека бе? Само две жени са това. Егати правосъдието!
3
1
 
17
 
! Отговори
мак преди 3 години
Пародия на правосъдие, гавра с жертвите, поредна и няма да е последна. Колко пъти намаляват присъдата на убиеца. Като обжалва тази смехория, може пак да я намалят, в бг всичко е възможно. Защо по-голямо значение има добра характеристика и др. алабализми отколкото това, че с превишена скорост уби 2 жени. Тоя сигурно често кара като луд, ама не е опасен, щото не уби близък на съдия да речем. Ненор.мални неморални индивиди виреят в правосъдната система, дано сънуват кошмари.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За две убити жени 5 години, ама дай да му ги намалим, ще са много. Всичко идва от съдебната ни система. Докато тя е в такова състояние няма смисъл от нищо.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата независима съдебна система,,,, е за Африка