Без коледни бонуси за чиновниците заради пандемията

Магистратите обаче ще получат от една до три заплати
23
Без коледни бонуси за чиновниците заради пандемията
Снимка: Dnes.bg, архив

Пандемията изяде и коледните бонуси на чиновниците. В по-голямата част от министерствата и другите държавни ведомства служителите няма да получат традиционните надбавки за коледните и новогодишните празници, показа проверка на „Монитор“. В други пък твърдят, че от години са се отказали от тях.

От години за Рождество не се получава нищо, заявиха от транспортното министерство.

Изплащане на коледни бонуси както в Министерството на енергетиката (МЕ), така и в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (второстепенен разпоредител с бюджет към МЕ) не се предвижда, отговориха за „Монитор“ оттам.

От ведомството припомниха, че съгласно нормативните разпоредби на чл. 67, ал. 7, т. 5 от Закона за държавния служител, чл. 24 от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и Вътрешните правила за работната заплата в МЕ допълнителни възнаграждения за постигнати резултати може да се изплащат четири пъти годишно - през април, юли и октомври за текущата година и през януари за предходната година. Тези възнаграждения се определят в съответствие с цитираните нормативни изисквания и в зависимост от постигнати резултати и поставените индивидуални оценки на дирекциите и на служителите.

От земеделското министерство информираха, че съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация брутната заплата се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения. Те могат да се предоставят за нощен труд, извънреден труд, работа през официалните празници, времето на разположение, постигнати резултати и за изпълнение и/или управление на проекти или програми. Допълнителното
възнаграждение за постигнати резултати (ДВПР) може да се изплаща четири пъти годишно - през април, юли и октомври за текущата година и през януари - за предходната година. Не е налична нормативна възможност за изплащане на коледни бонуси.

Допълнителни възнаграждения са получили част от служителите от МЗХГ за изпълнение и/или управление на проекти и програми. Конкретният размер се определя съобразно правилата на съответните програми и/или проекти и е в рамките на средствата на управление по тях. Заложени са критерии за оценка, времева ангажираност, бюджет и други, на базата на които се определя индивидуалният размер за всяко едно лице, получаващо допълнително възнаграждение.

От Агенцията по храните също отговориха, че в нормативната уредба липсва основание, на база на което служителите в БАБХ да получават бонуси. През 2020 г. в системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не са изплащани суми за допълнително материално стимулиране (ДМС) на служителите. На този етап такива не са предвидени да се изплащат и през първото тримесечие на 2021 година.

Служителите в Министерството на икономиката също остават без коледни бонуси, съобщиха оттам. В ДАМТН, която е част от това ведомство, положението е подобно, като там през годината се вземали минимални суми за ДМС, съобщиха неофициално от метрологичната агенция.

Работещите в МОСВ, както и в туристическото министерство също няма да имат коледни бонуси. От туризма пък добавиха неофициално, че допълнителни пари над заплатата през 2020 година не са изплащани, защото сумите, предвидени за целта, били насочени за борба с пандемията от коронавируса.

Темата с премиите, раздавани в държавните структури, и коледните бонуси винаги е будила много спорове. През 2012 г. ръководителка на Агенция по вписванията си начисляваше по още една заплата като бонус. Въпросната особа тогава дори бе дадена на прокурор. Скандалът, разразил се тогава, доведе до въвеждането на мерки за силно ограничаване на коледните бонуси или на места пълното им отпадане.

От Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция, припомниха, че допълнителните възнаграждения за постигнати резултати (ДВПР) се определят за точно и в срок изпълнение на поставените задачи. В ДФЗ право на такива суми имат служители, които са отработили най-малко 30 работни дни и имат поставена оценка за постигнатите резултати от оценяващия ръководител От Разплащателната агенция уточниха още, че за първото тримесечие на 2020 г. в ДФЗ не са изплащани суми за ДВПР. За второто са раздадени допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на 1065 служители средно в размер по 380 лв. месечно (за м. април, м. май и м. юни) от бюджета на ДФЗ (при средна месечна работна заплата (СМРЗ) 1720 лв.). За третото тримесечие на 2020 г. са изплатени допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на 1059 служители средно в размер по 250 лв. месечно (за м. юли, м. август и м. септември) от бюджета на ДФЗ.

Изпълнителният директор на ДФЗ не е получил допълнителни възнаграждения през 2020 г. От ведомството уточниха още, че засега не може да се предостави информация дали през януари 2021 г. служителите на ДФ „Земеделие“ ще получат премии за последното тримесечие на 2020-а.

Съдии, прокурори, следователи и служители щеполучат бонуси. За целта ще са необходими общо 20 257 058 лева, като всеки магистрат ще получи по до една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати до три заплати.

Всеки административен ръководител самостоятелно ще решава какъв размер на допълнителното възнаграждение да получава всеки магистрат и служител. Такова възнаграждение, както и в предходни години, няма да се получава при влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание. Премия няма да има и при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото; при получаване на оценка „задоволителна“ на последната атестация; при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образувана дисциплинарка с предложение за налагане на наказание „освобождаване от длъжност“.
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 1 месец
Но чиновникът не е виновен че не знае! За квалификацията му е отговорна системата но кой да ограмоти нея. Слушайте ежедневните излияния на премиера при инспекциите, при откриването, при срещите, при всички други възможности да каже нещо! Щом като той самият е за съзжаление за неговите изцепки пред нацията а и по-далече, защо да очакваме от чиновничеството нещо друго.
21
0
 
1
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 1 месец
Средностатистическият чиновник в България за разлика от своите европейски колеги е недостатъчно квалифициран, немотивиран а комплексите за малоценност ги избива при обслужването (даване тежко,баламосване, подпичкване) на гражданите. Чиновникът не е виновен, защото никой не го е научил. Аз клатя глава при получаване на писмо от НОИ, НАП, общината, енергото, ВиК. "Здравейте" А защо не личното: "Уважаеми г-жа Петрова, уважаеми г-н Петров, Радваме се на възможността да вземем отношение към Вашата мо
20
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Странно е да не са плащат тези допълнителни възнаграждения, неправилно наричани бонуси. По принцип работната им заплата според правилата се състои от две части - 75% основна заплата и 25% допълнителни възнаграждения давани не повече от 4 пъти годишно. Казано по друг начин тяхната основна работна заплата е намалена заради допълнителните възнаграждения , което се прави по ред причини, като за служителя разликата е, че винаги е прецакан от това разделение.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези, които лапат от мойте данъци, без да знаят какво е мазол от бачкане, които решават по цял ден кръстословици и живеят в друг свят защо ги коментирате изобщо?
18
1
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Какви бонуси в съдебната система? Тя е длъжник на обществото а не обратното.
Не може да отменяш акт на джигит, движил се с над 100 км./ч. заради сгрешена цифра или липсваща запетака, който не променят абсолютно нищо.
17
2
 
12
 
! Отговори
тато преди 1 месец
Страна без производство е обречена на робство, от външни сили завладяна и облада-на
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един осъден престъпник няма, а им тъпчат гушите с грешни пари.
15
1
 
24
 
! Отговори
Честито овце преди 1 месец
В СГС служителите на средно ниво взеха по средно 3000лв.бонус/13 заплата, а всички знаем какво работят и как е правосъдието у нас, в отраслите който са най критикувани и са паразитни са получили бонуси, докато страната е в жестока криза.
14
3
 
24
 
! Отговори
Избори идват преди 1 месец
Лъжи, лъжи и пак лъжи в много агенции и министерства чиновниците търтей са получили бонуси и то по големи от миналата година! На фона в катастрофата в държавата...
13
3
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Повечето съдебни дела се точат с десетилетия , а държавата ( т.е. ние ) даваме бонуси на магистратите и то не 50 лв. , ами 2-3 заплатаи ( по 4-5000 лв !!!!! ) !!!!!!! Ейййййй, мракобесници , ще ви застигне народната любов - ето я, идва ! Какво безсрамие !!!
12
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Боко да не са...стиска,ами даде на...администрацията по 50 лв,като на...пенсионерите;и те са...хора,да живнат малко по...празниците.
11
1
 
12
 
! Отговори
Бай Кочо преди 1 месец
Бонусите при пенсионерите !Ще хвърлят щедро пари от терасата !
10
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чета коментарите и разбирам защо България е най-ценното държава. Ами именно добре платени чиновници са причината другите държави да са добре. И повярвайте - ама нужда от работеща административен, а не от партийни назначения. Обаче българина по традиция мрази държавата си и затова е зле! Нормално! Повечето хора в България са неграмотни, но имат високи претенции. Защо една фризьорка да има право да изкарва 4000 лева заплата, а един добре образован администратор да няма право на 1000 лева заплата?
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На полицаите нали дадоха по 500 лв. редно и за останалите да има.
8
5
 
13
 
! Отговори
сигурно преди 1 месец
Явно ,че магистратите са взели малко подкупи ,и за да си изпълнят плана боко им помага !!
7
3
 
24
 
! Отговори
Батко ви преди 1 месец
Какви достойни хора! Ботев и Левски по- малка жертва са направили от тях. Направо се просълзих от умиление. :)
6
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората без работа останаха, тези бацили без бонуси. Че и като важна новина е отразено. Мила Родино......
5
8
 
13
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 месец
Браво на Правителството. От време навреме може да направи нещо смислено.
4
3
 
18
 
! Отговори
Пацu преди 1 месец
Ще се просълзя...
3
4
 
30
 
! Отговори
Промоция преди 1 месец
Трябва да има специално коледно намаление на заплатите. Освен това, държавен чиновник и нощен труд са несъвместими понятия.