Софиянец присвои 4,5 млн. лева от фирмата, за която работи

36-годишния мъж имал пълномощно и превеждал парите както свари
19 яну 2021 18:00,
30
Софиянец присвои 4,5 млн. лева от фирмата, за която работи
Снимка: Pixabey

Софийска градска прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 36-годишен мъж, съобщиха от прокуратурата.

През 2013 г. обвиняемият А.Х. сключил договор за търговско представителство с дружеството "А.Б." ЕООД, със седалище в гр. София. Основната му дейност била информационни технологии и телекомуникации. Съгласно договора за осъщественото сътрудничество обвиняемият имал право на възнаграждение, пише "24 часа".

Поради пребиваването на управителя на фирмата – Т.Х., предимно в чужбина, той упълномощил А.Х. да извършва от името и за сметка на фирмата редица действия. Същите били подробно посочени в безсрочно пълномощно, заверено в посолството на България в Грузия. След промяна на правната форма и името на дружеството, Т.Х. упълномощил А.Х. с допълнително пълномощно.

На практика дейността на дружеството се ръководела и се извършвала от обвиняемия. Той поддържал комуникация със служителите, със счетоводството и с контрагентите на фирмата. Именно делегираните му права от законния управител го характеризират като длъжностно лице по смисъла на закона.

В работата си обвиняемият А.Х. се ползвал с доверието на Т.Х., който му осигурил достъп до всички банкови сметки на фирмата. Възползвайки се от това, както и от честите отсъствия на управителя на дружеството извън страната, обвиняемият взел решение да се облагодетелства неправомерно с парични средства, собственост на фирмата.

Липсата на постоянен контрол на паричните преводи, които нареждал чрез дебитни карти, по банков път и плащания в брой с пари на дружеството, му дали възможност неправомерно да се разпореди с крупна парична сума.

В периода от 13.06.2013 до 31.03.2017 г. А.Х. осъществил 902 трансакции, като присвоил 4 529 920,58 лева. Въпросната сума била присвоена от него чрез извършване на множество разходи, несвързани с дейността на дружеството.

Злоупотребите били установени от собственика на фирмата Т.Х. след телефонно обаждане от служител в банка, обслужващата дружеството, за извършени голям брой плащания от сметката на ЕООД.

Предстои делото да продължи в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бащата на собственика на фирмата бил много огорчен... Провалило се чедото мило, и дарените пари опропастило.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С♡♡♡офтСърв е това. Не е Сп♤♤♤ийдФлол, защото те се преместиха в Пловдив. Освен това шефа е А□□лан Ха■■рлан. Той отговаря на инициалите в статията. Мале, колко хора, сега ще останат без работа. Майко мило.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя е тая фирма бе?Явно им е мноооого "широко около врата"!
5
0
 
10
 
! Отговори
Шампион! преди 3 години
А сега дали ще върне парите или ще се прави че не знае къде са?Реално за такова престъпление могат да го осъдят най много 10 години. Ще излежи 6 и после после може да отлита към топлите страни :)
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азбучно правило още от соца е, директора сам да си избира счетоводителя, секретарката и шофьора. Тази фирма имала ли е счетоводство и месечни отчети? Подуправителя каквото и да нарежда, всичко минава през счетоводството. Нещо генерално има сбъркано, щом години е продължавало това.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо краде ако не мисли да бяга. Много ясно,че все някога ще го хванат. Или е много алчен и е искал още.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Набрал си е парички!А от подзаглавието не разбрах какво е "сварил". Картофи ли е варил, боб, наденица, чушки, що е сварил.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВАЛЛА