България осъдена в Страсбуг заради антималцинствени речи на Сидеров

Решенията са по две дела в Европейския съд поправата на човека
109
България осъдена в Страсбуг заради антималцинствени речи на Сидеров
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е осъдена в Европейския съд по правата на човека заради публични изявления на лидера на "Атака" Волен Сидеров, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища. Става дума за речи на Сидеров отпреди 15-ина години, когато беше избран за депутат, предаде БНР.

Поредните осъдителни решения са по две дела - „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров.

Делата стигат до Европейския съд по правата на човека, след като през август 2012 година Върховният касационен съд потвърждава отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за антималцинствени публикации и речи в различни медии, митинги и в парламента. И първата и втората съдебна инстанция приемат, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Сезиран, ВКС отказа касационно обжалване на решението и така е сложена точка на спора на национално равнище.

Според ЕСПЧ националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров и вместо това са ги определили като легитимен дебат по обществено значими въпроси. Отдадена е била голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, за сметка на омаловажаване на ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

И по двете дела не се присъждат обезщетения. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
Пука му Сайдеров чичо Вова ще му плати глобата, както му плащаше досега всичко ,че и телевизия му даде.
78
3
 
1
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Прав е Волен. В други случаи може да греши, но за тези си изказвания е прав.
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е осъдена да изплати обезщетения близо половин милион Евро, заради тиквата и малоyмника с апартаментите. Единият ги гърмеше с гранатомет, а другият си играеше на милиционер като дядо си.
76
3
 
3
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Както е казал народа : Сидеров е мъж като *** на дъжд !
75
4
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
А защо , след като Сидеров е крещял антималцинствени изцепки , той лично не е осъден ? Защо България ще плаща заради лудия Сидеров ? България защо не удържи парите от Сидеров ???
74
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОГЛЕДАЙТЕ ТАЛАВИЗИЙКА АЛФА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВА ОМРАЗА СЕ ИЗЛЪЧВА ТАМ- СЛУШАЙТЕ ДЕДКО И ЕДНА ДЕБЕЛА ТЕТКА- ТАКАВА ПРОСТОТИЯ- ГЛЕДА ЛИ НЯКОЙ ТОВА НЕЩУ ДЕТО ОБЛЪЧВА С ОМРАЗА- ЕДВА ЛИ- СЪЩОТО НЕЩУ Е И НА СЛАФЧУ- ТАМ БЪЛВАТ ОМРАЗА И ЛЪЖИ, А ГЛЕДАХТЕ ЛИ БСТВ- Е ТАМ ЧУХ ОТ МИХАИЛ ХАЗИН-"БГ ще бъде принудена да ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ ПРЕЗ 2023Г...- ЗАЩО, КОЙ ДА ТИ КАЖЕ...
73
7
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
До 86. В България не е имало нито фашизъм нито комунизъм .А сега ето какви са ценностите в ЕС ? Насаждат ни извратени неща и когато не се съгласим или им кажем истината ни осъждат като уж расисти.Според мен трябва да се забранят НПО-тата.Ама как да стане като сме в поза партер?
72
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските фашисти обявиха война на САЩ и Великобритания през 1941 година заради жълтата раса на Япония.Хитлер обяви война на САЩ заради жълтата раса на японците.Фашистите са просто престъпници, които си търсят поводи и врагове за престъпления и грабеж. Расисти ли са? Обичат ли чуждата жълта раса?
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ся какво?Сидеров ще плати ли задето се е правил на мъШ?Или пак данъкоплатците ще плащат?Като Цецо асансьора?
70
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да бъдат осъдени службите които не са реагирали !
69
8
 
5
 
! Отговори
Теменушка Гинка преди 3 години
Тази вечер един французин женен за българка каза по тв,че у нас има демократура.Та така с шкембелиите.
68
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ...Волен не е голям на ръст,но е истински мъж....Уаахахахааа, а кога ще иде да си отслужи военната служба? Тоя руски сачмалия :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
67
7
 
5
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
език омраза , транс , хомо евреи малцинства все такива глупости никой не ви млази , ам а като ни тикате под носа нахално вашите глупости трябва да реагираме сега гудман и прочее и БХК какво са толкова обидени да му бяха апострофирали не съд да осребрят всичко за евреите откакто там един от шалом отиде началник в световния еврейски конгрес всичко се следи /срещу отпуснати кинти естествено и веднага вой , писма съд хиляди глупости без аргументи па като са толкова обидени да направят тв реали
66
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Волен не е голям на ръст,но е истински мъж.Та се срещам за едни туловища в джипките с двойни вратове и шкембета,които мигат на парцали,когато варненци ги освиркват...
65
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради Болен и скапания съд аз Ше плащам?!Ай сиктир!
64
10
 
8
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Голям Българин, родолюбец и патриот! Волен Сидеров! Съвременния български апостол!Ако загубя, губя само мене си. Ако спечеля, печели цял народ. В.Сидеров
63
10
 
3
 
! Отговори
Не преди 3 години
Не мисля ,че е някой предател акомиска справедливост. Не може и не трябва хората които са представители на политиците да създават напрежение и да предизвикват омраза.
62
11
 
10
 
! Отговори
С преди 3 години
В България има масово омраза към малцинствените групи и не само, тук мразят също хомосексуални,транссексуални,всички съседи,руснаци,американци.........Даже и сами себе си мразию. Тук се превърнахме в държавата на омразата,страха,негативизма. Не знам дали в миналото е било така.Много жалко е всичко
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете му физйономията само!
60
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите никога не са се освобождавали от своите предатели,които винаги са изпращали националните герои в устата на врага.Сетих се за говедаря дядо Въльо,който за няколко стотинки продава Бенковски,на когото неговите приятели отрязват главата.Да не говорим за Ботев,Левски и.т.н