Съдът реши: "Еврофутбол" дължи 300 млн. лв. на държавата

Фирмата на Божков се изправи срещу НАП в административния съд
9 мар 2021 16:13,
38
Съдът реши: "Еврофутбол" дължи 300 млн. лв. на държавата
Снимка: БГНЕС

За 4 години "Еврофутбол" дължи на държавата над 300 млн. лева такси и лихви към тях. Това става ясно от решение на административния съд в София по едно от многото дела, които дружеството на Васил Божков води срещу НАП, пише "24 часа".

Делото е за това дали фирмата на бизнесмена трябва да плати такси в размер на 261 164, 80 лв. и лихви в размер на 67 717 779, или общо 328 882 670 лв., за периода от 1 януари 2014 до 31 декември 2019 г.

Това е сумата, която е посочена в Акта за установяване на публично държавно вземане (АУПДВ) от 14 февруари 2020 г., издаден от председателя на Държавната комисия по хазарта.

Със същото решение съдът отхвърля акта за установените публични държавни вземания за периода от 1 февруари 2014 до 30 ноември 2014 г.

Общият размер на тази сума не 19 706 089, 14 лева. В делото, по което съдия Антоанета Аргирова се е произнесла на 8 март, се иска АУПДВ да бъде обявен изцяло за нищожен, да бъде отменен, или само за период през 2014 г.

"Същината на правния спор е свързана с прилагането на чл.30, ал.3 от закона за хазарта", посочва съдия Аргирова.

Този текст, чиято последна редакция е от началото на 2015 г., гласи, че: "за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра. А за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони."

Божков твърди, че е плащал 20 на сто върху получените такси и комисиони, тоест той се позовава на последното изречение от този текст. Държавата пък смята, че е трябвало да плаща 15 на сто върху направените залози.

Съдът отбелязва, че безспорно нормата не е много ясна.

Също така казва, че няма легално определение за "такси и комисиони по смисъла" на Закона за хазарта за разлика от "залог".

Вярно е и твърдението на жалбоподателя, тоест "Еврофутбол", че никъде в закона не е посочено изрично кои игри могат да се организират с такси и комисиони, и за кои игри няма такава възможност, отбелязва съдия Аргирова.

Тя допълва, че обратното - законът сочи кои игри могат да се организират онлайн, и кои не могат.

Съдът посочва, че с оспорения АУПДВ дължимата държавна такса правилно се установява по чл.30, ал.3, предл.1-во от Закона за хазарта, а именно 15 процента върху стойността на направените залози за всяка игра минус заплатената държавна такса до този момент (20 процента върху разликата между постъпилите залози на всички участници и изплатените печалби на печелившите участници), посочена за всеки отделен месец за периода в таблиците, съдържащи се в акта.

Затова и крайният извод, че сумата в акта се дължи на държавата.

Решението не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мистър десет процента е великДа живее - сдс и др костов
32
0
 
1
 
! Отговори
Баи дончо преди 3 години
Толкова години що не са ги търсили
31
0
 
5
 
! Отговори
Aco преди 3 години
а на мен ми дължи 80 лв от последния ми фиш !!!!!
30
2
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Не знам дали Божков дължи 300 милиона на държавата ама знам че той е съди за 1 милиард за отнемане на бизнеса му
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги мисирките замазват нещата съдът казва и друго, но не сте го поместили, защо ли?
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Менда, Владето, Бойко знаят как стават тези работи. И Божков и Цеката разбира се.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой от Прокуратурата не е потърсил и мен. Могат да пращат групи, за да се опитат да ме закарат силово в България, а не могат да пратят двама прокурори да ме разпитат по случая.В резултат на всичко, един от главните замесени в това престъпление Влади Горанов се върна в политиката, след няколко месечна отпуска.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето какво казва Божков:Гешев измрънка пред Европа, че е разследвал Бойко Борисов за записи, къщи в Барселона и нощни шкафчета. Всичко било наред.Нито дума за сигналът ми, в който със свидетели, факти и доказателства се разкрива най-големия рекет в България. Сигнал, който ще вкара Борисов, Менда и Горанов в затвора. До момента не е разпитан нито един свидетел, не са потърсени нови факти и доказателства.
25
5
 
5
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Васко *** както е известен в средите. Когато даваше подкупите мълчаше, защо не каза тогава, че го изнудват. Ето Ваклин се оплака веднага че, че е изнудван,но Васко *** просто му е било удобно и си е правил трайчо. Дотогава правилството е било супер, и в един момент, народе помагай, никой не казва че Бойко е света вода ама и тоя мишкар.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адвокатският хонорар по делото е близо 400 хил. НАП са си наели външен адвокат, при наличеито на цяла кохора юристи там?!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мистър "10 процента" вземаше 10 процента, това прави 30 милиона лв.И чекмеджето пълно, и Божков богат.
22
1
 
4
 
! Отговори
skaa преди 3 години
Абе, кой е управилтел на ЕФУ през периода. Един защитен свидетел....Той виновен ли е за нещо...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета така, че да събира или залозите на участниците или такси и комисионни за участието им в играта. Това тълкуване се поддържа включително и в съдебното производство от юрисконсулта на НАП"
20
0
 
6
 
! Отговори
Димов преди 3 години
"261 164, 80 лв. и лихви в размер на 67 717 779, или общо 328 882 670 лв." Не съм математик, ама според тези цифри, дължимата сума е доста под 328мл.лв.!!!Или пак драскачите са добавили невинна запетайка?!?
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста езуитски сте драснали статията. Ето още малко за неразбралите.Нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период - повече от 5 години - спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта. Та, КОЙ е виновен? За Божков знаем, но други няма ли? Той самият каза на кого се е отчитал.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо министърът на ДПС тогава не ги е взел тези пари?
17
1
 
9
 
! Отговори
съсът се чуди как? преди 3 години
ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ.През тези 5 години "Еврофутбол" е проверявано 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът се прилага неправилно.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Периодът засяга 6 години. Не знам какви са тези журналисти, които пишат без да си проверят данните. Още по-малко не разбирам медиите, които дават поле на такива автори.
15
4
 
11
 
! Отговори
АнатемаБезродници преди 3 години
С тези пари чрез ГоранЯ и оная кака,Божков е пълнил нощни шкафчета,смаза тях нито дума не се казва.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е написал наредбата. Оставки не виждам. Уволнения също. Щом е толкова неясно без значение дали е умишлено или случайно значи някой в агенцията по хазарта трябва да бъде веднага наказан. Или ние да си гледаме магистралите. А Калинките във властта да не ги закачаме.