Съдът реши: КАТ няма право да отнема книжка при неплатени глоби

Според съдиите това ограничава основни конституционни права
105
Съдът реши: КАТ няма право да отнема книжка при неплатени глоби
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд отмени взимането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби.

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която атакува текст от Закон за движение по пътищата.

"Конституционният съд намира, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в Закона за движение по пътищата – осигуряване на безопасността на движението, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", се посочва в мотивите на съдиите, цитирани от "24 часа".  

Според тях чрез оспорените разпоредби законодателят ограничава основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране.

Поради това временното отнемане на свидетелството за управление  на водач и временното спиране от движение на пътно превозно средство на собственик за неплатени глоби противоречат на функциите и целите на принудителните административни мерки и на практика се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава, казват съдиите.

Те отбелязват, че с тези мерки "законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно в страната, да напускат нейните предели, а и сериозно засягат правото на собственост".


105
Още от Темида
Висши магистрати зоват за отлагане на дела заради пандемията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
илиян преди 3 седмици
Днес 24/03/ 2121г. полицията в Ямбол продължава да извива ръце за неплатени глоби.... съставиха ми акт и ми отнеха свидетелството за управление заради една неплатена глоба....
94
1
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 3 седмици
До Само казвам
От това, което казваш не е ясно ти от кои си? Патриот или протестър? Ако си от последните е нагло, защото всички видяхме как горяхте маските, не носехте маски на сборищата си и пренасяхте заразата. Не ми говорете за тикволандия, а се научете на ред и немска дисциплина. Вашият анархизъм и клеветничество съсипват държавата ни. Видяхме ДПС с Кючук и Станишев какво предателство вършат в ЕП за РСМ. Вижте ги и двамата, не са българи! Хора, заложете на патриотите! Не слушайте Бабикяновци
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

после ръст на катастрофите, тези които се радват да помислят дали те
или техни близки няма да са сред пострадалите от хора с чувство за пълна
безнаказаност!"

И какво общо имат глобите с катастрофите? Ооо, да сетих се. Като си карам колта, виждам друга и си викам - бе дай да се натреся в нея, щото няма глоби ...
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Само казвам

"В някои страни, не само ти спират книжката, но и затвор може да получиш."

Да, в Судан и Лаос е така!
91
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 66

"Колкото
до белите държави(не знам колко от даващите ги за пример са ходили
там),те отдавна са създали механизми да не си и помисляш да не платиш
глоба"

Но гои няма и това, да те докарат да ти набизат 500 лева глоба, а като не я платиш на време, защото реално имаш една бризка за 1000 лева, да ти вземат бричката, а после да те дадът на съдия изпълнители, дето ти бичат нон стоп лихви и след една година дължиш 50000 лева ...
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 3 седмици
Абе,хора,продължавате да пишете нелепици.Къде в горния материал видяхте,че глоби няма да се събират?!Къде е написано това нещо,някой може ли да ми покаже?"Законодателя заобикаля установения законов ред за тяхното събиране"Ако и това не ви е ясно,ще поясня-има ЗАКОНОВ ред за събиране на задължения,който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се спазва,както от нас се изисква да спазваме закона.Не може селяндура с фуражка и пищов на задника да измисля нов законов ред,защото просто няма капацитет(както стана ясно по-горе).
89
1
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 3 седмици
Абсолютно правилно,но малко ще го разберат-трудно правят разлика между причина и следствие...Колкото до белите държави(не знам колко от даващите ги за пример са ходили там),те отдавна са създали механизми да не си и помисляш да не платиш глоба.И хората си вършат работата,не чакат като нашите михлюзи да им отидеш на крака и тогава да се сетят,че имаш да плащаш глоба...
88
0
 
5
 
! Отговори
Ха преди 3 седмици
Господа пагонаджий, болшинството сте зле, за никакъв .. Й не ставате, далавераджии и псевдо мутри на хранилка... Не забравяйте, че колелото се върти..
87
1
 
2
 
! Отговори
А келешите, преди 3 седмици
До "Съдът реши:"

които нямат собственост и управляват чужд автомобил как точно ги санкционираме?

18-21 г. "хлапета", които уж носят наказателна отговорност, но за "маловажните" провинения зад волата, ще ги галим? И ще им създадем вредни навици. Че са безнаказани. Когато убият някой, тогава ще се сетим, че са правоспособни шофьори по пътищата на РБългария?

Каква е идеята? Възпитателна, наказателна, превантивна?
86
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Съд до дупка за всички!!! Крайно време е мишоьите, облечени във власт да ядат сопата...
85
0
 
7
 
! Отговори
Съдът реши: преди 3 седмици
КАТ нямат право да глобяват.
84
7
 
3
 
! Отговори
Krum преди 3 седмици
Сега Ковачева да обясни на страните от западна европа че нарушават правата на ганьо когато не го пускат от страната без да си плати глобите.
83
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТОЧНО ТОВА ЧАКАХ
СЕГА ЩЕ ПАРКИРАМ НА 'МАЙКИ С ДЕЦА' И 'ИНВАЛИДИ'
КОЛКОТО СИ ИСКАМ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ МЕ СПРЕ

ДА ПОСИНЕЕТЕ ОТ ЯД 'ПРАВОПОДОБНИ ШОФЬОРИ'

ХАХАХАХА
82
4
 
4
 
! Отговори
Само казвам преди 3 седмици
В някои страни, не само ти спират книжката, но и затвор може да получиш. Да не забравяме, че тук е тиквулендия и сме по зле от банановите страни. Получава се на практика, че си над всякакви наказания и глоби, т.е. ставаш системен нарушител на закона, но закон -няма за теб. Глобата се налага и за некадърност в управлението на МПС, т.е. опасен за другите.
81
0
 
17
 
! Отговори
Тапирчо преди 3 седмици
До Peter
Това не е начина КАТ да си събира глобите! Стига сте плещили глупости! След като е толкова опасен на пътя, какво, не могат да го открият за да му ги връчат ли? Не искат да свършат нищо, единствено да се крият по храстите за да снимат за превишена скорост и да *** в колите. През това време, можеш да правиш всякакви други нарушения, няма кьорав катаджия. Мен ме намериха за 3 мин. само по номера на колата за да я преместя, защото пречела на Щрабак да сменият един бордюр. Аре у лево!
80
4
 
4
 
! Отговори
Баче кике преди 3 седмици
И кое му е бравото... Евтина реклама за да гласуваш пак за тая ***, каква случайност да зарадват точно преди изборите предпочитаната таргет група с нулево внимание, толеранс на пътя, пък защо не и подобно IQ. Ами честито в такъв случай :) Нали е важно все пак, че е в полза за народа, а това че се прави буквално дни преди изборите е чиста случайност.
79
0
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 3 седмици
Браво на съда.Има си служба за събиране на данъци и глоби.Казва се НАП.Всички знаят какви заплати и бонуси вземат.
78
1
 
11
 
! Отговори
Професор пръц преди 3 седмици
Логично е , щом има глоби по 2000,да има и минимална заплата 2000.Тука някои пишат за джигити дето имали по 10глоби и не ги плащат???Не трябва да се поставят под общ знаменател джигити,наркомани,дрифтъри и обикновенните хора.Стоят и само това чакат да хванат някой бедняк,дето е забравил да пусне фаровете или да си сложи колана-голямо напушение.Нещо не ми се вързва как хора работят за 800лева,а има по-големи глоби.Е как да платят???800лева не ти стигат за нищо,даже да си платиш гражданската
77
0
 
2
 
! Отговори
Реплика: преди 3 седмици
Последна реплика господин Съдия - задайте си въпроса обвиняемият ако бъдат разкрити неговите финанси на кое място ще бъде той в Европа сред най-богатите и още по-интересното е: по какъв начин, как са акумулирани тези средства и колко са труповете в българските гробища!
76
1
 
1
 
! Отговори
Реплика: преди 3 седмици
Не ме разбирате господин Съдия аз съм си изключително доволен от 13-тото си място , самия факт, че съм успял да вляза в топ 20 за мен е огромно постижение и нямам претенции за по-висока позиция , само за повече творчески процес и по-качествени творби за в бъдеще!