Радев: Доверието в правосъдието се гради всеки ден

Президентът поздрави юристите в Деня на Конституцията
51
Радев: Доверието в правосъдието се гради всеки ден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и съдебните служители.

"Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото, да претворяват в разумни и ясни правила конституционните начала и да създават условия за свободното развитие на човека и гражданството общество", се казва в приветствието на президента.

Държавният глава припомня, че в деня, в който се прекланяме пред делото на нашите предци, приели Търновската конституция и положили демократичните основи на възродена България, професионален празник отбелязва общността на юристите и съдебните служители, призвани ежедневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същност на съвременната държава.

Президентът изразява увереност, че емоциите, оптимизмът и надеждата на участниците в Учредителното събрание преди 142 години са живи и днес, защото чрез духа на Конституцията е пренесен техният завет – да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, да бъде съхранена българската памет и тя да бъде стабилната основа на идните поколения.

Президентът поздравява българските юристи и съдебни служители с професионалния им празник и подчертава, че прилагането на правото като стройна система от правила има значение, което далеч надхвърля уредбата на обществените отношения. По думите на държавния глава, измеренията на правото да утвърждава етични норми и да формира правосъзнание за поколения напред изискват професионализъм, разум, смелост и отговорност, които качества всеки юрист следва да проявява до край.

"Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден", обръща се Румен Радев към юридическата общност у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно обратното. Доверието в правосъдието се РУШИ всеки ден. Ако изобщо има накъде повече. Тук сме в България. Какво правосъдие?
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходи си гледай жената и бъди до нея бе ! Пожелавам й да оздравее и всичко да е наред ,а на теб - да изчезнеш завинаги от политическия хоризонт на България !Ти подведе много народ с празнодумието си и популистките си изказвания !
11
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме арестите на гербавите съсипници на България!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта вън!Пръв приятел на мутрите от БСП!
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат протестите първо ще блокираме фигуранството и ще го извадим като ппрассе от коччинна. Кръстовищата после.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Заптието на очаря от правец е най-долнопробното нещо в историята на България след комунизма!"Дори се чудя дали е "след комунизма"?
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умряха му надеждите за служебен кабинет!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат протестите първо ще блокираме фигурантството и ще го изкараме като прассе от ***...кръстовищата после.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наказателно процесуалния ни кодекс е пълна скръб! Виждаме всеки ден нелепите присъди които се присъждат на обвиняемите ? Корупция ? Какво доверие ?
4
17
 
6
 
! Отговори
Tuto Morto преди 3 години
Мед ми капе, като гледам как квичите! Величието ви свърши! Герберщината се крепи само на няколко ТВ и форумни ду_х_ачи и мин_етчи_йки!Заптието на очаря от правец е най-долнопробното нещо в историята на България след комунизма!Ша_й_ка от алчни и корумпирани предатели, поругали народ и държава!Така ще го помним докато сме живи, така ще учим и децата си
3
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям българин и патриот!Ще го преизберем отново, за ужас на гербавата мафия!
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, махай се.Знаеше ли, че Божков плаща протестите???Много добре знаеше, Мая тИ е първа приятелка, Божков първи и плащаше кандидат-кметската кампания, после протестите.МУТРАТА БОЖКОВ.Ноо не ти дремешезащото се беше загледал в мутрите от ГЕРБ.Събирай си партакешите и се махай.Само зло носиш със себе си.
1
3
 
16
 
! Отговори
Кънчо преди 3 години
Ходооом...марш !