Делото за катастрофата край Своге започва на 18 май

Материалите по него са 277, разпитани са над 100 души
8
Делото за катастрофата край Своге започва на 18 май
Снимка: БГНЕС

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге.

Съдът не намери основания да върне делото на прокуратурата и насрочи съдебно заседание за 18 май, на което делото ще започне по същество, предаде БТА.

Още по темата
На 25 август 2018 г. автобус с членове на пенсионерски клуб от с. Световрачане, техни близки и приятели, катастрофира тежко в близост до Своге.

При ограничение на скоростта от 40 км/ч автобусът се е движел с 53 км/ч. На опасен завой последвали удари с движещи се по същия път други превозни средства. След това автобусът се преобърна в близкия скат. Загинаха 20 души, а десет пострадаха от телесни повреди.

Шестима души са подсъдими за инцидента - шофьорът на автобуса, началникът на Асфалтова база, ръководителят на проекта за ремонт на пътя, технически ръководител, строителният инженер и директор на дирекция на Агенция "Пътна инфраструктура". Материалите по делото са 277 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица.

По решение на прокуратурата бяха отделени материали по случая в друго дело срещу двама директори на АПИ - Светослав Глосов и Дончо Атанасов, но то още не е започнало.

Разследващите установиха, че автобусът не е преминал технически преглед, а асфалтовата настилка на пътя не съответствала на стандарта относно коефициента на полируемост - само 28 процента при изискване не по-малко от 50 на сто. Пътят е бил ремонтиран.

По време на заседанието днес прокуратурата посочи, че няма основание делото да не стартира и да се гледа по същество, като отбеляза, че няма допуснати съществени грешки в обвинителния акт. Според адвокатите обаче в обвинението има проблеми, освен от фактологическа страна, така и във връзка с това в какво качество са повдигнати обвинения на някои от подсъдимите.

"Много е работено по делото, прокуратурата е положила усилия", заяви пред медиите адвокат Христо Ботев, който защитава шофьора на автобуса Григоров. Той обаче постави въпроса дали "правилните хора" са подведени под отговорност. "За нередностите по пътя са сигнализирани на най-високо ниво хора, като министър-председателя, които също не са реагирали", допълни той.


8
Още по темата: Свогекатастрофа
Още от Темида
Бавят ли разследването на катастрофа с трима загинали?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
До Сержант

Ако е частник-герберасст едва ли.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Пострадаха от телесни повреди"...

Баси кокошката...
2
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ГЕРБ НЕ СТАВА ЗА НИЩО!!!

5 ГОДИНИ ДЕЛОТО ОЩЕ НЕ БИЛО СТАРТИРАЛО!!!

ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ СРАМ!!!!!

--------------

МОМЕНТАЛНО ДА СЪДЯТ ДЪРЖАВАТА ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕ ВСИЧКИ ЗАСЕГНАТИ!
1
1
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 2 седмици
Две години за да стартираш дело, в което има няколко доказуеми събития. Смешна работа. Ако частник управлява държавните служители, голяма част ще са уволнени на момента.