Съдът запорира сметка в Португалия, българска фирма е пострадала от фишинг измама

Българите превели 58 500 евро за закупуване на ремарке с шаси
24 апр 2021 17:02, Анисия Иванова
15
Съдът запорира сметка в Португалия, българска фирма е пострадала от фишинг измама
Снимка: Агенция "Митници"

Окръжен съд-Пазарджик е наложил запор на банкова сметка в Португалия. Обезпечителната мярка е наложена във връзка с разследване на Окръжна прокуратура-Пазарджик за фишинг измама, извършена спрямо български гражданин, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 3 септември 2020 г. е осъществен достъп до информационна система на немско дружество чрез разбиване на защитата на електронната поща. От името на немската фирма е изпратен имейл на българската фирма със седалище в с. Драгиново, област Пазарджик.

На същата дата е въведен в заблуждение български гражданин, представител на фирмата в с. Драгиново, и с това е причинена имотна вреда на дружеството в големи размери – 58 500 евро.

По досъдебното производство е установено, че представител на фирма със седалище в с. Драгиново се свързал с немско дружество, като се договорили за закупуване на ремарке с шаси. Машината струвала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка на немската фирма трябвало да бъде доставена в България.

На 3 септември миналата година от чуждата фирма изпратили мейл на българската, в която посочили банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура. Няколко минути след това на мейл адреса на българското дружеството било получено второ писмо от същата електронна поща. В него пишело, че банковата сметка в Германия е "хакната“ и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия.

От българската фирма превели сумата от 58 500 евро. След това представител на дружеството се обадил във фирмата в Германия за потвърждаване на превода, вследствие на което разбрал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия. Бил е подаден сигнал в прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Активните действия по разследването продължават. Установен е титуляра на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение.       
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Portugal преди 4 седмици
Forca Portugal! Най-яката страна! Герои на моретата!
10
0
 
0
 
! Отговори
гръцки митничари преди 1 месец
До коментари 2. и 3. - момчета , кофти е че дори в България тия ""разпореждания на съда"" са нещо като пожелания - я стане, я не . . .
9
0
 
0
 
! Отговори
Да не спорим преди 1 месец
Интересно - коя фирма,произвеждаща шасита/трактори си няма представители в България , та се налага отДрагиново през Германия та пак до Португалия да се влачат пари по банкови сметки.....Поне получиха ли си поръчката - или сувенир някакъв фирмен поне???!???
8
2
 
1
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
ДА ПИЕ ЕДНА 4АША СТУДЕНА ВОДА !!!!!!!!!!! МОГА ДА ДАМ СЪВЕТ НА ИЗМАМЕНИЯ - АКО ИЗМАМНИКА ИМА ЕДИН ТАКЪВ СЛУ4АЙ -ИЗМАМЕНИЯ ТРЯБВА ДА ВОДИ ДЕЛО ЗА ПАРИТЕ СИ -4АСТНО !!!!!!!!! ТРЯБВА ИЗМАНИКА ДА ИМА ПОНЕ 3 ТАКИВА СЛУ4АЯ ЗА ДА БЪДЕ ПОДВЕДЕН НАКАЗАТЕЛО !!!!!!!!! НО СЛЕД ТОВА ПАК ТРЯ БВА ДА ВОДИ 4АСТНО ДЕЛО СРЕЩУ ИЗВРАШИТЕЛЯ !!!!!!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ИванИ на мен ми пишат такива. Имало някъде си някакви милиони и искали да ми ги преведът, обаче ми пишат има такса 600 долара. Направо им пиша - платете таксата от тия милиони и остатъка ми преведете. Направо спират да ми пишат.
6
0
 
1
 
! Отговори
Падаря преди 1 месец
Е ,що нашия избрали ?
5
2
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Тея ще я закрият сметка шеги прехвърлят пари другаде и ще отворят нова сметка да не ги хванат даже теглят ги всички пари от сметката И това името на титуляра на сметката неможе да се разкрие
4
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Тея на мене ми пращат имейли и то доста над 660 наследствен фонд и чесъм спечели от тотото и щетиги прведат онлайн но трябвало да се заплати такса за.превод 680$
3
2
 
4
 
! Отговори
Оня преди 1 месец
Виц е съществуването на на Анонимници като тоя отдолу! БГ съд може да се разпорежда във всяка държава от ЕС ( за търговски взаимоотношения естествено) , както и всеки съд ( от ЕС ) може да се разпорежда в България! Аман от анонимници и не.грамотни.ци !
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това е вицът на деня ли ? Бг съд не може да се разпорежда в чужда държава .
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В колко ли още схеми са измамени български фирми, но единици стигат до разследване.