Варненският апелативен съд потвърди присъдите за "Хитрино"

Решението подлежи на обжалване пред ВКС
12 май 2021 16:05, Анисия Иванова
12
Варненският апелативен съд потвърди присъдите за "Хитрино"
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино, предаде БНТ.

Първата инстанция осъди машиниста Димитър Михнев на 15 години лишаване от свобода и лишаване от правото да упражнява професията си за 17 години. Помощникът му Радослав Петков е лишен от свобода за 10 години, а за 12 - му е отнето правото да упражнява професията си.

Още по темата

Делото на втора инстанция беше образувано след протест на прокуратурата и жалби на подсъдимите и на частните обвинители.

Димитър М. и Радослав П. са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарен влак са нарушили правилата за движение и са навлезли с висока скорост в района на гарата въпреки указанията на предупредителния светофор.

Те са пренебрегнали и сигнала на входния семафор, който разрешавал движение само с 40 км/ч. Последвало дерайлиране, повреждане на цистерни с газ пропилен и взрив, отнел живота на 7 души.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Сапун преди 2 години
До Анонимен 3Странен е филтъра на ДНЕС - не допуска думата означаваща Повърхностно Активно Вещество служещо за миене и къпане, а допуска мизирабълски постове като твоя?!
3
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Няколко дни след ужаса в Хитрино влакова композиция на БУЛМАРКЕТ дерайлира на централна гара Пловдив! СЪС СЪЩИЯ ЛОКОМОТИВ!? Е да машинистите не бяха същите!
2
0
 
2
 
! Отговори
Машинистите НЕ преди 2 години
са виновни, защото ако са влезли в отклонение с по-висока скорост щял първо да дерайлора локомотива, а не 5-ти вагон. Има запис на инцидента на видео от който видях, че скоростта не прилича да е 78 км/ч, а е по-малка. И още: вагона искри от долу (вероятно са задействали екстренно спиране) и от това искрене той избухва, а самото дерайлиране е по-късно. Няма ли кой да види тези елементарни неща? На записа се вижда и датата: 10.12.2016 06:33:25
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо за шефовете, които са искали влака да е претоварен?За хората издали разрешение опасен товар да се прекарва през нощта?Не?Супер!