Респиратори, маски и лекарства купени от Китай на завишени цени

МЗ дава резултатите от проверката на прокуратурата
35
Респиратори, маски и лекарства купени от Китай на завишени цени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента, отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.

Още по темата
"Ще изпратим материалите в прокуратурата“, заяви Петров и добави: Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на МЗ.

"Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства", каза зам.-министърът и съобщи, че проверката показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо.

"Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, изтъкна д-р Петров.

Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата.

Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева, подчерта Димитър Петров. По думите му подписването на договор, издаването на фактурите и плащанията са се случили в един и същи ден. Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури, поясни д-р Петров.

"Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис“, каза той.

Не е нормално докладна записка, решение на Министерски съвет, договор, който не е ясно кой е написал, фактура и плащане да станат в рамките на един ден, категоричен е заместник-министърът.

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми.

"Въпреки това е направена тази доставка. Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност", прогнозира Димитър Петров и добави: "Като му изтече годността, ще бъде бракуван".

Медикаментът е предложен е за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка.

"Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците", коментира зам.-министърът.

По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
7
 
! Отговори
Др. Ох Боли преди 2 години
Антиваксарите ако управляваха през 2019г., щяха да ги купят от женския пазар на половин цена.
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се разровят по сериозно ще стигнат и до кюлчетата и пачките на един красив висок интелигентен завършил 3 висши образования полиглот с 25 езика и мнооо як Маж. С гъ..зо си троши яйца. Той е от най големият Град в БГ село Банкя. Населенито е към 5 милиона петстоин педесет и пет души..
10
4
 
5
 
! Отговори
А преди 2 години
Китайците като изкупиха още в началото маските от Европа, и после ги продаваха на многократно завишени цени, вината за това на нашите управници ли беше ?! Или може би трябваше да ни държат без маски, за да не им плащат СПЕКУЛАТИВНИТЕ цени ?? Такова политизиране е срамно и долно, а относно Китай, най-правилната позиция беше на Тръмп - сега вече в цял свят почнх д се усещат !
9
8
 
9
 
! Отговори
гй преди 2 години
Алооооо, скапаняци нещастни-в началото на пандемията всичко беше на страшно ВИСОКИ цени!!! Китайците произвеждаха единствени и цените им бяха ненормално високи!!! А за цената на апаратурите за обдишване в онзи момент няма какво да се говори-МНОГО скъпо!След 8-9 месца се окопитиха доста производители и цената падна до нормални нива, но да приказвате сега такива тъпни,означава че сте за разстрел!В онзи хаос от март месец 2020 е цял героизъм,че Боко успя да стегне нещата.Лекарите знаят!Засрамете се
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 "e какво да очаквате от герберските престъпници,всички до един в затвора" Такива сте доказателство защо на бедните не трябва да се помага .... Трябваше Борисов най-демонстративно да обяви едни 6 месечни конкурси докато се трупате по улиците ....
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните кражби на - герб
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическия морал е издигнат в култ!КОМУНИСТИТЕ милеят за всяка стотинка! БОЖЕ! НАИСТИНА НЯМАТЕ СРАМ! ГНУСНАТА!
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие наистина сте самодоволни нищоправещи и злонамерени !АПАРАТУРА липсваше в ЦЯЛ СВЯТ! Трябваше да се прави търг за 6 месеца и да се чудят лекарите на КОГО да помагат и КОЙ да ЖИВЕЕ и КОЙ да умре! Добре, че тогава вие СЛАДКО СЛАДКО СПЯХТЕ!ДАНО НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ВЗЕМАТ ТАКИВА СПЕШНИ ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ РЕШЕНИЯ ОТ ВАС!
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато нещо е свръхдефицитно В СВЕТОВЕН МАЩАБ цените са спекулативни. Явно другарете, които са превзвели министерството, нямат и елементарна икономическа грамотност. В Германия една обикновена маска за еднократна употреба беше 1 евро баш по това време. Сега е 10 цента, но другарете, които са тръгнали да разчистват към тоталитаризма ще използват всяка тактика за да го постигнат.
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
e какво да очаквате от герберските престъпници,всички до един в затвора
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добро утро!Аз като казвах, че лекарите нямаха ни лекарства, ни предпазни средства, ни нищо.... Бойко обясняваше какво е договорил. Ето какво ...
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев с метлата ще мете листата.