Ексминистър Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник

Заради огромния обем доказателства делото още се бави
35
Ексминистър Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В най-скоро време спецпрокуратурата ще внесе дело срещу бивш министър по повод водната криза в Перник. Става въпрос за Нено Димов. Делото е безпрецедентно, този бивш министър с още едно лице отиват на съд, но заради огромния обем доказателства делото още се бави. Обвиненията за умишлена безстопанственост, а очакваната присъда е ефективен затвор. Това каза пред БНТ административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова.

Миналата година Борисов е давал обяснения по къщата в Барселона, и наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че при проверката са събрани достатъчно доказателства, че трябва да бъде образувано разследване. Към момента делото е напреднало и се извършват активни действия по разследването, допълни Маджарова.

Кой знае какви драматични неща от закриването на спецпрокуратурата не очаквам да се случат, аз не съм политик, а действащ магистрат. Вероятно като ръководител на спецпрокуратурата ще кажете, че съм пристрастна, но това не е така – прокуратурата работи, и това искане за закриване се случва точно в момент, в който тя постигна отлични резултати. Спецпрокуратурата е структурирана далеч не толкова отдавна във времето – през 2012 г., - това е кратък период от време, допускани са грешни, но има и много правилни и целесъобразни решения, смята ръководителят.

"Ако в определението „бухалка“, което протестните партии дават на прокуратурата, - се има предвид, че в резултат на действията на спецпрокуратурата е решен проблемът с ало-измамите, например, или например постигнатите резултати в корупцията по висшите етажи на властта – да, бухалка сме. В резултат на действията на Спецпрокуратурата под наказателна отговорност са подведени редица лица и бизнесмени с финансови злоупотреби. Ако прокуратурата бъде закрита, това ще създаде временно затруднение и неминуемо ще доведе до катаклизми, но проблемът за делата в съдебна фаза ще е огромен.  Не съм запозната с идеята на проф. Янаки Стоилов, но искам да кажа, че преди да се извърши каквато и да е реформа, трябва да се направи обстоен анализ, за да се преценят всички рискове", каза тя.

Относно доклада на ЕС, според който няма достатъчно присъди, Маджарова коментира, че докладът е обективен и реалистичен. „Длъжници сме на бългтарското общество за влезли в сила присъди за престъпления. Но едва от три години спецпрокуратурата е натоварена да се бори с корупцията по висшите етажи на властта1, за последната година на съд са предадени 56 лица, има осъден министър на енергетиката и икономиката, също има и дело срещу зам.-министър. Ако задълженията по борбата с корупцията по висшите етажи бъде върната към другите прокуратури, няма да има добър ефект. България е прекалено малка държава, и ако с тази битка отново се натоварят местните структури, те биха били поставени в условия на зависимост.

Относно добавеното обвинение към останалите на Васил Божков, Маджарова уточни, че бизнесменът е обвинен в ръководство на ОПГ с действия, които са целели да опорочат протестите през миналата година.

Подслушвани политици е нямало. По това досъдебно производство и по други, политици не са подслушвани. Мирни протестиращи граждани също не са подслушвани. За да се пристъпи към използване на СРС, се прави първо анализ на политическата обстановка. Когато е взето решение да се ползват СРС, постъпи информация от
всички структури в страната, че Божков е планирал окървавяване на протестите.

Иван Гешев не е извършил престъпление с оповестяването на доказателствени средства и факти по различни дела, допълни Маджарска. СМС-име между Бобоков и Узунов бяха оповестени, защото хората са искали да знаят – през годините прокуратурата е била обвинявана, че не е била достатъчно прозрачна.

Прокуратурата не е нахлувала в президентството. На 9 юли миналата година бяха извършени действия по разследването, които според различни доказателства, е трябвало да бъдат извършени именно там. Прокуратурата не е нахлувала по няколко причини: за да извърши тези действия, е имала разрешение от съда. Стриктно спазени от прокурора и следователя са пропускателните режими в президентството. И трето, осъществен е бил нормален диалог с лице, което заема висша длъжност в президентството. Не е имало нищо драматично, Румен Радев има право на своята субективна оценка, категорична бе Маджарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕНО ДИМОВ Е САМО УДОБНИЯТ ИВАН. МИТОВЕТЕ И ЛЕГЕНДИТЕ ЗА "ПРЕСТЪПНАТА" МУ ДЕЙНОСТ ЩЕ СЕ РАЗСЕЯТ МНОГО БЪРЗО. ПРЕПОРЪЧВАМ МУ ДА СЪДИ БЪЛГАРИЯ ЗА ГРУБО НАРУШЕНИТЕ МУ ПРАВА, А С ПАРИТЕ ОТ ПРИСЪДЕНОТО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ДА СЪДИ КОНКРЕТНИТЕ ЛИЦА СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ТОВА ГНУСНО ДЕЯНИЕ.
29
1
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Препоръчвам на Нено Димов веднага да забременее и няма да лежи в затвора. Я , какво стана с кметицата Иванчева - тя също като Цола Драгойчева забременя в ареста и вече е волна душа - беше осъдена на 8 г. , ама няма да лежи ! Та че , Неноооо , бързо забременявай !
28
0
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Нено ако искаш бай Ставри само да те допре кажи колко пари отчете на боко тиквата
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бок лу ка Гешов ще се прави на некорумпиран прокурор за пред Европа. Ще съди разни долнопробни люде. А най голямата из мет няюа да я докосне дори. Но скоро ще има промяна. Герб ера стката *** ще реве и вие на умряло. Ще има яко изнасилени в затвора.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентството е нахлуло в прокуратурата. Президентството е поканено да нахлуе.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спец прокуратура се занимава с водоснабдяване.., това не е нито смешно, нито тъжно, а зловещо. Затова трябва да се чегърта.
24
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ха ха!.."Шпицпрокуратурата" ЩЕ..ЩЕ внесе дело с/у бивш министър..Кога точно?..Е,айде сега подробности!..Другото е важно:-Още от сега ни предупреждават,че делото ще се ПРОТАКА с години,или с десетилетия,заради.."големия обем доказателствени матряли".....А "НЕ" заради некадърността на прокуратурата да изготви читаво обвинение...Итака,познатия до болка ЦИРК:.."И вълкът сит,и агнето-цяло"..Па и най-важното:..-ДА СА УДАРИ ТЪПАНА!!!..
23
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Наивно герберски бушонче!За това е сложено..да изгърми и да прекъсне веригата)А че няма да го осъдят е ясно предварително!
22
0
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Българският "съд" е специално създадена институция да дава индулгенция за вечна невинност на крупните крадци и мошенници!После тия "съдените" осъждат Тиквария в международния съд и ние им плащаме огромни обезщетения които после се делят между "съдения" ,съдиите ,прокурорите,адвокатите и всички там по стълбицата!Просто бизнес за лесни пари!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Надблюдател 22 __НАБЛЮДАВАЙТЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ.
20
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ами началника му Тиквата :)))
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 20такава информация беше изнесена, коригирайте медиите....
18
10
 
7
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Че какво толкова е Президентството, че да не влизат? Най-обикновени административна сграда, с назначени една камара ДС-хрантулници! Да не са недосегаеми, или над закона! Единственият, който е с имунитет е Радев, останалите са обикновени граждани, които се напъват да се крият зад неговия имунитет! И какво толкова ги е страх от разследване, има какво да крият ли?
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не може един наглец с 19 апартамента да иска правосъдие, най малкото не е морално, я кажете как се купуват толкова жилища от държавна работа... Бойко не може да носи отговорност за всичко и за всички, но и Рашков като Мая все Бойко им е в устата, айде стига вече, комунистически ***
16
3
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Много си *** Саше" пак чул и недочул . Човека каза ,че е участвал в строежа на кооперация пред 80те с 1 апартамент в нея ,когато се родили децата му му дали от полицията защото неговият не е бил готов . Преди 10 години си купува селска къща от съдия изпълнител за 45000 и за 8 години е построил неговата къща . Родителите му почиват и наследява апартамент и общо всичко е 3 апартамента и 2 къщи. Къде ги видя 19 апартамента? Това са 19 позиции като повечето позиции са от къщата като дворномясто
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГОВОРИТЕЛКАТА НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА В РОЛЯ, КАТО ХУМОРИСТА МИРЧА КРИШАН КАЗА, ЧЕ ПРОКУРОРИТЕ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА НИКОГА НЕ СА ВЛИЗАЛИ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ЗАЩОТО КОГАТО ЧУЕЛИ ИМЕТО ВЪВ СВИНСКИ УЖАС БЯГАЛИ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО. ТАМ СЕ НАЛАГАЛО ЕДНИ С ЧЕРНИ ДРЕХИ, С КАСКИ И АВТОМАТИ ДА ГИ ВОДЯТ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ДА СЕ МОЛЯТ НА ШЕСТНАЙСТИЯТ КОНЯР ДА ГИ ПОКАНИ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.
14
2
 
0
 
! Отговори
единствен преди 2 години
Разболя се тежко. Не е ли достатъчно.
13
2
 
7
 
! Отговори
Ето "свършената преди 2 години
Работа на Спецпрокуратурата,според доклада на шефката за 2020г.Заведени дела-274,предадени за разглеждане в съда54 дела,от тях с присъди само 5 и то не на последна инстанция.С други думи от 274 дела ,пет присъди(евентуално) или 1,09% успеваемост.Закрувсй.
12
7
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Не знам за "гербавите калинки", но за служебните "хлеб***арки съм сигурен! Това е единствената институция, която работи! Нено Димов сам си е виновен, щом си е сложил подписа , въпреки че е бил предупреждаван за водната криза! Колкото до Божков, всички чухме на записа, как искал да налее повече "гориво", в протестите! То беше ясно ,кой плати на агитките /и на Гошо ***/ да окървавят протестите! Той сам се похвали ,че било негово дело!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО ЧЕТА ИЗЯВЛЕНИЯТА НА МАДЖАРОВА ПЪРВО ПРОВЕРЯВАМ ОТКЪДЕ Е ИЗГРЯЛО СЛЪНЦЕТО И СЕ НАВЕЖДАМ ЗА ДА НЕ МЕ УДАРИ НЯКОЯ КРИЛАТА ЛЪЖА ПО ГЛАВАТА.