Четирима полицаи с обвинения за насилие при протестите от лятото на 2020-а

Образувани са 65 досъдебни производства, 24 от тях вече са в съда
Обновена: 15 авг 2021 16:50 | 15 авг 2021 16:50, Веселина Йорданова
261
Четирима полицаи с обвинения за насилие при протестите от лятото на 2020-а
Снимка: БГНЕС

Четирима полицаи са привлечени към наказателна отговорност до момента за причиняване на телесни повреди по време на протестите миналото лято.

Още по темата
Това стана ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура (СРП) по повод на публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на "полицейско насилие".

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица, пише в съобщението.

По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийската районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера "под колоните на МС". Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.

Разследването продължава и е взето на специален надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още по темата: полицейско насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
6
 
2
 
! Отговори
америка1332002 преди 2 години
До Анонименстига си измислял приказки от хиляда и една нощ
137
6
 
4
 
! Отговори
америка1332002 преди 2 години
До Анонимена какво търси това момиче сред тези хулигани?
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До америка1332002То пък Бойко простака, мутрата, лежал два пъти в затвор в Чехия и Унгария, насилника , убиеца, наркопласьора крил се под тировете, бухалкаджията, педофила, психопата, рекетьора, щото е много "качествен" , това е психично болен психопат, злобен, отмъстителен индивид!
135
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е издал заповедта за насилие над протестиращите , това трябва да се огласи , има и записи , знае се, че е ББ, полицията частично е превърната в мутренска групировка!
134
9
 
6
 
! Отговори
америка1332002 преди 2 години
по време на великото народно въстание арестуваха 100 души. от тях 60 са били с криминална регистрация. в пловдив 2 пъти се опитаха да блокират кръстовища. по 20 души. в първия случай 10 криминално проявени, във втория 8 . това помните ли го. ами онзи тип, който скачаше по колата с деца? и той беше криминален с основно образование. това ли ви са децата на революцията? да не говорим за хора с психични отклонения като ренета. какво беше казал Бойко? в българия останаха второ качество хора. прав е.
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ви харесва фотосесията , дето дебелия я направи на момичето? Кви сте вие бе?
132
3
 
10
 
! Отговори
без име преди 2 години
И защо само четирима? На кадрите се виждат доста повеча биячи , избиващи комплекси и доставящи си садистично удоволствие, дори се вижда и една полицайка Блондинка.
131
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114И аз ловя бас, че ще им плащаме пенсии до гроб. Дано да е по малко. В Щатите на такива им вземат пенсиите и лежат.
130
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гост Занимавай се с нещо друго: анализите и най-вече регистрирането на факти не са ти силни черти. Щом едно видео не можеш да следиш, та си измисляш какво има на него, няма надежда за по-сложни неща.
129
11
 
7
 
! Отговори
америка1332002 преди 2 години
чудесно действаха полицаите. ако не бяяха те щеяе да има мъртъвци. това ли искате господа революционери? успокойте се най-после. заплати и пенсии няма да ви повишат просто защото нямате нито професия, нито висше образование. при капитализма такива хора са обречени на вечна мизерия. такава е съдбата ви. примирете се най-после
128
5
 
7
 
! Отговори
баце преди 2 години
Младенов не е имал време да наказва когото и да било или да ги дава на Гешев да ги обвинява и съди. Днеска Младенов каза, че си подал оставката 2-3 дни след побоя над протестиращи. Вероятно някой му е казал да дава оставка и да бяга бързо от длъжност шеф на МВР.
127
13
 
5
 
! Отговори
Така като гледам преди 2 години
Заслужава ха си боя, не виждам какво толкова.
126
8
 
9
 
! Отговори
америка1332002 преди 2 години
ако ще се прави разследване трябва да се установи и кой е довел гамените на площада. а другите дни? как ще хвърляш бомби върху полицията?! е, в капитолия дори щурмът успя и какво стана след това? извадиха пищвите и убиха 5 души. и тук щеше да стане същото ако плоциаите не бяха пресекли хулиганите
125
2
 
11
 
! Отговори
гост преди 2 години
Не ми достигна реда да завърша. Анонимен, това клипче ще го гледат в европейски комисии. Бъдете уверен, че там просто ще заклеймят полицията в БГ. Ако случайно работите в структурите на МВР - съжалявам но ще трябва да понесете негативи заради случката, както и да положите старания да се изчисти петното по-бързо. Лека вечер.
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гост Значи, какво излиза, че няма значение какво се вижда на видеото, такива като теб могато просто да си съчиняват сценарии, след което да се възмущават, когато някой се придържа към видеоматериала, вместо към фантазиите ти? А как разбра, че не са им прочетени правата от няколко откъса от видео направено от разстояние и без звук е мистерия, на която само някой много голям филмар може да отговори. Може би.
123
7
 
6
 
! Отговори
америка1332002 преди 2 години
всичко беше неспокосано организирана провокация като цялата революция на вълтите книвки. на първия ден на така наречения протест имашр около 150 души на средна възраст. стояха си мирно и тихо. никакви лозунги, никакъв шу. само един младев с изцъклен поглед, явно под въздействието на наркотици думкаяе тъпан. откъде на втория ден се взеха тези хулиганчета по шорти и обеци да хвърлят камъни по полицаите и да натискат стената да влязат в министерския съвет с намерение да го извандалстват.?
122
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Анонимен 127Иди да си вземеш паричките от ДПС или ГЕРБ. Можеш да пробваш да ти вържат ръцете отзат, после да те хвърлят на земята, пък ти си ритай докато те ритат и налагат с палки няколко "мутри". Между другото - някой да им е чел правата на арестуваните, както обикновено се прави или да е спазил някакав протокол или да е дал смислени обяснения защо е избрал точно тези от протестиращите. Естествено, че Не! Жалък сте с доводите си. Не си заслежава да с коментират.
121
3
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 2 години
Колегите не са хвърляли задържаните опасни лица един върху други не да ги ритали. . Просто имат чувство за естетика.Подреждат ги . Да не са разхвърляни безредно ,да се спъват хората в тях, че някой минувач може да се нарани.
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО "Защо Специализираната прокуратура не разследва този комплот на Борисов, Маринов, Терзийски и Гешев?" Какъв "комплот" откъде имаш тази инфромация? Дай източник.
119
1
 
10
 
! Отговори
инспектор Катани преди 2 години
България ще се управлява още години от структури , органи , отдели , управления бивши колеги , наши хора ,свои хора .Трябва закон за лустрациятаМафията е дълбоко вкоренена.