Оправдаха лекаря от Пловдив, застрелял Жоро Плъха

Той е признат за виновен по друго обвинение
27 сеп 2021 19:24,
93
Оправдаха лекаря от Пловдив, застрелял Жоро Плъха
Снимка: БГНЕС

Д-р Иван Димитров е оправдан по делото за убийството на Жоро Джевизов-Плъха, реши Окръжен съд – Пловдив.

Според магистратите то е станало при условия на неотложна самоотбрана, тъй като починалият е влязъл да краде в дома на медика.

Пловдивският лекар е признат за виновен по второто обвинение  - за незаконно държане на пистолет и боеприпаси, на 2 години лишаване от свобода условно, с 3 години изпитателен срок.

През май 2020 г. Апелативният съд отмени изцяло оправдателната присъда на д-р Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание, пише БТА.

Защитникът на родителите на Джевизов - адвокат Красимир Елдъров, поиска от съда ефективна присъда за анестезиолога. Според юриста лекарят трябва да изтърпи ефективно присъдата си, тъй като тази ситуация ще стане урок за тези, които са склонни да извършват престъпления. Елдъров дори цитира римската практика: "Никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение“.

Този лекар сам е нарушил закона, а сега черпи права от това, каза адвокат Елдъров. Според него след този казус ще тръгне един негативизъм на обществото, ще има и още много такива случаи, ако присъдата към доктора бъде снизходителна.

Още по темата
"Неговото ефективно наказание трябва да служи като поука как трябва да се спазват законите у нас“, добави Елдъров. Юристът дори съпостави казуса на д-р Димитров с този на кучето Нерон, при който извършителят бе осъден условно.

По думите му не може живота на един, дори и крадец като Жоро, да бъде сравняван с живота на едно гръбначно животно, каквото е кучето Нерон. Прокуратурата поиска условно наказание с изпитателен срок и по двете обвинения към доктора.

Прокурор Георги Пенев поиска от съда д-р Димитров да бъде признат за виновен и по двете обвинения, като му бъде наложена условна присъда с изпитателен срок при многобройни смекчаващи обстоятелства.

"Ние не може да не дадем вяра на думите на д-р Димитров, те съответстват на реално съществуващите факти по делото и на показанията на разпитаните свидетелства“, каза прокурорът.

Според него е имало "патологично развитие на отношенията между двама граждани на нашето общество, единият от които е мъртъв“. Той обърна внимание и на факта, че този случай е бил съпроводен от митинги, шествия и демонстрации. Върху него са се упражнявали журналисти, юристи и депутати.
Противоположни на защитата на пострадалите бяха исканията на адвокатите на д-р Димитров. Те поискаха анестезиолога да бъде оправдан по първото обвинение, като твърдят, че е действал при условия на неотложна самоотбрана и няма превишаване на права.

Адвокат Василев каза, че всеки би се защитил, ако срещу него насочат нож. "Имаме лекар срещу рецидивист, с няколко ножа. Д-р Димитров дори не е предполагал как ще свърши това", категоричен бе Василев.

Пред съда самият лекар каза още веднъж, че съжалява за случилото се и не е очаквал така да се развият обстоятелствата.

Пред журналисти извън съдебната зала адвокат Елдъров бе категоричен, че наложената на Димитров присъда ще бъде обжалвана. "Прокурорът също заяви, че ще подаде протест“, каза адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на доктора! Много благодаря.
77
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Кой е по-ценен за обществото? Докторът-рентгенолог, или професионалния крадец?! Не е въпросът в етноса. Ако българинът беше крадец, а "египтянинът" беше доктор, пак щях да бъда на страната на доктора. На почтените трудови хора им писна да ги крадат и това не е свързано с раса. Ако проф. Чирков беше застрелял българин-обирджия, щях да гласувам за него!
76
2
 
22
 
! Отговори
Пищовлия преди 2 години
Ако докторът живееше в Аризона, Тексас, Ню Мексико, Ню Орлийнз за подобен отстрел щеше да получи от Шерифа на вилаета законните 5000 зелени гущера. Това е добър бизнес, особено за щат Ню Мексико, където отстрелват доста двуноги латиноси, преминали границата и влетели непоканени в някоя каубойска къща. Значи, на този доктор требе да му даде възнаграждение, а не разни шибанялски условни присъди. Човекът е имал пистолет, за да се самоотбранява и защитава семейството си. БРАВО НА ДОКТОРА !!!
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на доктора! Показа на дело какво трябва да се прави! Нека е пример за всички нас дето винаги ни е страх
74
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До 79Следващия път когато спре *** под балкона ти не чакай събери всички пари и бижута и прати жена ти да му ги занесе за да не се налага да го убиваш ако ти влезе в стаятаА сега за Доктора Много се радваме за негоУспех
73
2
 
12
 
! Отговори
Див Петел преди 2 години
Тъй като битовата престъпност в България главоломно се увеличи през последните 30години и политическите представители на обществото нямаха волята да се справят с нейното контролиране, по тази причина считам че този казус не е юридически, той е политически.След като държавата не защитава населението от масовата битова престъпност, населението е в правото си да вземе защитата си в свои ръце, пък било то и с незаконно притежаван патлак.По тази причина оправдавам действията на доктора, не по юридиче
72
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що му викате доктора, той е просто един ренгенолог, прави снимки. Това не е доктор. Не мисля, че истински доктор ще убие човек хладнокръвно, па макар и крадец. Проблемът е другаде, че или тоя трябваше да е образован и да работи или трябваше да е в затвора. Просто държавата ни е скапана.
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плъxoвeтe в коментарите въртят и сучат, само и само да е е на тяхната ромейска гайда. Е, да, ама не. Номерът не мина.
70
6
 
19
 
! Отговори
ddd преди 2 години
Тоя Елдъров на БХК ли е слуга? Надявам се това да е последното му дело. Готов да пожертва доктор эаради един полу-човек, жалко същество.
69
5
 
27
 
! Отговори
SS преди 2 години
Въоръжавайте се ! Става все по лошо.И ПОМНЕТЕ: ПО ДОБРЕ ТРИМА ДА ТЕ СЪДЯТ,ОТКОЛКОТО ШЕСТИМА ДА ТЕ НОСЯТ С КРАКАТА НАПРЕД !
68
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Плъхът наистина е бил унтерменше според съда. А докторът е юберменше. И така съди съдът. По нацистки.
67
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ Доктора щеше да лежи доживот за убийство на чернокож. Корумпираната ни съдебна система е нацистка и не уважава живота. Има незаконно оръжие, убийство, прикриване на престъплението, саморазправа, лъжесвидетелстване. За 100 години затвор има доказателства.
66
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мисля, че тези които допускат хора като плъха на свобода с множество присъди са за затвора!!!
65
3
 
48
 
! Отговори
ЕЕМ преди 2 години
Не съд, а медал трябва да му дадат.
64
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е лесно да се застреля някой ром смoтaняк. Малко по-трудно е да се правиш на мъж на онези, които за 30 години затриха България, като започнем през ония които "приватизираха" заводите и свършим до калинките и мафиотите, които доскоро точеха еврофондове и държавни заеми.
63
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз не бих оставил жив крадеца. По-добре в затвора, отколкото в гроба.А който е съдил криво.... Господ си знае работата! Амин!
62
4
 
46
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Браво! Сега държавата да му брои хиляди левове за обезпокояването.Този човек не знам как е преживял тези година стрес,заради някакъв посинял домат,който влиза в домът му с неясни цели ,и държава,която малко остана да го изкара виновен,че си е защитил!!!!
61
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брао на докторя! Освен хората ликувал и обштеството!
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.
59
2
 
36
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ако се беше случило обратното,какво обещетение щеше да плати плъхообразният индивид на семейството на доктора ? Нямам бате ! Това щеше да бъде отговорът.На мястото на доктора тоя щеше да изчезне без следа и мирис ! Питам ? Кой щеше да търси един многократно осъждан рецидивист? Ченгетата ли ?