Удължиха проверката за гражданството на Кирил Петков

Ще бъдат изискани всички относими към казуса документи
192
Удължиха проверката за гражданството на Кирил Петков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков. Тя започна в края на август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство.

Че има проверка срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционния съд обяви, че съпредседателят на "Продължаваме промяната", който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май - дата, от която е президентският указ за назначаването му за министър. Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание.

От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички относими към казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило.

Пред БНР говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която - като служебен министър, Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост.

След тази дата, наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже - има или не данни за извършено от Петков престъпление, уточни Кръстев.

Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него - отново в спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков - за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства. Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как - ще е ясно по-късно през деня.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shark "То банкянското гражданство, т.е селянство си му личи отдалече. Искам да разбера къде са милиардите от магистралите!!!!" Ами, нали Рашков вече 7 месеца търси. Защо не излезе и да каже за "разкритията" си?
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиляда процента съм убеден че продължава да има канадско гражданство, и че бележката която представи е абсолютен фалшификат, все пак това е Киро измамника, не го забравяйте.
17
11
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 11. То банкянското гражданство, т.е селянство си му личи отдалече. Искам да разбера къде са милиардите от магистралите!!!! Искам да разбера какво е качеството на магистралите и какви материали са вложени в тях! И още много други неща, пред които гражданството на Петков е съвсем невинно нещо. Междувпрочем и т.нар цар, Симеончо, и той имаше испанско гражданство, ама тогава никой не видя проблем???
16
6
 
12
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Оставето момчето на мира ! Нека дръпне 6-7 милярда па после па ше си стане канадец
15
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мотаят са до Нова година да видят дали ше стане премиер :)))
14
6
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
абе то имаше цялп правителство с двойно гражданство и никой нищо не попита ... ясно от къде иде атаката и за какво е.накой май пълни гащите вече
13
5
 
17
 
! Отговори
Африка се смее на бг преди 2 години
Лол сега да не се окаже че тоя измамник още е канадец?
12
5
 
16
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТ НЕ СПАЗВА преди 2 години
МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ НЕ СПАЗВА....К О Н С Т И Т У Ц И Я Т А...!!!....БЪЛГАРИЯ - ДЪРЖАВА??.... БИВША ДЪРЖАВА....
11
6
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Киро Язовира не бил Киро, а Киряк Стефчов?!
10
4
 
12
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯТА УМРЯ... преди 2 години
ВОЕНЕН ЦАР ОТ СЕЛО..... ЕДНОДЪРЖЕЦ НА 100 %ВЛАСТ........... КИРЧО Е НЕГОВ ШУТ.....
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shark "А проверка на Бойко кога???!!!" Искаш да разбереш дали има банкянско гражданство ли?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 "Ще се прочуев в целия свят, министър-председател подписва документи с невярно съдържание, мога да си представя реакцията в чужбина, когато той ще подписва междудържавни документи... КОЙ ЛИ ЩЕ ГИ ПРИЕМА ЗА ВЕРНИ" Много просто, ще прави като Фигуранта: ще ходи да подписва само са авторитарни режими. Там така или иначе няма закони, тъй че и нарушаването им не е голям проблем.
7
13
 
9
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 2 години
Усещам как Гешев ще използва случая, за да завърти опашка на новите силни на деня, в жалъk опит да спаси кожата, т.е. каскета си.
6
16
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
тик-воча сътвори много повече престъпления и ощети България с милиарди, но си има каскет, който го пази ?!?!?___Да не забравяме, че България беше осъдена многократно за действия на тик-воча и цв.цв. !!!___А каскет-прокуратурата се занимава с докумненто престъпление, което не е ощетило никого !!!
5
5
 
19
 
! Отговори
забравил преди 2 години
Дедо Цар с какво гражданство беше?
4
4
 
9
 
! Отговори
Корупцията убива преди 2 години
Извине МВР ПЕРНИК и ДАНС за Румен Пашата ли работят, прикриват терористи с СРС апаратура от град Перник на всяка цена!
3
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се прочуев в целия свят, министър-председател подписва документи с невярно съдържание, мога да си представя реакцията в чужбина, когато той ще подписва междудържавни документи... КОЙ ЛИ ЩЕ ГИ ПРИЕМА ЗА ВЕРНИ
2
24
 
20
 
! Отговори
Shark преди 2 години
А проверка на Бойко кога???!!!
1
16
 
26
 
! Отговори
Гуню преди 2 години
У пандиза....кво го маете....