Удължиха проверката за гражданството на Кирил Петков

Ще бъдат изискани всички относими към казуса документи
192
Удължиха проверката за гражданството на Кирил Петков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков. Тя започна в края на август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство.

Че има проверка срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционния съд обяви, че съпредседателят на "Продължаваме промяната", който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май - дата, от която е президентският указ за назначаването му за министър. Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание.

От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички относими към казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило.

Пред БНР говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която - като служебен министър, Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост.

След тази дата, наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже - има или не данни за извършено от Петков престъпление, уточни Кръстев.

Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него - отново в спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков - за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства. Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как - ще е ясно по-късно през деня.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Гешевтурата от 9 кладенеца вода ще донесе,за да доказва,че българина не е българин.Щото им бръкна в здравето и джоба с разкритията си и не могат да го понесат.
38
2
 
9
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Ей така ще си разтягат и усукват законите както на тях им отърва. Сега ви кефи, щото ебва майката на статуквото. Ще поживеем, за да видим като ви заудря по тъпете глави беззаконието тогава какво ще крякате.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кирикор и гарабед ще ви разкажат играта, хем на английски, хем с харвардски акцент.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да приемаме този господин? Като патриот който се е завърнал да спасява Родината или като икономически емигрант загърбил Родината за лично благоденствие? На такива едно време им казваха невъзвръщенци,предатели на Родината,сега какви са за да знаем!?
35
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
К.Петков е български гражданин!Това,че канадците не са го отписали навреме,не е негов проблем.Защо с лекота се дава гражданство на хора,които го използват за трамплин към ЕС,а не се признае един чист българин за такъв?
34
3
 
11
 
! Отговори
КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ преди 2 години
ТИЯ НАХИЛЕНИТЕ ЩЕ ОБЕРАТ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ЗАЧЕЗНАТ...
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли е сложно официално да се пита канадската държава, вместо той да представя хвърчащи бележки.
32
12
 
4
 
! Отговори
Тиква преди 2 години
По добре проверка на Всичките Гробисти, как изнесоха пари от България и къде са, а след това Затвор по 25 години, на всеки гербист-Нацист.
31
1
 
1
 
! Отговори
12345 преди 2 години
Ами сега! Закон за българското гражданство:Чл. 3. Български гражданин, който е и гражданин на друга държава, се смята само за български гражданин при прилагането на българското законодателство, освен ако в закон е предвидено друго.Чл. 4. Гражданство не може да се установява по съдебен ред.
30
3
 
1
 
! Отговори
А да видим преди 2 години
кой ще превари - проверката на Петков или изчегъртването на проверяващите хаха
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агония.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви нови докаателства? Конституционния съд реши, решенията на КС не се оспорват и нямат нужда от доказване. Решението на КС е достатъчен мотив да се издаде присъда на Кирчо. Да му лепват условна и глоба, да си знае! Щото какъвто е льoxман аз не се съмнявам че отново ще наруши някой закон.
27
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голяма проверка, голямо чудо. Човека ще стане премиер, ще доразсипе държавата, вие още правете проверки.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е трудно да се установи една декларация в България дали е вярна! Трябват месеци! Впрегнат е целия държавен апарат,правосъдие и медии! Как да стане че и вълка сит и агнето цяло?
25
4
 
15
 
! Отговори
Този преди 2 години
Кво стана бре? Я нешо не разбрах, нали Бокича крадеше? Тия оше кабинет немат вече заемите дърпят. Нали шеха доказват заемите от къде били за какво било? хахахахах излъгаха ли ви?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕДИ КОЙСИ "ОТ КЪДЕ ГИ ВАДЯТ ТИЯ ТАРИКАТИ" ДС гледа кой от гешефтарите в България има кирчоливи ризи с които да му извиват ръцете и след това му съобщават, че звездния му миг е настъпил.
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък Бойко крал милиарди, и сега като никой не краде, щяло да плуваме в милиарди, е да ама не щели да дърпат кредити, вие си ги избрахте тези измамници, никой не ви е виновен че сте загуббеняци.
22
3
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ОТ КЪДЕ ГИ ВАДЯТ ТИЯ ТАРИКАТИ
21
5
 
11
 
! Отговори
перко преди 2 години
БРАВО КИРЧО!!! КАКВО ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ КОНСТИТУЦИЯ? ВАЖНОТО Е, ЧЕ МНОГО ИЗКАХ ДА СТАНА МИНИСТЪР!
20
13
 
6
 
! Отговори
oz преди 2 години
Оставете човека на мира.................нали се отказа от канадското си гражданство???Учил е в Харвард..............най-престижният университет в света, а не като Делян Пеевски............дебелата *** и олигарх...............в пропадналия Югозападнал университет - Благоевград!!!!Много си е добър Кирчо и ще стане премиер.............за ужас на гад.ините и крадците от ДПС и ГЕРБ!!!