Новият правосъден министър готова с бързи мерки за три месеца

Главният прокурор не отговарял на изискванията за длъжността
228
Новият правосъден министър готова с бързи мерки за три месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правосъдният министър Надежда Йорданова очерта спешните мерки в сферата на правосъдието с хоризонт три месеца.

"На първо място това е преструктурирането на КПКОНПИ, отделянето на антикорупционната функция спрямо функцията за отнемане на незаконно придобито имущество, като антикорупционната функция ще бъде укрепена, засилена с повече правомощия, но и с повече гаранции срещу злоупотребите на съответния орган", каза тя пред БНР.

Според Йорданова липсата на резултати в борбата с корупцията се дължи отчасти на "избирателното действие на комисията "Цацаров", а от друга страна отправените от тази комисия сигнали до прокуратурата ни изправят пред ситуацията дали тя ще реши да действа и да разследва или "отново ще отмести папката встрани и ще я забрави".

Втората линия на действие е свързана с изменения в Закона за съдебната власт и в НПК, поясни правосъдният министър.

"Ще въведем поетапно възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, с други думи да се обжалват отказите на прокуратурата да допуска разследване. Това ще става пред съдебна инстанция. Ние не бива да отворим тази възможност безкрайно, за всички възможни откази на прокуратурата, а само за онези, които имат висока степен на обществен интерес, по-висока степен на обществена опасност".

Третата линия е свързана с избора на нов съдебен инспекторат, уточни Йорданова и определи това като сложна политическа задача.

В момента се обсъждат различни модели как магистратът, който ръководи разследване срещу главния прокурор, да бъде избран така, че да не бъде в професионална зависимост от главния прокурор, посочи Надежда Йорданова.

Има няколко модела. Съвсем скоро ще ги видите. Най-добрият модел е промяна в Конституцията. Не сме се отказали от тази идея и ще работим, за да постигнем консенсус за това.

Има модели, които дори да не са най-радикалните, са достатъчно ефективни, за да отворят вратите за подобни действия на законодателно ниво, заяви Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев не отговаря на изискванията за заемане на длъжността и не се справя със своите правомощия, както изискват законът и етичният кодекс, категорична е тя.

Ще настоявам след като приключи конституционното дело да се разгледат сигналите срещу Гешев. Имам готовност да подам и нови.

Бюрократичната престрелка между МВР и прокуратурата трябва да спре и всеки трябва да си свърши работата, отбеляза още министърът на правосъдието.

Една от последиците на ината на Гешев е това, че въпросът за съдебната реформа е изнесен пред скоби и е задължителна предпоставка, предусловие въобще да се върви напред към Плана за възстановяване и устойчивост, коментира още Йорданова. По думите ѝ проблемът с главния прокурор не търпи никакво отлагане.    

Относно ВСС Надежда Йорданова коментира, че "колкото по-бързо освободят от себе си обществото, толкова по-добре за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази плоча за Гешев, вече много дълго свири. Омръзнахте на народа. Христо няма търпение, да седне в неговият стол. Заради това място, не се кандидатира за министерство. Чака, защото има негови хора за освобождаване..
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напъва се горката секЛецарка на Ристьо за да изпълни заповедите на господаря си
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 145 "Разследването" на каскета се проведе през 2020 г. Не си пишете тук и опорките срещу Рашков :) Защо никой не беше посочен от това "разследване" :)
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 144 Формално е едно, в действителност е съвсем друго. Остава фактът, че ББ им се е доверявал, щом си е канел там ... г-жи. Защо, щом било на подчинение на Радев и бил го нападал. Вие съвсем *** го изкарахте баце ви :):):)
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 141 "Какво общо има Рашков." Рашков е тоя, който "излъчи" историята в нейната фалшифицирана цялост. Всякакви опити да се отрече този факт са опити да се замете под килима дейността на ДС във връзка с Борисов.
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербави, от удара на века - фалита на КТБ, минаха 7 години. Какво свърши каскетът и колко пари върна :) Всичката му "работа" е такава - много шум, нула резултат за нас.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 139 "Не е безконтролна, а я контролира баце ви" Хихихи. Я ако искаш погледни на чие подчинение е НСО, за да не се излагаш така аграрно. НСО си е "затваряло очите" за "гостенките" и, имайки предвид колко често са били там, за това са знаели и шефовете на НСО. КАто се има предвид, че Радев последователно атакува Боисов от самото начало на мандата му, е СИГУРНО, че е бил надлежно информиран. Оттам нататък е ясно защо се кълчите тук: защитавате ДС и Радев, с неговите престъпни действия.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен По-важното е Кой стои в основата на назначаването му :) И Кой краде досега на спокойствие, благодарение на него :)
132
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В основата на атаката срещу Гешев е Фигуранта и всички подгонени от прокуратурата комунистически олигарси... Това изобщо не подлежи на съмнение. Комунистите и техните спонсори искат да крадат на спокойствие...
131
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 138 Какво общо има Рашков. Историята е от времето на метовия шофьор, забравихте ли :) Той защо не намери поръчителите :)
130
1
 
1
 
! Отговори
800 дни преди 2 години
и един друг се изхвърли така и го забравиха.
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135 "И, като сте го доказали, кой го е извършил, защото това е престъпление :)" Хихихи. Доказа се, че фотоисторията е скалъпена. Нея не я е предложила Мата Хари, а някой друг. "Престъплението" е на съставителите й, но Рашков не събира доказателства срещу себе си и организацията, която представлява. Радев, разбира се, не се е изкзвал в никакъв друг план, освен да използва фотоисторийката, за да прави внушения за Борисов. Вижда се напъна му за "законност".
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133 "Как доказвате, че Радев е знаел," Ако не е знаел, значи в подчинената му организация се случват неща, които той не контролира. Извода от това е дори по-тежък от това да е знаел. Означава, че една от най-мощните охранителни структури в държавата е безконтролна, и Радев е пряко отговорен за това. Естествено, никой не мисли, че Радев, като шеф на Шефа на НСО "не е знаел". Само престорено "наивните". Както казах, личи си, че и вие не вярвате на нещата, които пишете.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 134 И, като сте го доказали, кой го е извършил, защото това е престъпление :)
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 130 ""Не се доказа "сготвянето"" Доказа се ЕДНОЗНАЧНО. Включително Прокуратурата излезе с констатации по въпроса, че става дума за скалъпена фотоистория. С факти, дати,и т.н.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131 Как доказвате, че Радев е знаел, че нсо-то не спазва правилника, когато баце е с г-жи? Не се доказа източника на записа. Не е немарливост да изпълняват устни заповеди на баце, а е престъпление от негова страна да издава устни разпореждания за нарушаване на правилата. Изобщо в правилата ли е да си кани там г-жи :) Защо не наказахте нсо-то, Радев или когото и да било, разполагайки с "инструмента" каскет :)
124
1
 
3
 
! Отговори
ХФ преди 2 години
Попаднах на нейни снимки от 2017 и е била готина мацка с нормално телосложение. Какво се е случило за 4 г.,тя си знае. Дано от хубаво да е :D
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 130 "Кое е допуснал" Допуснал е подчинената му организация да допуска пропуски в основната си функция да "пропуска" по определен ред до поверените й лица. Присъствието на Мата Хари го доказва. Радев е знаел за това. Обратното би означавало, да не знае какво се случва в поверената му организация, което не е по-добре (но е знаел, тези неща са "публично известни" в тези кръгове. Не прекаляваме с нищо. Неслучайно компромата е дошъл след немарливост от контролирана от пРецедента структура
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 128, 129 Клоуна :) Само една обида ли можете да измислите :) Не се доказа "сготвянето" :) Не я намери каскетът :) Не доказаха нищо за нсо-то :) Не се доказа "фотоисторийка", даже баце твърди инсценировка, внимавайте :)
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 125 Кое е допуснал, гербав :) Една ... труженичка да снима спалнята на баце, защото сам е разпоредил на нсо-то да не ги контролира, когато го посещават :) Прекалявате с изискванията към Радев :) Пък и всички знаем, че нсо-то само формално е на подчинение на Радев, реално ги командваше баце, та и досега :)