Прокуратурата обвини шефа на ГДБОП за натиск по делото "Хемус"

Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал от прокурори
Обновена: 23 дек 2021 12:20 | 23 дек 2021 12:20, Анисия Иванова
149
Прокуратурата обвини шефа на ГДБОП за натиск по делото "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура обвини директора на ГДБОП Калин Стоянов за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение по разследването за източените пари от АМ "Хемус", съобщиха от Софийската районна прокуратура.

На 11 декември след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура СГП е образувала досъдебното производство. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

Още по темата

Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства, че на висок тон К.С. (Калин Стоянов) се е опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Б.К. (Борислав Колев). Исканията били да не внася протест по определената мярка за неотклонение на Колев - „домашен арест“, както и да се разреши на обвиняемия да пътува извън страната.

Стоянов заявил на наблюдаващия делото прокурор, че "слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

Днес Калин Стоянов е привлечен в качеството му на обвиняем, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в София и Върховната касационна прокуратура.

Скандалът между прокуратурата и МВР избухна на 11 декември. Тогава Стоянов отрече обвиненията, че е притискал наблюдаващите прокурори и публично обяви, че те не се интересуват от разследването за пране на пари, за да се стигне до по-високите нива в схемата, за която е обвинен само Борислав Колев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Очевидно невинни няма. И прокуратурата и милиционера са за е6ане. Въпроса е обаче, какво обществото вече може да очаква от тези две институции дето публично показва не само че не могат да работят съвместно и в синхрон както закона го изисква, ами вече почнаха и обвинения да си повдигат. Демек, вече хабят усилия само да си го мерят, ама не и да си вършат работата. Ама ще си вземат коледните бонуси.Такива трябват ли ни изобщо?
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 10 Гербав трроле, всеки знае кой е завършил право в СУ и кой - милиционерското училище :)
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки от нас може сам да си отговори, по времето на Тиквата, на кого ли някой може да събира и носи 54млн.? Я да видим... Може би на професор Минеков?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 "Мнее, прочел съм." МНЕ, не си прочел. Повтарянето на същото, което ВЕЧЕ орповергах, вместо да прочетеш НАПИСАНОТО В СТАТИЯТА за какво е обвинението към шефа на ГДБОП, ясно показва, че или не си прочел, или се правиш на неразбрал в какво го обвиняват.
18
4
 
6
 
! Отговори
Uuuuu преди 2 години
Да го вкарат при бай Ставри да мете килиите това милиционерче
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами веднага да го арестуват
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 "Ти се осъзнай, това какво ти говори - Тогава Стоянов отрече обвиненията, че е притискал наблюдаващите прокурори" Това дали е виновен ЩЕ СЕ ДОКАЖЕ В СЪДА. ФАКТ Е, че ОБВИНЕНИЕТО Е, ЧЕ СЕ Е ОПИТВАЛ ДА СКЛОНИ ПРОКУРОР КЪМ ТОВА ДА ОСТАВЯТ ОБВИНЯЕМИЯ ДА МОЖЕ ДА ПЪТУВА СВОБОДНО ИЗВЪН СТРАНАТА. Това е ОБРАТНОТО на твърденията на шефа на ГДБОП, че прокуратурата "не се интересувала" от делото. Точно защото се е интересувала не е искала обвнияемия да има възможност да се укрие зад граница.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 --- Мнее, прочел съм. Защото това е идеята на Каскета. - Държавното обвинение и в частност Иван Гешев си навлече критики, защото именно той се хвали с пропяването на свидетели и сделките, които се сключват с обвиняеми, за да дадат повече информация за ключови престъпления. Този път обаче случаят не бе точно такъв, а остана впечатление в тъкмо обратното - че прокуратурата всячески се опитва да попречи наяве да излязат още данни.
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 /// Ти се осъзнай, това какво ти говори - Тогава Стоянов отрече обвиненията, че е притискал наблюдаващите прокурори и публично обяви, че те не се интересуват от разследването за пране на пари, за да се стигне до по-високите нива в схемата, за която е обвинен само Борислав Колев." ГДПОБ искат да стигнат до високите нива на схемата, а каскета едва ли не обвинява Колев за пране на пари?! Каскета не иска да се стига по-високо, защо ли?
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 ,ставате за сценарист на филми
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До браво "Прокуратурата повдига обвинения срещу шефа на ГДБОП за това, че последният и искал прокуратурата да си свършат работата" МНЕ, не си прочел. Обвинението е за натиск от шефа на ГДБОП прокуратурата да остави ПО-ЛЕКАТА мярка за задържане на обвиняемия. Защо шефа на ГДБОП ще иска обвиняем по голямо дело за корупция да може да пътува свободно извън страната, всеки може да си отговори сам.
11
5
 
6
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Рашков да се разровиш и в Дианабад басейна ,тиквата изкара там 12 години ,от стадиона в Дианабад се ръководеше държавата,има много интересни хора там,ЧЕЗАРЕ,СТАЛИЙСКИ ВСОЧКИ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ,РАЗРЪЧКАЙ КОШЕРА В ДИАНАБАД РАШКОВ.
10
6
 
9
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Полицията в дианабад е корумпирана от 12 години докато риташе тиквата там ,патрулка пази мутрите на боко на ъгъла заведението на Басейна,ходи да се увериш Рашков и днес е там патрула и пази мерцедесите паркирани незаконно на тротоара хората няма от къде да преминат ,иначе полицията ги пази,разръчкай кошера в Дианабад.
9
10
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 5 "Прикриватурата вместо да събират доказателства" Озъзнай се, шефа на ГДБОП се е опитвал да склони прокурор към това да не налагат по-тежка мярка на обвиняемия. Сценария знаем какъв е бил: прокуратурата се поддава, МВР изважда обвиняемия зад граница с помощта на ДСарите и след това Рашков излиза пред медиите с обвинения, че заради прокуратурата важен обвиняем/свидетел по голямо дело за корупция е избягал. Знаем и какви внушения щяха да се направят от това. Милиционерски истории.
8
12
 
11
 
! Отговори
браво преди 2 години
Прокуратурата повдига обвинения срещу шефа на ГДБОП за това, че последният и искал прокуратурата да си свършат работата и най-после да започнат да работят за обществото, а не да прикриват мафиозите от герб-дпс. Браво, страхотно. Вече съм на мнение, че не само гешефта е за смяна там, а сигурно 99% от ОПГ-прокуратура.
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато няма арестувани каскети ще е така не си изпълняват служебните задължения, но ревът, че ги натискат когато им го кажат.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С натиск или не ,да кажат тогава кой е изпратил милиони и кой ги е получил ,или тогава не желаят да се разбере
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
шефът си е шеф. нелоялните служители се уволняват
4
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бухалката на Канцлер Каскет Каренин в действия. Прикриватурата вместо да събират доказателства, се врътнаха като ощипани госпожици, вдигнаха врява, че няма да разпитват свидетеля и така дадоха време на някой по веригата вече да напусне страната. И всичко това, за да не се стигне до върховете на мафията, където явно са и тия копои на гешефта.
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефът обвинява подчинения си, че го е принуждавал и заплашвал? Каскетска глупост, тоя явно наистина няма читава диплома за юрист!