Прокуратурата: Закриването на спецправосъдието ще обслужи интереси

Държавното обвинение изпрати становище до Народното събрание
73
Прокуратурата: Закриването на спецправосъдието ще обслужи интереси
Снимка: БГНЕС

Със закриване на спецправосъдието ще бъдат удовлетворени интересите на ограничен кръг от лица, "застрашени" от специализираното правосъдие.

По този начин чрез механизмите на законодателната власт ще бъдат постигнати политически цели и ще се осъществи пряко политическо влияние върху работата на независимата съдебна власт.

Още по темата
Това се посочва в становище на Прокуратурата, подписано от главния прокурор Иван Гешев, до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателя на правната комисия в парламента Милен Матеев във връзка със законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура.

Промените бяха приети на първо четене преди седмици в правната комисия, като се очаква в близките дни да бъдат гласувани и в пленарна зала.

В становището се посочва, че мотивите, изложени в законопроекта, не съдържат задълбочен анализ на конкретни данни за работата на специализираните съд и прокуратура. Поставя се въпросът как ще бъде реализирана по-ефективна борба с организираната престъпност и с корупцията по високите етажи на властта, щом спецструктурите не са ефективни.

Според прокуратурата разрушаването на действащия в момента централизиран модел по делата за организирана престъпност ще окаже пряко влияние върху тяхната ефективност и ще възвърне отдавна изоставен модел, доказал своята непригодност. Допълва се, че с всяка година, от създаването й, резултатите на Специализираната прокуратура се подобряват като статистика и като качество на работа.

Законопроектът предвижда сериозни последици и за магистратите, тъй като ще бъдат засегнати правата им и един от конституционно гарантираните принципи - принципът на несменяемостта, който е пряко свързан с принципа на независимостта и с правната сигурност, се посочва в становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
ще преди 2 години
бъде позор ако тоя не бъде изритан гнусно и осъден-това чака народа
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хем обвиняем, хем свидетел, чак от Дубай!" - Че и подсъдим на всичко отгоре!
59
0
 
1
 
! Отговори
Бе преди 2 години
Защо не пишете че Гешев в взел имунитета на изнудвач депутат от Дупясе?Личи си какво внушавате!
58
12
 
5
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
ГЕШЕВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОСТАНАЛ ДА БРАНИ ДЕМОКРАЦИЯТА НО КАКТО СЕ ВИЖДА БОЖКОВ Е ДОСТА НАПРЕД АРЕСТУВА ЛИДЕР НА ОПОЗОЦИЯТА ЕЙ ТЪЙ ДА ПОКАЖЕ КОЙ УПРАВЛЯВА ПОДМЯНАТА ИЗПРАТЕТЕ САМОЛЕТ ДА ДОКАРА БОЖКОВ ДАНЕ СЕ МЪЧИ ЧОВЕКЪТ ОТ ТУК ПО ДОБРЕ ДА СЕ САМОРАЗПРАВЯ С НЕУДОБНИТЕ НЕМУ
57
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
До анонимен-61 каскета ако ти критерий за мъж,аман ни е системата
56
2
 
11
 
! Отговори
Хиндо преди 2 години
Тоя като го видя, получавам киселини.
55
11
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Гешев трябва да бъде номиниран за мъж на годината, защото е единственият такъв в държавата, а на Дондуков 1 и 2 са кукли но конци!
54
4
 
10
 
! Отговори
Ликвидатор преди 2 години
Каскета нали знае, че е следващия, когото ще закрият? Кво се е разбучал от сутрин до здрач - да тича да стяга куфарчето.
53
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Хем обвиняем, хем свидетел, чак от Дубай! Смешници, прокуратурата ви била виновна, че сте неграмотни! Толкова сте се вторачили в Борисов и Гешев, че не виждате в каква мизерия ни докарахте с тези цени и никакви мерки! Оставка!
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 Гербав, факт е единствено, че баце ви построи стадионите на футболните ултраси за услугата да извършат провокация на протестите. Има си платежни нареждания за плащанията. Има ги на записи. Не задържаха никого от тях. И сега ги ползват за протести срещу новите. Какво очаква божков е предположение, ама че днес са му възбранили имот във Франция е факт.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Гербав, затова е петъчния парламентарен контрол - да задавате въпроси на министрите, а не деса да си показва тоалетите и да чете безсмислени декларации.
50
4
 
6
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Гърчиш ли се каскет,цяла България ти иска каскета в ЦСЗ.САМО ТИ ЛИ НЕ СИ РАЗБРАЛ НИЩОЖЕСТВО КОРУМПИРАНО.
49
5
 
10
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Много мине чудно, защо Божков не си включва скайпа Онлайн с прокуратурата да бъде разпитан по 19те обвинения, а веднага направи контакт с тях, да оплюе Борисов?
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков може да бъде разпитан в чужбина, чрез изпращане на български съдия за удостоверяване на самоличността и свободата на показанията. Трябва да се работи по българския закон, не по дубайския. Не трябва разрешение от дубайския съд. Божков има повдигнати обвинения без участието на дубайския съд.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой до момента от правителството не е обяснил къде потънаха 9 млрд лв изхарчени през декември месец.Не чух нещо да се е построило с тези пари. Явно са потънали в сметките на кръга около президента Радев и премиера Петков?
46
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че сегашното управление е изцяло зависимо от Васил Божков, който финансираше протестите и в крайна сметка сега очаква ресто от Петков и Рашков.
45
9
 
7
 
! Отговори
Гешев преди 2 години
Оставка, Петков!
44
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка Гешев!
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ако Гешеффф Тя не му е жена, само имат две деца заедно. Иначе нямат нищо общо :)
42
4
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
мъка му е че го закриха .. ахахахах. Като няма шанс да го махнат, ще го закрият