България осъдена 744 пъти от Европейския съд по правата на човека

Решенията на съда за 30 години са 1524
Обновена: 28 апр 2022 12:15 | 28 апр 2022 11:58, Камелия Цветанова
13
България осъдена 744 пъти от Европейския съд по правата на човека
Снимка: Pixabay

За 30 години Европейският съд по правата на човека е произнесъл 1524 решения срещу България. 744 от тях са осъдителни, 628 от тях са изпълнени, а около 170 са в процес на изпълнение. Това обясни в интервю за БНР заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Защитата на правата и свободите на гражданите и организациите е преди всичко задача на държавата, подчерта той.
"Европейският съд по правата на човека има последваща роля, един коректив на практики, които не съответстват на международния правозащитен стандарт и принципите на правовата държава", посочи Ганчев.

Осъдителните решения очертават сериозни проблеми и спешна нужда от законодателни промени, по които действа работна група, посочи заместник-министърът.

"До лятната ваканция със сигурност ще имаме законодателни предложения", каза той.

Друга мярка, която се предприема, са промени в Наредбата за висшето образование по право, която е от 90-те години, с цел нейното осъвременяване, уточни Ганчев.

Обучението по права на човека е възможна превенция срещу осъдителни решения на Европейския съд, отбеляза още Борислав Ганчев преди международната конференция „Обучение по права на човека – между теорията и практиката".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Българиясъдприсъди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Осъдил БГ преди 1 година
Съграждани, търсете си правата! Ако не осъдите държавата за дискриминационни практики, тази държава никога няма да се промени отвътре сама. Прокурорите са безконтролни, ДСИ и ЧСИ са безконтролни, съдиите поне имат някакви оценки при неспазване на практиките на последната съдийска инстанция. Колкото повече са присъдите срещу страната, толкова по голяма е вероятността за налагане на санкции срещу този безскрупулен елит. И евентуално създаване на среда за промяна на тази нечовешка правосъдна систем
10
0
 
4
 
! Отговори
ами преди 1 година
"Осъдителните решения очертават сериозни проблеми и спешна нужда от законодателни промени, по които действа работна група". Основното предложение за промяна да е:всички видове обещетения да се изплащат от бюджета на прокуратурата,защото когато не го наказваш едни хора за ОЧЕВАДНИ НАРУШЕНИЯ при повдигане на обвинения,същите ще си правят същото и занапред.Не да се глобят индивидуално,а парите да са от тяхната "каса".Тогава тяхното ръководство ще решава какви санкции да налагат,защото ще ги боли..
9
1
 
5
 
! Отговори
Загрижен гражданин преди 1 година
Има нужда да се преразгледат доста закони свързани с дискриминацията в държавата. Това е факт. Докато това не се случи, а не виждам никоя партия да говори за това, ще ни съдят още двадесет хиляди пъти. ГЕРБ за 12 години на власт и еднолично управление не прокара така нужните промени. Това правителство пък абсурд да може.
8
8
 
0
 
! Отговори
Гей преди 1 година
Аз пък си имам гадже американец, председател на ЛГБТИ център в Чикаго. И е много близък човек на Байдън. Богати сме. Много активен е в леглото. Какво повече да искам?!
7
1
 
8
 
! Отговори
антипедерунгел преди 1 година
До Попхристозов Там, където има предимство ,няма равенство!А това вече не е демокрация!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще мине между капките. А ние плащаме данъци за цяла армия чиновници, които по некадърност и нехайство предизвикват санкции. Ние сме по-ударени от санкции от РФ, но никой няма да ви го каже. Само нашите олигарси никой не пипа. Някой да се е сетил да запорира авоарите на брендо? А, не, нали сме приятели на САЩ
5
6
 
5
 
! Отговори
КАДЕ Е преди 1 година
Къде са правата на ЛГБТ хората ? Брак, полагащи се права и задължения при съвместно съжителство и т.н ? 23 от 27 държави в ЕС са признати. УНГАРИЯ признава съвместното съжителство и оттам правата/ползите и задълженията от това. Ние кога ? Как няма да ни съдят ? Дори за дискриминация на работното място няма добре направен закон.Как няма да ни съдят ?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е РЕКЕТ
3
9
 
5
 
! Отговори
Попхристозов преди 1 година
Цял ЕС знае, цял свят знае, че ЛГБТИ хората са с предимство пред хетеросексуалните хора, че са под специална закрила от дискриминация и погазването им на правата от Съда на ЕС, а нашите българи задръстеняци зорлем се правят на интересни. Още много ще ви съдят...
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А е трябвало още десетки хиляди пъти да бъде осъдена! Просто много от хората нямат възможност да водят искове от тоя род.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският Съд да се готви за дела срещу ковидфашистите.