СО принудена да издаде акт за раждане на бебе на еднополова двойка

Административният съд София-град отмени отказа на район Панчарево
Обновена: 17 май 2022 07:07 | 17 май 2022 07:00, Анисия Иванова
51
СО принудена да издаде акт за раждане на бебе на еднополова двойка
Снимка: Pixabay

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки. Административният съд София-град вчера отмени отказа на столичния район Панчарево да издаде документа на детето.

Детето е родено в Испания през 2019 г. В акта за раждане на момиченцето родителите са записани като "майка А" и "майка".

В България обаче, двойката срещна отказ от институциите да издадат български акт за раждане.

Делото пред Административния съд беше образувано по жалба на българската майка против отказа на общината да издаде акт за раждане. Според ответника - Столичната община, район Панчарево, е недопустимо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове в България към настоящия момент са недопустими и подобно вписване би противоречало на обществения ред.

Решението на Административния съд може да се обжалва. /БГНЕС, БНТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Български съд е разпоредил ръководството на Столична община да издаде акт за раждане на бебе без гражданство, родено в еднополова двойка от България и Гибралтар, предаде АФП.

Става въпрос за момиче, родено през 2019 г. в Испания, където й е издаден акт за раждане, в който двете й майки са посочени като родители. Бебето, обаче, не може да получи испанско гражданство, тъй като нито една от жените не е испанка.

Майката от Гибралтар също не можа да предаде британското си гражданство на бебето, тъй като не е родено във Великобритания или Гибралтар.

Българското гражданство остава единствената опция, която позволява на бебето да пътува. Но тъй като България не допуска еднополовите бракове и не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина, властите отказаха да издадат акт за раждане с българско гражданство. Мотивът на столичната администрация е, че за българска лична карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и трябва да е посочена само биологичната й майка.

Двете жени отказаха да разкрият коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт.

„Столичната община... трябва да издаде български акт за раждане, който да отразява името на притежателя, датата и мястото на раждане, пола и произхода на двамата родители на бебето Сара“, съобщава организацията за правата на ЛГБТИ „Действие“, цитирайки Решение на Софийския административен съд. „България не може да откаже да признае произхода на бебето Сара от двамата й родители на основание, че националното законодателство не предвижда институцията на еднополовите бракове“, пише още в решението.

Съдебното решение бе водено от подобна препоръка на базирания в Люксембург Съд на ЕС миналия декември.

Адвокатът на майките Деница Любенова оцени решението като знаково за ЛГБТИ-общността.

Междувременно майките на бебето казаха, че са "изключително щастливи" от решението и че бебето им най-накрая ще може да напусне Испания./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Ето то го беззаконието на БСП! Цъфна и върза! Законът казва НЕ, съдът казва ДА..После прокуратурата им виновна! Сме.ш.ни.ци! БСП И СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да са го родили в Англия и нямаше да има ходене по мъките.
37
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, я ходете си "оправете" вашите майки и оставете хората да си живеят живота! Кои сте вие, да определяте кое е нормално и кое не!?
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно разбираемо е решението на СО, район Панчарево за недопустимост на вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове в Б-я към настоящия момент са недопустими и подобно вписване би противоречало на обществения ред. Слабо звено ли е решението на административния съд София-град? Или той стъпва на препоръка на базирания в Люксембург Съд на Еесовската Зона и това, че сме приели еесовското законодателство за приоритетно пред бълга
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
32 Принципно си пров, но на документи може и трима родителите да има. Само гледай какво ще стане след години, това е само началото на "нормалността". Децата не са повластни на родителите си, а на онова което гледат. Дори и в детските образи това се прокарва в детските филмчета. А в нета е пълно с обърсваща информация, затова богатите държат далеч децата си от телефони и интирнет. Виж училищата им, ако си чел.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да има акт Испански за раждане но трябва да е било 10г без прекъсване в Испания и след това да му се оформят документи и подадат и да си изчака едни около пет години е нашия случай за да стане Испанче . А в случая му трябва паспорт за да може да пътува веднага.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Франция вече се внедриха в университетите.Държавния университет ни прати 3 мейла с флага и гротескни картинки за 3 организирани срещи в залите на университета.Плащат на факултетите да им прокарват пропагандата.Не можех да повярвам три писма от университета с флага на дъгата онзи ден ги получихме.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости.Щом е родено в Испания има испански акт за раждане то става испански гражданин на опредена възраст.За гражданството на едно лице важи принципа лекс бандера лекс сангриа-тоест под флага под който е роден или по кръв.Което означава,че майката е българката.
31
2
 
10
 
! Отговори
фенера преди 1 година
Сега да ви обясня другари много заблудени от "светлата демокрация". Онези ОТГОРЕ не се чукат за да правят деца. На тях им завират ембриони отгледани в епруветка, затова се казват ***. Спомнете си договора на Дуайт Айзенхауер с онези "технологии срещу ГЕНЕТИЧНИ експерименти" ....... Да живее светлата демокрация другари прости.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро един бисексуален при Карбовски изказа много интересна теза, че ге* се става, а не се ражда и че деца отглеждани в такива двойки, няма как да не са с увредена ценностна система. Много интересни думи, на човек от същото общество. Много мило се представя по ТВ, обаче зад това стоят куп проблематики на личонстта.
29
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос: детето с днк на двете жени ли е? Отговор: не. Родител на детето може да е тази, която го е родила плюс мъжът, който я е забременил. Ако той не иска да припознае детето, това е отделен въпрос. Няма вариант две майки като родители. Не виждам какво неясно има и що за съд признава из вра ще ния та.
28
1
 
38
 
! Отговори
Антилогика преди 1 година
До Логика ......... Няма нищо общо с националността на родителите, а с невъзможността по закон да се впишат две майки. На лезбитата им е предлагано да впишат само българката като майка, а баща - неизвестен. Отказали са.
27
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нито майките са майки, нито детето тяхно. ТОВА ЛИ Е НОВОТО СЕМЕЙСТВО ЗАПАДНИ ЦИРКАДЖИИ??
26
3
 
20
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Лезбоците съчетават най-лошите качества на агресивната женска и прocтaкa мъж. Изключително неприятни същества. Неслучайно Жана Дарк директно на кладата я качиха.
25
1
 
34
 
! Отговори
любопитен преди 1 година
Бихте ли публикували името на този, изпреварил времето, си съдия от Административния съд?
24
10
 
8
 
! Отговори
Логика преди 1 година
Принципно едно дете за да има акт за раждане родителите не трябва да са женени. Така че, едниполовите бракове не виждам какво общо имат с казуса. Тъпо са се защили от общината
23
0
 
9
 
! Отговори
До Смешника преди 1 година
В Швеция детето НЕ става автоматично шведски гражданин ако поне един родител не има шведско гражданство.
22
0
 
45
 
! Отговори
защо преди 1 година
Не съм компетентен, но според нормалната логика Административен съд принуждава Софийска община да издаде документ с невярно съдържание?!?
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано успее да постигне нещо още по-велико в тоя клет живот, горкото! За да не го запомнят точно с това.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалните да отнемат детето на тези душевноболни, докато не са го увредили милото. Много, много да не се възгордяват,че все някой ще им намести чакрите.