Проф. Сербезова иска ефективни присъди за биячи на лекари

Като общество не се справяме, смята министърът
6 юни 2022 18:31, Анисия Иванова
44
Проф. Сербезова иска ефективни присъди за биячи на лекари
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова ще настоява за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди при проявена агресия и нападение над лекари по време на работата им. Трябва да покажем, че институциите са на своето място и осигуряват справедливост за хората, избрали за свой професионален път опазването на живота и здравето – на всички нас, пише в своя позиция министърът по повод проявената агресия срещу медиците от ФСМП Самоков.

Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад врати, за да се бранят от нападения. Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са направили всичко по силите си, за да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци. Неприемливо е, че тази агресия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се справим с нея. Острите позиции, с които всеки път осъждаме подобно поведение, отдавна не са достатъчни, те не стигат до тези, които посягат или търсят саморазправа.

Още по темата

Под никаква форма не приемам за допустима агресията и насилието. Те не решават проблеми, а само създават такива. На това трябва да бъде сложен край и ние като общество трябва да намерим трайно решение. Има държавни органи, които проверяват качеството, обема и навременното оказване на медицинска помощ. Точно те трябва да бъдат сезирани при съмнение как е лекуван наш близък. Министерството на здравеопазването следи проверките да бъдат обективни, като за това ръководният екип на институцията се ангажира лично.

Министерството на здравеопазването има действащо споразумение с Прокуратурата на Р България за бързо докладване на случаи за посегателства срещу медицински специалисти, служители на ЦСМП или служители на лечебни и здравни заведения. В Наказателния кодекс изрично са предвидени наказанията за посегателство над медицински специалисти. Но явно това не е достатъчно, за да се сложи край на саморазправата с медици.

Случаят в Самоков за пореден път ни напомни, че трябва всички заедно активно да работим за възстановяване на доверието между лекари и пациенти, преди безвъзвратно да сме го загубили, а с него и тези, които са останали в България, за да ни лекуват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биячи на лекари, а когато дават кръвта си за лекарите, не са биячи, а донори.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафиотските отношения между Бялата и Черната мафия са вътрешни проблеми на престъпността.
15
1
 
2
 
! Отговори
Не Биячи преди 1 година
а Екзекутори като след Нюрнбергският Процес трябва за НеоМентелистите!
14
1
 
6
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ееееее, няма как. Това противоречи на правата на малцинствата.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аптекар здравен министър е конфликт на интереси.
12
2
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Лекарите имаха златен шанс да ни отърват от тая на част покрай коронавируса да им бият 7нжекции за импотентност вместо ваксини!Сега да ви бият тез същите!
11
1
 
4
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Професор Сербезова за побоищата над лекари трябва да благодарим на НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ това е медията която подстрекава непрекъснато от 20 години АГРЕСИЯТА НАД ЛЕКАРИ ...
10
1
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Значи пак привилегии,а?За биячите на лекари може а за обикновения данъкоплатец може чингапуците да го бъхтят,ограбват и убиват безнаказано!А?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите да прилагат смъртоносна инжекция на Черната мафия.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще има съд и затвор за тези доктори които ни морят. Случая с Враца където жена почина пред детето си докато и искат ЕГН. Дамата починали на стълбището на болницата защото никой не им дал кислород. И не са само тези случаи. Хиляди са но близките на починалите се примиряват и вярват сляпо на докторите.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕА ефективни присъди за лекарите кассапи кога?!? Аз лекар в затвора не съм видял,както и адвокат, нотариус,депутат или полицай, а всички беди в последните 30г. дойдоха от такива хора.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я "професор" сърбигъъзова да отиде в Пирогов да види как се настаняват здравно осигурени пациенти!!! Че трябва да вземеш подписи от 7-8 кабинета докато те настанят,а това си мин. 5часа висене по опашки.Ама дреме и на нея-богат на бесния не вярва.Жена с 4сватби и 3развода.Потърсете в гугъл "Сербезов рожден ден" или "Сербезова сватба" да видите за какви гулляи и празненства иде реч.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо биячите да бъдат съдени, но кога ще видим търгаш с бяла престилка лишен от лекарски права да не говорим пък да лежи в пандиза???
4
1
 
1
 
! Отговори
??? преди 1 година
Как и какви присъди??? Нямат пари, нямат имоти, живеят на гърба на данъкоплатците и осигуряващите се хора, Но в правата са равнопоставени. Все нямат а живеят по добре от трудещия се 8 ч. българин! Нагли и безотговорни!!!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проведете на лекарите специално обучение за справяне с последиците от радиация...има продажници,кпито искат да ни вкарат във война с Русия и рано или късно ще го направят.
2
3
 
6
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Докторята вече сте 50 на 50...много от вас трябваше да изядат боя още при ковид кризата... Извинявам се на честните Лекари, които, още съществуват... И са ми помагали безкористно...! Благодарско на тях... Това са Хора с Големи Сърца!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Хелзинския комитет ще скочи веднага и господарите от ЕС и САЩ ще ни наредят да не бием и да не съдим бразилците, а да ги галим и интегрираме.