Осъдиха трима българи за трафик на хероин

Издирват се двамата им сръбски шефове
Обновена: 26 юни 2022 10:20 | 26 юни 2022 10:20, Йоана Цонева
13
Осъдиха трима българи за трафик на хероин
Снимка: БГНЕС

Трима българи са осъдени за трафик на хероин към Западна Европа и САЩ, двама сръбски граждани, които са на по-високи нива в международна мрежа, са в неизвестност и се издирват, съобщиха от спецпрокуратурата.

Специализираният наказателен съд постанови 6 години „лишаване от свобода“ за двама от участниците в групата и 5 години и 6 месеца за третия (всичките български граждани). Наказанията трябва да бъдат изтърпявани при първоначален строг режим.

При задържането на членовете на групата на 01.02.2021 г. бяха намерени и иззети 19,658 кг хероин на стойност 1 769 186,70 лв., документи, телефони, сим-карти и други доказателства.
Разследването установи, че престъпното сдружение е било организирана през януари 2020 г. и ръководено от З.М. - сръбски гражданин, за когото има данни, че е високопоставен член на международна престъпна организация (отговарящ за трафика на хероин от Турция към Западна Европа). Той и друг сръбски гражданин, участник в групата – Д.А., още са в неизвестност и се издирват. С постановление на наблюдаващ прокурор материалите срещу тях са отделени в друго досъдебно производство.

Установено е, че З.М. договарял доставките на големи количества хероин в България, като за целта често пътувал до Турция със сънародника си Д.А. За съхраняването, разфасоването и доставките отговаряли другите участници в групата.

Разследването на Специализираната прокуратура започна на 07.01.2021 г. в изпълнение на Молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ след сигнал на ДЕА, че сръбски наркотрафиканти договарят доставка на голямо количество хероин от България за Западна Европа и за САЩ.

Тримата обвиняеми бяха предадени на съд на 30 септември 2021 г., уточняват от спецобвинението.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
КОНСТАНТИН ЩЕ ОБЯСНИ ЛИ НА Г-ЖА ПАРУШЕВА МОЯТА КЛАСНА РЪКОВОДИТЕЛКА ДО 8 КЛАС АЗ КАК И ЗАЩО СЪМ ГО НАБИЛА МНОГО ПЪТИ
5
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ ЩЕ Я ВЪРЖА ОТПРЕД ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В ГРАД БУРГАС . ВСИЧКИ ДА Я РАЗПОЗНАВАТ КАТО СВОДНИЦА- ИМА ВРЕМЕ
4
1
 
1
 
! Отговори
Паспортите на преди 1 месец
Варварите са Български.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С други думи, осъдили са мулетата.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги ми е странно, че за престъпниците имената се крият...
1
0
 
6
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Нищо добро от юго - изток, векове наред.!.