ГДБОП: Няма нерегламентиран достъп до лични данни при хакерските атаки

За времето на инцидента атакуваните сайтове са били временно недостъпни
15 окт 2022 18:38, Анисия Иванова
30
ГДБОП: Няма нерегламентиран достъп до лични данни при хакерските атаки
Снимка: МВР

Отдел „Киберпрестъпност" на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) заедно с други компетентни структури извършва проверка и предприема съвместни мерки за неутрализиране на хакерски атаки от вида Отказ от услуга/DDoS. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Въпросните атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете, а само затрудняват достъпа до тях. Няма нерегламентиран достъп до лични данни.

Още по темата

В ранните часове на 15 октомври неизвестни лица са предприели атаки към няколко български интернет сайта на правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици. За времето на инцидента атакуваните сайтове са били временно недостъпни или зареждането им е било затруднено.

По-рано днес главният прокурор на България Иван Гешев и неговият заместник Борислав Сарафов дадоха подробности по случая, като съобщиха, че хакерската атака е направена от град Магнитогорск в Русия.

Два месеца е срокът за тяхното разследване, но той може да се удължи. Това е преценка на наблюдаващия прокурор. Никой обаче няма желание да не работи активно при тази ситуация, каза в Кюстендил главният прокурор Иван Гешев по повод хакерската атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
И да има някъде теч на личните ми данни какво ще направя ли?Нищо!Кредитните институции,ако си спазват законите няма да има последствия.В ЦИК пък никога не съм си проверявал по ЕГН дали някой не ме е включил в подписка на партия.И да е не ми дреме,а и не смятам да правя разходи.Ако примерно подписката е на 300 км,то колко разходи ще ми трябват за свидетелски показания като пострадал в досъдебно, евентуално за явяване пред съд,а и има глоби до хиляда лева при неявяване. Мерси,несъзнателен съм.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въпросните атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете, а само затрудняват достъпа до тях."------------Аз от цялата работа не разбрах защо беше този вой до небесата? Сайтовете на държавните институции имат само информативен характер, не са сред най-популярните дестинации за населението, нито пък по някакъв начин възпрепятстват работата на въпросните институции.
20
0
 
1
 
! Отговори
Едно и също преди 1 година
Тия ги разкриха, а Витанов ще ги сметне, още колко ще бъдат.
19
0
 
3
 
! Отговори
Баница преди 1 година
Няма само на нас да ни трият коментарите.
18
1
 
1
 
! Отговори
акуд преди 1 година
най-накрая руските "хакери" успяха да накарат гешев да се разработи хахахаха
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се казва, от нищо да се прави новина. Тоя вид хакерски атаки са детска работа с малки последствия.
16
0
 
1
 
! Отговори
Само Нинова преди 1 година
не рекламира тези сайтове.
15
1
 
3
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Машинните Избори са 100% сигурни - там няма хакване или както Бо Тук Вун го нарича "Машините са ПипНати"!
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13, от изброените държави нас най-лесно ще ни хакнат. Не е като да не се е случвало вече.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да им се сърдя на киберпрестъпност, при положение, че взимат по 2000 лв. заплата, а средно грамотен ИТ специалист в частния сектор взима по 3000 лв. Представете си какво е нивото на ИТ специалистите в МВР... Намерили са това, което хакера/хакерите са искали да намерят.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според проучване от началото на 2017 г. продължителността на такива атаки е неравномерна (80% траят не повече от час), насочени са основно към мрежовия слой и стават все по-сложни (40,5% са мултивекторни), като 68,8% от всички атаки произлизат от САЩ, Южна Корея и Китай.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се чуди човек ,България е много малко държава за да се занимава Русия с нас ,то да хакат сащ или Англия, Франция Германия ,просто е смешно )
10
3
 
6
 
! Отговори
Слава на Усраiна преди 1 година
Едва ли някой ви вярва на плоските фейкове, че т.н. "руски хакери" удобно ще ви хакнат няколко безплодни сайта в Събота за да стане номер новина едно в пропагандата ви срещу Русия. Обзалагам се на голяма сума, че тези простотии могат да бъдат сътворени от 3 места - Украйна, Великобритания или САЩ.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атака за отказ на услуга (на английски: Denial-of-Service attack, съкратено DoS attack DoS атака) е хакерска атака, чиято цел е услугите на даден ресурс, предоставян от компютър (наричан жертва), да спрат или частично да се забавят и да станат недостъпни за целевите му потребители. Атаката може да бъде проведена чрез изчерпване на ресурса или чрез възползване от грешка в софтуера.Най-често биват атакувани популярни уеб сървъри, като целта е те да не могат да изпълняват заявки от интернет. Според проучване от началото на 2017 г. продължителността на такива атаки е неравномерна (80% траят не
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каскетът, дето едно дело в съдебна зала няма спечелено, се загрижил за националната ни сигурност ! А къде ходеха на командировка неговите прокурори, още от времето на Цацаров ?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До6: Е нали затова отиде да говори на тарамбуките като че ли те са основните в държавата.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи има.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цирк, и това във времена на масовo използване на ТOR и скриване на IP-адреса дори от дилетанти. И точно хакера ще си остави следите в мрежата, че влиза от Магнитогорск. Гешев си мисли, че всички българи са про сти като Вожда му.
4
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А преди години, след изборите за ЕП и по време на броенето, пак имаше хакерска атака. Тогаз атаката беше от сървъри в САЩ, Турция и Тайланд (или Виетнам). Пищеше го в медиите. Нещо да се е чуло тогаз?
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tva kato mramorna plocha..v edin nuans na sivoto.