Прокуратурата: Хакерската атака е от Магнитогорск, обект е българската държава

Групата се представя като руските хакери KILLNET
Обновена: 15 окт 2022 16:54 | 15 окт 2022 16:45, Анисия Иванова
177
Прокуратурата: Хакерската атака е от Магнитогорск, обект е българската държава
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хакерска атака срещу сайтовете на български институции е обект на проверка от Държавната агенция "Национална сигурност" и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност".

Атакувани са сайтът на президентската институция и страниците на различни министерства. Като атака срещу българската държава определи случилото се главният прокурор Иван Гешев. На специална пресконференция по повод атаките той каза:

Още по темата

"Обект на атака е българската държава и то българската държава като част от европейското семейство, защото обект на тази хакерска атака или на тези хакерски атаки са множество министерства, включително Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието, Конституционният съд"

Началото на хакерската атака срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация, обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференцията на прокуратурата.

Той каза, че все още не е ясно дали става въпрос за един хакер или група хакери, както и дали някой просто си играе, което е малко вероятно, посочи Сарафов. Това не е първата хакерска атака от Русия срещу България, допълни той.

Гешев определи случая като изключително сериозен за българската национална сигурност”. "В това няма политика. Това е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последствия не са обект на изясняване от българската прокуратура", каза още Гешев.

Според БНР групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.

От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки. Сигналите, получени днес, са за атака тип DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга, която е овладяна своевременно, съобщиха от Министерството на електронното управление.

Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
zlagad преди 7 месеца
До АнонименС кои ракети по точно? )))
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като са тъ.пи предатели и ще пращат оръжие срещу Русия, така става... Те какво очакваха, че ще слагат санкции, ще гонят дипломати, ще пращат оръжие, а от Русия само китки цветя ще получават така ли...
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами идете до Магнотогорск и им се скарайте :)
134
1
 
1
 
! Отговори
vv преди 1 година
представям си сега как пъпчивия хакер си седи в стаичката си в Магнитогорск и се насира от страх че са го разкрили.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите хакери са по-добри, но мързеливи и не си доспиват. Рашите да внимават да не ги ядосат накрая, че всеки има баба пенсонерка....
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня като удариха Български пощи, за да внесат несигурност в пенсионерските души.
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да отговори на удара. Да се почне от посолството
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да ни се казва от къде идват тези атаки. Всеки българин знае , че РАЗБОЙНИЧЕСТВО ТО идва от Изток. От Изток 1944г и преди това се появява разбойници, партизани, терористи. Взривяват гари , размътват мозъците на Цвятко Радойнов, Никола Вапцаров т. н. По късно анархия, колхозници / насилствена колективизация/ ТКЗС. После комунизъм- социализъм, наркотици, рекет. Сега корупция. Но България ще оцелее
129
2
 
8
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
DDos атака означава увеличен трафик към атакуваният домейн. Този трафик се генерира обикновено от хиляди устройства(компютри и телефони, превърнати в зомбита) на обикновени потребители. Интересно ми е как нашите "експерти" установиха от къде е атаката, баси лъжливата и3мeт.
128
2
 
2
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 1 година
Евала, DDOS от Магнитогорск. Тогава трябва е само DOS :-)Очакваме обществената поръчка с предмет: "Преместване на всички държавни страници и бази данни в Azure, Google и AWS и защитата им с Cloudflare".
127
2
 
3
 
! Отговори
Кашмерски преди 1 година
Това ще са някакви пишман хакери, щом прокуратурата така бързо ги разкри. Сега да вземат няколко ученици от профил ,,Информатика" и те ще видят сметката на руската държава. Как досега не се е сетил Зеленски... Или НАТО. Или Колективният Запад. Също ЦРУ, МИ - 5, 6, 007 и др. душмани на Путин. Но пък да му мислят компютърните ,,специалисти"-калинки, които се борят юнашки с магнитогорските хакери-аджамии...
126
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ни хакват, утре ще вземат и да ни стрелят...изгонете Митрофанова незабавно!
125
10
 
13
 
! Отговори
бой по рушките преди 1 година
Трябва да отговорим с масиран ракетен удар по руските бандити.
124
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяхте поканили Митрофанова на откриването, това нямаше да се случи.
123
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пише,че било заради даването на оръжия.За какво са се мъчили като тея оръжия там не гърмят,а Господ наказа заводите,защото даваха зад гърба на народа?Нямали са си друга работа...по-добре да хакнат дразнещата укро пропаганда.Ще ни направят услуга да спрат да ни нервят.
122
4
 
12
 
! Отговори
А преди 1 година
Когато наши калинки работят във IT отделите и наши фирми правят софтуера на държавната ***. - всеки ко годе добър ученик ще ги хакне
121
1
 
12
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Поне да беше в работен ден да отпочинат малко чиновниците.
120
2
 
11
 
! Отговори
Тренировка преди 1 година
Търговският регистър беше хакнат по-успешно.
119
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неуспешен ПР на неработещи институции и поредното отвличане на вниманието от наказателния вот на народа и от насила започващия работа парламент и от евентуалното измъчено правителство !
118
11
 
18
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Колко елемементарно, че пак Русия е виновна! че и от Магнитогорск, как пък разбраха! Утре сняг да завали, Путин ще е виновен! Смешници, начело с гл. прокурор,дето едно дело досега не е спечелил.