Проблемите с мигрантите и в законите, и в разследването, и в наказанията

Увеличаването на санкциите нямало да спре каналджиите
14
Проблемите с мигрантите и в законите, и в разследването, и в наказанията
Снимка: БГНЕС

Проблемите са и в законодателството, и в правоприлагането, и в разследването, каза пред БНР съдията от Административния съд в София-град Пламен Панайотов, бивш заместник-председател на закрития вече Специализиран наказателен съд.

И като прокурор, и като съдия той е работил по дела, свързани с мигрантите.

Методология по разследване на този вид престъпна дейност нямаме, подчерта Пламен Панайотов.
Като причина за леките наказания той открои масовото прилагане в досъдебните производства на текст от Наказателния кодекс, който предвижда за лицата, помагащи на мигрантите на територията на страната много нисък размер на наказанията.

Според него голяма част от тези производства, които се водят за каналджийство, всъщност не са за каналджийство в смисъла на организирана група, а за единични проявления – на лица, които в отделни  случаи предоставят помощ с транспорт и настаняване.

Преминаването на границата в много от случаите не е документирано. Мигрантите се хващат вече в страната и не се обхваща престъпната дейност, която носи най-големите печалби, поясни Пламен Панайотов.

По думите му този тип престъпни групи много добре познават законодателството и се възползват от вратичките в него, а финансовите стумили за участие са много големи.

Панайотов смята, че увеличаването на наказанията в НК само по себе си не би решило нито един от сега съществуващите проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Абе балъци БГ преди 1 година
А като милиционерите редовно нарушават правата на българските граждани и не е проблем това дори да бъдат бити по арестите и задържани неправомерно
11
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Курейшо/11"Каналджиите са под чадъра на МВР" - най-големине каналджии са брюкселските НПО-та и Фронтекс. Факт.
10
0
 
9
 
! Отговори
Демек преди 1 година
виновни са дъжавните калинки, които единствено знаят да търкат столовете и да врещят за пари! Време е за поголовна сеч по държавните институции!
9
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 1 година
Държава която не може да опази границите си вече не е държава ,а територия !
8
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Всеки Бг гражданин трябва да има запас от храна и гориво минимум за седмица ! Казвам това не за да ви плаша ! Идват непредсказуеми времена !
7
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Както вече съм писал НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ МИГРАТСКАТА ВЪЛНА И ЖЕЛАНИЕТО ИМ ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ ! А ВИЕ СЕ ПОГРИЖЕТЕ ЗА СОБСТВЕНАТА СИ СИГУРНОСТ ! ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ! ДЪРЖАВАТА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАНИЦИ НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИ И ТЕЗИ УЖ НА ЕС ! КАК ЩЕ ОПАЗИ ВАС ? БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ !
6
3
 
3
 
! Отговори
Не разбрах преди 1 година
...този нещо каза ли? Имало проблеми? Че това всички го виждаме! Как трябва да се действа , какви мерки трябва да се предприемат? Закриха Специализираните Съд и Прокуратура, които работеха, а сега се напъват да закрият и държавата! Къде е Превратаджията Радев, да размаха юмрук? От две години, все някой друг им е виновен !
5
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
"Проблемът" си го създаваме сами. Всички имигранти ТРЯБВА да бъдат пращани на немците, които ги поканиха.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другия вариант е да продължим по старо му тузздмци да убиват полицаи и бог знае кого после услувна присъда и ние да ходим на нокти заради ттуземците щот те имали права, което значи, че ние нямаме.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшен проблем влиза някой у вас застрелваш го после идват медиците да го приберат и другите не смеят да дойдат за да не последват съдбата на другия дром, каналджи Ядрена ята вместо с условна с куршум вмтиквата, ако оцелеедо животв пандиза, много сложно.
2
1
 
13
 
! Отговори
На снимката преди 1 година
На снимката виждаме само ядрени физици, сърдечни хирурзи, професори по медицина, и още куп други специалисти. Жалко за Сирия, Замбия, Гамбия, и други такива държави, от които масово изтичат мозъци към прогнилия Запад!
1
0
 
13
 
! Отговори
A ? преди 1 година
AK 47 ?