Нови протести срещу пускането под гаранция на мъжа, блъснал и убил дете в Бузовград

Исканията им са за бърз процес и справедливо наказание
17 яну 2023 19:29, Красимир Ангелов
11
Нови протести срещу пускането под гаранция на мъжа, блъснал и убил дете в Бузовград
Снимка: БГНЕС, архив

За пореден ден жители на казанлъшкото село Бузовград протестираха срещу решението на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Стара Загора за освобождаване под парична гаранция на 57-годишния Димитър Косев, отговорен за тежкия пътен инцидент, при който загина 14-годишно момче.

Днес близките на загиналото момче и десетки жители на селото се събраха пред Съдебната палата в Стара Загора, надявайки се да получат обяснение от обвинението относно причините за освобождаването на Косев. Официално изявление от страна на прокуратурата все още няма.

Още по темата
През изминалите дни протестиращите изразиха недоволството си в центъра на селото, пред сградата на Районния съд в Казанлък, както и на мястото на инцидента, където блокираха за час пътя между Бузовград и Розово.

Исканията им са за бърз процес, справедливо наказание и спешни промени в законодателството.

Тежкият пътен инцидент възникна на изхода на село Бузовград около 17:30 на 11 ноември миналата година. На мястото са били 3 деца.

Установено е, че шофьорът е шофирал под въздействие на алкохол и наркотици. Той е избягал от местопроизшествието и се е укрил, като е заловен четири часа след инцидента в дома си.

Пострадалото дете почина няколко дни по-късно в Университетската многопрофилна болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, въпреки борбата на лекарите за неговия живот.

На 15 ноември Районният съд в Казанлък взе спрямо Димитър Косев постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, но в началото на тази година той беше освободен под гаранция.

„Ще настоявам за среща с окръжния прокурор, който присъства на протестите в Бузовград непосредствено след инцидента“, коментира за БТА кметът на Бузовград Мая Берова. По думите й жителите на селото са притеснени, че Косев няма да получи присъдата, която заслужава, защото той не е заловен на местопроизшествието.

„Не може да бъде доказано, че той е шофирал под въздействието на алкохол. В момента версията му е, че е употребил алкохол в дома си след инцидента, а така отпада доста голяма част от вината му. Това е лъжа, местните знаят, че той системно шофира пиян“, посочи тя.

Пред сградата на Съдебната палата жителите на Бузовград направиха сърце от свещи в памет на 14-годишното загинало дете. Те са категорични, че ще продължат да търсят справедливост.

(БТА, Павлина Дудева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кметицата на Младост открадна 500к и лежи като куче във женски затвор и я показват по какъв ли жесток начин а другия убива дете и го пускат навън срещу пари. За какво гласувате и протестирате ?
6
0
 
3
 
! Отговори
Слава на хората преди 1 година
Само дано някой друг не вземе правото в свои ръце и д два тупаника да го тури в инвалидната, а за случилото се да осъдят родителите, че както е на свобода всички които този 57годишник и поругал, обидил осъкатил точно сега ще се редят из тъмните селски улици да му върнат един по един рестото за всяка негова услуга. Така че мядтото му е в затвора
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като му видиш наглата пpocта милиционерска mycypa на убиеца и ти става ясно. Цял живот не е свършило за пет пари работа,пенсионирало се на младини и накрая от скука се напило и убило дете. Добра идея е пенсионираните шуробадженакорушветчийски лапачи първа категория хрантутници,да се евтаназират, така хем ще се облекчи социалната система, хем престъпността ще намалее с няколко десетки пъти.
4
0
 
6
 
! Отговори
Решението е преди 1 година
Някой да му счупи ръцете на тоя. Поне няма повече да убива деца.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая държава огън да я гори!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То накрая родителите ще трябва да го лежат този мъж понеже от гняв и мъка една майка и един баща са готови на всичко.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано не си останат само с протестите хората.